fbpx

Zalmolie – waar moet je op letten?

Als je op zoek gaat naar visolie voor je paard of hond dan kom je ook zalmolie tegen. En terecht, want zalmolie is visolie. Andersom is visolie lang niet altijd zalmolie. Wat is nu het verschil tussen zalmolie en visolie en waar kies je voor? Hieronder geven we je een aantal punten om over na te denken voordat je zalmolie koopt en waarop je moet letten.

Waar komt de zalm vandaan?

Ongeveer 95% van de zalmolie op de Nederlandse markt is afkomstig van gekweekte zalm. Deze vissen worden op grote schaal gekweekt om aan de vraag naar zalm en zalmolie te voldoen. Visolie daarentegen is afkomstig van meerdere soorten wilde vette vis. In het geval van Balanstri worden de vissen voor onze olie gevangen in de wateren rond IJsland. Deze vissen zwemmen vrij rond in de diepe, koude wateren en zijn goed vet. Er wordt niet op 1 soort gevist, het voordeel hiervan is dat we een breed spectrum van vissen gebruiken voor de olie.

Kwaliteit en zuiverheid

Gekweekte zalmen leven in grote bassins dicht op elkaar. Hierdoor ontstaan sneller ziektes en krijgen de vissen last van zee- of visluizen. Ongeveer 24% van de zalmen sterft voortijdig*. De ziektes en luizen maken het gebruik van antibiotica en chemicaliën nodig anders is de sterfte nog hoger. 

Daarnaast is kweekzalm van nature volledig grijs omdat hun dieet niet het antioxidant astaxanthine bevat. De consument wil echter een mooie roze kleur dus wordt er een synthetische vorm van astaxanthine toegevoegd, gemaakt van petroleum. Zalmolie van gekweekte zalm kan dus restanten van medicatie, antibiotica en synthetische stoffen bevatten. 

Duurzaamheid

Een ander aspect om te overwegen is duurzaamheid. De zalmindustrie staat onder druk vanwege de negatieve milieueffecten van zalmkwekerijen, zoals vervuiling van het water en de ontsnapping van gekweekte zalm naar wilde populaties. De gekweekte vissen nemen ziektes mee en tasten het DNA van wilde zalmen aan. 

Wilde visvangst kan ook impact hebben maar duurzame visserijpraktijken kunnen deze effecten minimaliseren. De olie gebruikt voor onze producten is afkomstig van duurzame visserij. 

Lager omega-3 gehalte in (kweek)zalm

De zalm is van nature een roofvis die zich voedt met andere, kleinere vissen zoals sardientjes en ansjovis. Om overbevissing tegen te gaan is het voerbeleid van zalmkwekerijen gewijzigd. Gekweekte zalm krijgt nog maar 20% vis te eten, het overige voer bestaat onder andere uit soja en mais. Dit heeft weer als gevolg dat zalm tegenwoordig nog maar de helft van de omega-3 vetzuren bevat ten opzichte van 12 jaar geleden.

Milieu

De ansjovis en sardientjes die als voer dienen voor kweekzalm worden gevangen in Zuid-Amerika. Ook de soja en het mais waar de zalmen van leven komt niet uit de buurt. Het voer van de zalm legt veel duizenden kilometers af voordat het gebruikt kan worden en ook dat heeft impact op het milieu. 

Lekker goedkoop?

Een flesje zalmolie voor je hond of paard is inderdaad een goedkope keuze. Voor slechte 15 euro heb je al een liter zalmolie. Kijk echter goed naar de herkomst van de zalm en of en hoe de olie gezuiverd is. De zalmolie die in Nederland verkocht wordt is over het algemeen Atlantische zalm van kwekerijen uit Noorwegen, Schotland of Ierland. ‘Echte Noorse zalm’ klinkt heel fijn en gezond maar let er dan wel op dat de olie van wilde zalm afkomstig is en van duurzame visserij. 

Ranzige visolie en antioxidanten

Alle visolie, dus ook zalmolie is gevoelig voor oxidatie of ranzig worden. Zodra de visolie in aanraking komt met zuurstof begint het oxidatieproces en worden de omega-3 vetzuren aangetast. De olie wordt ranzig en dit is niet goed voor de gezondheid van je dier.  Om oxidatie te voorkomen voegen wij antioxidanten toe aan onze producten, in ons geval natuurlijke vitamine E en polyfenolen uit speciale extra vergine olijfolie. Als de zalm- of visolie geen antioxidanten bevat is de kans groot dat de visolie na opening snel ranzig zal worden. Mocht je toch willen kiezen voor zalmolie, kijk dan goed op de verpakking of er antioxidanten toegevoegd zijn!

FOS en MSC
Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer