fbpx

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Visolie is een supplement dat steeds vaker wordt toegevoegd aan het dieet van paarden. En dat is niet voor niets want de essentiële omega-3 vetzuren in deze olie, te weten EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), bieden tal van gezondheidsvoordelen. Op deze pagina lees je alles over visolie voor je paard, wat het doet en welke soorten er zijn.

Essentiele vetzuren

Essentiële omega-3 vetzuren spelen een cruciale rol in het ondersteunen van de algehele gezondheid van paarden. Het draagt bij aan een gezonde huid, vacht, gewrichten en immuunsysteem. Daarnaast kan het ontstekingsreacties verminderen, wat vooral voordelig is voor paarden met artritis of andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen. Deze vetzuren worden essentieel genoemd omdat je paard deze zelf niet kan aanmaken maar via zijn voeding moet binnen krijgen.

Waarom zou je kiezen voor een olie op basis van vis?

Allereerst biedt het ontzettend veel voordelen voor je paard. Dit komt omdat de essentiële vetzuren op celniveau werken dus door het gehele lichaam van je paard. Om je een beeld te geven: Je paard bestaat uit meer dan 100 biljoen cellen en al deze cellen voeren samen de functies van het paardenlichaam uit en vormen zo het paard. Al deze cellen hebben een membraan, dit is de vlies om de cel. Het celmembraan of de vlies om de cel bestaat voor een groot deel uit omega-3 vetzuren.

Deze vetzuren zorgen ervoor dat de celwand flexibel is waardoor de stofwisseling beter verloopt. Zo kan de cel eenvoudig afvalstoffen afvoeren en voedingsstoffen openen. Op het moment dat het paardenlichaam een tekort heeft aan omega-3 of juist een teveel aan omega-6 functioneert het celmembraan niet meer optimaal. De cel kan de afvalstoffen niet meer goed afvoeren en voedingsstoffen niet meer goed opnemen en dit kan een diversiteit aan (vage) klachten veroorzaken.

Wat zijn de voordelen?

  • Ontstekingsremmend
  • Verhoogt de weerstand & de algehele gezondheid
  • Versnelt het herstel na zware training en inspanning
  • Ondersteund bij artrose en arthritis
  • Helpt bij luchtwegaandoeningen zoals COPD/RAO of inflammatoire aandoeningen
  • Goede aanvulling op het rantsoen bij Cushing, PSSM, insuline resistentie of zomereczeem 
  • Draagt bij aan een goede ontwikkeling van ogen en hersenen bij veulens
  • Verlaagd de cortisol spiegel (stress hormoon)
  • Betere kwaliteit sperma en hoger aantal zaadcellen bij (dek)hengsten
  • Positieve effecten op de levensvatbaarheid en beweeglijkheid van het sperma bij diepvries sperma
  • Veulens van merries die omega-3 uit visolie tijdens de dracht kregen hebben een sterker immuunsysteem

Welke olie kies je voor je paard?

Er zijn inmiddels aardig wat verschillende soorten visolie op de markt voor je paard en het verschil in prijs en kwaliteit is enorm. Waar kun je het beste op letten?

  • Kies voor olie van wilde vis en niet van gekweekte vis. Kweekvis wordt anders gevoed, bevat soms (resten van) medicijnen en bevat een veel lager percentage omega-3 vetzuren.
  • Kies voor food quality of humane kwaliteit olie. Voor Balanstri gebruiken wij alleen food kwaliteit olie, dus olie die jij en ik ook mogen nemen.
    Zo weten we zeker dat je paard een hele zuivere olie krijgt zonder zware metalen of andere verontreinigingen. Goedkopere olie is vaak feed kwaliteit en is dus veel minder zuiver.

Omega-3 visolie, levertraan of zalmolie?

Er zijn verschillende soorten olie van vis op de markt. Zo is er de populaire zalmolie, vaak goedkoop en roze van kleur, levertraan olie en omega-3 visolie. Alhoewel het alledrie afkomstig zijn van vissen, zijn het wel heel verschillende oliën met verschillende eigenschappen. Hoe kies je de beste variant voor je paarden?

  • Zalmolie – Ongeveer 95% van de zalmolie op de Nederlandse markt is afkomstig van gekweekte zalm. Deze vissen worden op grote schaal gekweekt om aan de vraag naar zalm en zalmolie te voldoen.
    Olie van gekweekte zalm bevat veel minder omega-3 vetzuren omdat zalm in kweekbassins gevoerd worden met soja en mais. Daarnaast leven de vissen dicht op elkaar en is het gebruik van antibiotica en medicatie nodig om vissterfte en om zee- en visluis te voorkomen. Kweekzalm is van nature grijs omdat hun dieet geen astaxanthine bevat. Omdat wij als consument een mooie roze kleur willen voegen fabrikanten een synthetische vorm van astaxanthine toe, gemaakt van petroleum. Zalmolie van gekweekte zalm kan dus restanten van medicatie, antibiotica en synthetische stoffen bevatten. 
  • Levertraan olie – Levertraan is een olie uit de lever van kabeljauw en andere vissen uit de kabeljauw familie. Levertraan werd en wordt voornamelijk gebruikt vanwege de gehaltes aan vitamine A en vitamine D. Daarnaast bevat levertraan ook de omega3 vetzuren EPA en DHA, deze zijn vaak lager als in de omega-3 visolie. Levertraan staat erom bekend sterker te ruiken en een uitgesproken smaak te hebben. Omega-3 visolie is vaak verwerkt om de geur en smaak te minimaliseren.
  • Omega-3 visolie – Deze olie wordt gewonnen uit de weefsels van vette vis, zoals zalm, makreel, haring, sardines en ansjovis. Het bevat grote hoeveelheden omega-3-vetzuren, met name EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). De meeste omega-3 olie bevat geen dierlijke eiwitten meer.

Voor Balanstri maken we gebruik van omega-3 visolie. We zijn lang op zoek geweest naar een goede olie die vers én duurzaam is. Een olie waarbij er geen nadelige effecten zijn voor het milieu, de oceanen of lokale bevolking. Geen olie van gekweekte vissen maar van wilde vis die diep in de arctische wateren rond IJsland zwemt. Een olie die gemaakt is van filet-snijresten die overblijven nadat de filet voor de supermarkten en restaurants eraf gehaald is en dus duurzaam. Bovendien gebruiken wij humane kwaliteit olie, dat wil zeggen dat deze gezuiverd is volgens de strikte kwaliteitsnormen van de EU en geen verontreinigingen of zware metalen bevat en geschikt is voor mensen.

Wanneer en hoe te voeren?

Het beste moment om een supplement toe te voegen aan het dieet van je paard is tijdens het voeren, of dit in de ochtend of avond is maakt niet uit. De hoeveelheid olie is afhankelijk van het gewicht en de behoeften van je paard en natuurlijk het percentage EPA en DHA in de olie. Voor Balanstri adviseren we 6 ml per 100 kilo lichaamsgewicht voor een gezond paard zonder klachten. Een paard van 500 kilo heeft voldoende aan 30 ml Balanstri per dag. Heeft je paard last van jeuk, artrose, stijfheid, verminderde weerstand of heeft het een zware training of wedstrijd gehad? Dan kun je de dosis probleemloos verdubbelen, je paard zal je dankbaar zijn!

Kan je paard last krijgen van bijwerkingen?

Als je voor een goede kwaliteit olie kiest én je bewaart deze zorgvuldig dan zijn er geen bijwerkingen. Wel kan je paard moeten wennen aan de geur of de smaak. Ook kan het een enkele keer voorkomen dat de mest wat dunner is als je teveel olie geeft aan een paard wat nog nooit eerder olie heeft gehad. De omega-3 olie van Balanstri bevat geen allergene stoffen. De olie is gezuiverd en bevat geen eiwitten. 

Hoe lang duurt het voordat je effect ziet of merkt?

Dit is afhankelijk van het soort olie, het percentage EPA en DHA, de dagelijkse dosering én de omega-3/omega-9 balans van je paard.
Voor Balanstri geven we aan dat je binnen 2 tot 6 weken effect moet gaan zien. De Balanstri supplementen zijn geheel natuurlijk en het duurt even voordat de omega-3 vetzuren hun werk gaan doen. Over het algemeen is de verbetering van de vacht en een mooie glans een van de eerste dingen die je zult zien. Ook bij stijve paarden kun je sneller een verbetering verwachten.

Hoe kun je de olie het beste bewaren op stal?

Visolie is extreem kwetsbaar. Komt de olie in aanmerking met zuurstof en/of licht dan zal het snel ranzig worden of oxideren. In ranzige olie zijn de vetzuren aangetast en worden slechter opgenomen. Het geven van een geoxideerde of ranzige olie kan zelfs slecht zijn voor je paard! Balanstri bevat naast visolie ook olijfolie, dit beschermt de kwetsbare vetzuren tegen oxidatie. Wel adviseren we om Balanstri koel en donker te bewaren, bij voorkeur in een koelkast. Lukt dit niet? Zorg dan dat je de fles opbergt in een voerton of (zadel)kast of in ieder geval niet in direct zonlicht.

Waarom olie op basis van vis in plaats van plantaardige alternatieven voor paarden?

De reden dat we olie op basis van vis gebruiken in plaats van plantaardige oliën als basis voor onze Omega-3 olie is heel eenvoudig. Plantaardige oliën bevatten alleen het omega-3 vetzuur alfalinoleenzuur (ALA) en niet de essentiële vetzuren EPA en DHA. Je paard moet zelf ALA omzetten naar de werkzame vetzuren DHA en EPA. Deze omzetten is niet efficiënt, er wordt slechts 3% tot 7% omgezet. De rest van de olie wordt verwerkt als extra vet. Balanstri bevat EPA en DHA in de juiste verhouding en het paard hoeft dus niets zelf om te zetten waardoor Balanstri een stuk sneller en efficiënter werkt. Daarnaast voer je verhoudingsgewijs minder en is het dus nog een goedkoper ook.

  • Zonnebloemolie bevat alleen maar omega-6 en geen omega-3 vetzuren. Dit betekend dat het ontstekingen kan bevorderen en de opname van ontstekingsremmende omega-3 vetzuren kan bemoeilijken.
  • Algenolie is een goed alternatief maar bevat vooral DHA en (bijna) geen EPA. Daarnaast is het een erg duur alternatief.
  • Lijnzaadolie is de meest bekende omega-3 olie in de paardenwereld. Echter zul je veel meer olie moeten geven om hetzelfde effect te verkrijgen met een risico op vervetting van je paard

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer