fbpx

Heeft je hond last van een doffe vacht? 

Een doffe vacht kan een teken zijn dat de gezondheid van je hond niet helemaal in orde is. Vaak is niet alleen de vacht wat dof maar zie je ook schilfers, losse haren en in sommige gevallen heeft je hond ook jeuk. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om de vacht weer te laten stralen. Een van die methoden is het toevoegen van visolie aan het dieet van je hond. In dit artikel bespreken we de voordelen van visolie voor een doffe vacht bij honden en uitleggen waarom het een waardevolle toevoeging kan zijn voor de gezondheid van je hond.

Hoe komt je hond aan een doffe vacht? 

Als je hond last heeft van een doffe vacht is het goed om na te gaan hoe dit komt. Zit je hond in de rui, is ze drachtig of heeft ze net pups gehad of is er stress door bijvoorbeeld een verhuizing? Dit zijn allemaal redenen waarom je hond tijdelijk wat minder mooi in zijn vacht kan zitten. 

De meest voorkomende reden voor een doffe vacht is echter een tekort aan voedingsstoffen en dan vooral aan essentiële omega-3 vetzuren. Met het meeste hondenvoer in Europa is weinig mis, het bevat voldoende eiwitten van een hoge kwaliteit, goed verteerbare voedingsstoffen en het is verrijkt met vitaminen en mineralen. Toch bevat het vaak onvoldoende omega-3 vetzuren EPA en DHA en juist een teveel aan omega-6 vetzuren, zeker als de basis graan of rijst is. 

Omega-3 vetzuren uit vis 

Visolie is de beste bron van de essentiële omega-3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze vetzuren tal van voordelen hebben voor de gezondheid van honden waaronder het verbeteren van de conditie van de vacht. Omega-3 vetzuren remmen ontstekingen terwijl omega-6 vetzuren juist ontstekingsbevorderend werken. Als het voer van je hond dus onvoldoende omega-3 vetzuren bevatten en een overschot aan omega- 6 vetzuren zul je dit terug zien in onder andere de huid en de vacht van je hond.

Let op, vaak staat er op de verpakking aangegeven dat dit omega-3 bevat, de bron is echter bijna nooit vis. Plantaardige omega-3 vetzuren (ALA) zijn veel goedkoper en eenvoudiger om toe te voegen maar deze moeten door de hond zelf nog omgezet worden naar de werkzame vetzuren EPA en DHA. De omzetting is niet heel efficiënt, slechts 3 – 10 procent van de ALA wordt omgezet naar vetzuren waar je hond daadwerkelijk wat mee kan! 

Visolie voor een betere huid en vacht

Omega-3 vetzuren uit vis helpen de huid van je hond gehydrateerd te houden. De vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen die de huidconditie van je hond kunnen verbeteren. Een gezonde huid is essentieel voor het behouden van een glanzende vacht. Uit onderzoek* blijkt dat het toevoegen van een hogere dosis essentiële omega-3 vetzuren EPA en DHA helpt bij het verbeteren van de huid en vacht. 

Stimulatie van haargroei

De vetzuren uit visolie kan de haargroei bij honden stimuleren, wat resulteert in een dikkere en vollere vacht. De omega-3 vetzuren in visolie bevorderen de doorbloeding naar de haarzakjes en zorgen voor een gezonde groei van nieuw haar. 

Gezonde celmembranen

De omega-3 vetzuren in visolie spelen een cruciale rol bij het behouden van gezonde celmembranen. Dit is van groot belang voor de algemene gezondheid van je hond, inclusief de gezondheid van de huid en vacht. Sterke en goed functionerende celmembranen kunnen helpen bij het behouden van een gezonde glans en textuur van de vacht.

Algemene gezondheidsvoordelen omega-3 

Omdat omega-3 bewezen ontstekingsremmend helpt een goed omega-3 supplement niet alleen bij een doffe vacht en slechte huid. Ook kan het honden met artrose, artritis en andere bewegingsproblemen helpen. Door de algehele gezondheid van je hond te verbeteren, zal dit ook een positieve invloed hebben op de conditie van zijn vacht.

* Diet and skin disease in dogs and cats
   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9868266/

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer