fbpx

Lijnzaadolie versus visolie voor paarden

infographic lijnzaad vs visolieLijnzaad en/of lijnzaadolie wordt veel gebruikt in de paardensport. Het zou de conditie van de vacht verbeteren en het paard mooi laten glanzen. Lijnzaad en lijnzaadolie staan bekend als goede bronnen van het omega-3 vetzuur alfa – linoleenzuur ( ALA ). Maar wat is het verschil tussen lijnzaad en visolie als bron van Omega-3 vetzuren?

Wat doet lijnzaad voor je paard?

Lijnzaad bevat 55% alfa-linoleenzuur (ALA). Dit wordt in het lichaam omgezet naar de omega – 3 vetzuren eicosapentaeenzuur ( EPA ) en docosahexaeenzuur ( DHA ). EPA en DHA zijn de werkzame omega-3 vetzuren die ervoor zorgen dat de vacht gaat glanzen. Daarnaast hebben EPA en DHA nog veel meer voordelen, ze werken namelijk ontstekingsremmend én zorgen voor flexibele celmembranen. Hierdoor worden voedingsstoffen beter opgenomen en afvalstoffen beter afgevoerd.

Lijnzaad olie – ALA/DHA en EPA

Lijnzaad en lijnzaadolie is een goede bron van alfa-linoleenzuur (ALA). Het grote nadeel van ALA is dat het in het lichaam omgezet moet worden naar EPA en DHA.  Dit proces is weinig effectief, ongeveer 3% tot 7% wordt omgezet naar de werkzame stoffen EPA en DHA. De rest van de ALA wordt verwerkt als extra vet. Als je in de gehele behoefte aan EPA en DHA wilt voorzien door plantaardige olie zoals lijnzaadolie, vergroot je het risico op vervetting.

Volgens een studie van The International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) is de omzetting zelfs nog lager. Zij hebben een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de omzetting van ALA naar EPA heel laag is. De omzetting naar DHA is zelfs nog minder en daarmee verwaarloosbaar is.  De ISSFAL geeft aan dat deze zeer lage omzettingspercentages betekenen dat de behoeft aan EPA en DHA via een supplement aangevuld zullen moeten worden. Alleen met lijnzaad of lijnzaad olie kun je niet kunt voldoen aan deze behoeftes!

Waarom zijn EPA en DHA zo belangrijk?

Voor paarden is het niet anders dan voor mensen. De juiste balans tussen omega-3 (ALA maar vooral EPA en DHA) en de omega-6 vetzuren (linolzuur, LA, en arachidonzuur, AA) is van groot belang voor de algehele gezondheid.  Zowel de omega-3 vetzuren (ontstekingsremmend) als de omega-6 vetzuren (ontstekingsbevorderend)  zijn essentieel  in het lichaam en moeten in balans zijn met elkaar.

De meeste paarden krijgen echter tegenwoordig veel te veel omega-6 binnen via hun voer. Brok, granen en muesli bevatten erg veel graan en dit is de belangrijkste bron van omega-6.   Ook zonnebloemolie of maisolie zijn rijk aan omega-6. Omega-3 moet gehaald worden uit gras en dit is iets wat paarden, zeker in de winter, weinig krijgen. De verhouding tussen omega-6 en omega-3 raakt hiermee uit verband. Dit kan zorgen voor meer ontstekingen, slechte vacht, verminderde weerstand en verminderde vruchtbaarheid.

Visolie als bron van omega-3 (EPA en DHA) voor je paard

Visolie voor paarden mag dan onnatuurlijk klinken maar zo gek is het nog niet. Het voordeel van visolie is dat het EPA en DHA bevat en dat een paard deze dus niet meer zelf hoeft aan te maken. Als je een supplement als Balanstri geeft voer je verhoudingsgewijs veel minder olie. Je geeft je paard direct de benodigde hoeveelheid EPA en DHA en de werking is vele malen effectiever.

Tom Brenna, hoogleraar van de afdeling nutritional sciences op Cornell University geef het volgende aan: “Elk type omga-3 heeft verschillende functionele eigenschappen. Omega-3 vetzuren uit visolie, ook wel lange-keten omega-3 vetzuren, zijn krachtiger dan plantaardige Omega-3 vetzuren en beschikken over bepaalde functies die plantaardige Omega-3 vetzuren niet simpelweg niet hebben. “

Balanstri is een supplement op basis van de hoogste kwaliteit visolie. Daarnaast hebben we er polyfenolen uit  olijfolie aan toegevoegd. deze beschermen de visolie tegen ranzig worden en zorgt voor extra antioxidanten die je paard goed kan gebruiken! De olie die we voor onze supplementen gebruiken is  gezuiverd volgens de strikte normen van de EU,  alle dierlijke eiwitten zijn eruit gefilterd.

Bronnen over Omega-3 vetzuren uit visolie voor paarden:

http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-not-flaxseed-oil
http://www.equinews.com/article/source-of-omegas-may-matter
http://www.equinews.com/article/omega-3-fatty-acids-for-horses

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Gamma-oryzanol plus visolie : Spieren!

Lees meer
Alles over antioxidanten voor je paard

Lees meer
Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer