fbpx

Mijn paard heeft artrose.. wat nu?

Artrose is een veel voorkomende aandoening bij paarden. Het is een vorm van gewrichtsslijtage, waarbij het kraakbeen in het gewricht beschadigd raakt. Dit kan leiden tot pijn, kreupelheid en verminderde bewegingsvrijheid. Een op de vier paarden krijgt te maken met artrose. Overbelasting is een van de grootste risicofactoren. Je paard niet te lang en niet te vaak trainen en tussendoor voldoende rust gunnen om te herstellen van de training verlaagt het risico op artrose. Daarnaast is artrose ook ‘gewoon’ slijtage door ouderdom. 

Heeft je paard de diagnose artrose gekregen? De aandoening is niet te genezen maar gelukkig kun je met goed management en de juiste ondersteuning je paard helpen zich goed te blijven voelen. 

Wat is artrose?

Artrose is slijtage van de gewrichten. Het gewricht werkt als een soort scharnier. Op de plek waar de botten scharnieren zijn ze bedekt met een gladde laag kraakbeen. Samen met de gewrichtsvloeistof (synoviale vloeistof) zorgt het kraakbeen ervoor dat de botten soepel over elkaar kunnen bewegen. Bij artrose is het kraakbeen beschadigd en wordt de laag steeds dunner waardoor de botten direct tegen elkaar wrijven. Dit kan leiden tot pijn, ontsteking en stijfheid. Artrose kan in het hele lichaam voorkomen maar komt het meest voor in de benen, rug en hals. Ook het SI gewricht is gevoelig voor artrose. \

Wat zijn de symptomen van artrose bij je paard?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op artrose bij paarden. Let op, de diagnose artrose kan alleen door middel van röntgenfoto’s en uitgebreid onderzoek door een dierenarts worden gesteld.
De volgende symptomen kunnen wijzen op artrose: 

 • Stijf en stram in de beweging vooral na rust
 • Prestatievermindering tijdens het rijden
 • Staken tijdens het rijden/longeren
 • Moeite met opstaan na het rollen/liggen
 • Overvulling van het aangedane gewricht
 • Prikkelbaar en humeurig tijdens het rijden, staart zwiepen en oren plat 
 • Bij artrose in de rug zie je vaak het wegdrukken of vasthouden van de rug. Ook zijn de rugspieren erg strak en kan je paard gevoelig zijn met borstelen of aanraken. 
 • Bij artrose in de hals heeft je paard moeite met het strekken of inbuigen van de hals 
 • Bij artrose in de benen kan je paard (licht) kreupel zijn. Ook kan je paard moeite hebben met het optillen van een bepaald been bij hoeven krabben of de smid
 • Bij artrose in het SI gewricht kan je paard moeite hebben met de aanleuning, het aan springen in de galop of de wissels. 

Typisch voor artrose is ook een verbetering van de stijfheid na een goede opwarming. Door te bewegen worden de spieren, pezen en gewrichten warmer en gaat bewegen beter. 

Hoe ondersteun je je paard bij artrose?

Er is geen genezing voor artrose, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten. In veel gevallen kun je je paard blijven rijden, actieve beweging is goed voor je paard. Rust roest geldt zeker voor je paard met artrose! 

 • Prestatievermindering tijdens het rijden: Regelmatige beweging is belangrijk om de spieren rond het gewricht sterk te houden. Sterke spieren ondersteunen het gewricht.
 • Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan de druk op de gewrichten vergroten. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je paard een gezond gewicht heeft.
 • Voedingssupplementen: Er zijn verschillende supplementen die de symptomen van artrose kunnen helpen verlichten. Glucosamine en chondroitine zijn twee veelgebruikte nutriënten bij artrose, EPA en DHA uit visolie remt de ontsteking.
 • Medicatie: In sommige gevallen kan de dierenarts medicijnen voorschrijven om de pijn en de ontsteking de verminderen.
Hoe kan Omega-3 visolie je paard ondersteunen bij artrose?

De omega-3-vetzuren EPA en DHA uit visolie kunnen helpen om de ontsteking te verminderen en zodoende de pijn te verlichten. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat omega-3-supplementen de symptomen van artrose bij paarden kunnen verlichten. In een onderzoek uit 2009 werd bijvoorbeeld aangetoond dat paarden die omega-3-supplementen kregen, minder pijn hadden en meer konden bewegen dan paarden die geen supplementen kregen.

Balanstri Move is een combinatie van visolie aangevuld met chondroitine, glucosamine en MSM en speciaal ontworpen om paarden met artrose te ondersteunen. 

Als je vermoedt dat je paard artrose heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan de diagnose stellen en je adviseren over de beste behandeling.

Artrose bij paarden

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Delen:

Recente berichten

Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden, wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer
Waarom heeft mijn hond een slechte vacht?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vachten maar een ding hebben ze gemeen: de vacht...

Lees meer
Mijn paard heeft artrose.. wat nu?

Artrose is een vorm van gewrichtsslijtage, waarbij het kraakbeen beschadigd raakt. Een op de vier...

Lees meer