fbpx

Visolie of algenolie voor paarden

Visolie en algenolie bevatten beide omega-3 vetzuren. Waarom bevat Balanstri Equi omega-3 voor paarden dan visolie en geen algenolie? Paarden eten geen vlees  of vis dus een plantaardige bron van omega-3 klinkt logischer. De voordelen van visolie voor paarden ten opzichte van lijnzaadolie en andere plantaardige oliën hebben we al uitgebreid besproken in het artikel visolie versus lijnzaadolie. Algenolie hebben we in dit artikel buiten beschouwing gelaten terwijl het wel een aantrekkelijk want plantaardig alternatief is voor visolie… toch? Algenolie en visolie bevatten dan wel beide omega-3 vetzuren maar er is wel degelijk een verschil.

Ten eerste bevatten de meeste soorten algen alleen het essentiële vetzuur DHA en geen EPA. Het omzetten van DHA naar EPA wordt gedaan door de vissen die de algen eten. Nu kunnen we zelf (en onze paarden en honden) ook deze omzetting doen maar dit gebeurt niet altijd even efficiënt. Vandaar dat we ervoor kiezen om visolie te gebruiken en zo ‘hapklaar’ beide essentiële vetzuren EPA en DHA aan te bieden.

EPA:

  • Versterkt het immuunsysteem
  • Werk ontstekingsremmend
  • Stimuleert aanmaak van hormonen (dekhengsten/fokmerries)
  • Goed voor de vacht en manen
  • Ondersteund het hart en bloedvaten

DHA:

  • Helpt bij de opbouw van de celwanden
  • Voor gezonden hersenen
  • Ondersteunt de merrie tijdens haar dracht
  • Draagt bij aan de ontwikkeling van een gezond veulen tijdens de dracht en bij het zogen
  • Draagt bij aan (de ontwikkeling van) ogen en zicht

De tweede reden is een prijstechnische. Wij gebruiken alleen farmaceutische kwaliteit ingrediënten voor Balanstri, dit betekent dat Balanstri ook 100% veilig is voor humaan gebruik. Een uitmuntende kwaliteit algen olie is erg duur. Bovendien zul je meer algenolie moeten geven aan je paard vanwege de minder efficiënte omzetting. Balanstri algen Omega-3 zal dus een stuk duurder worden en daar moet net een markt voor zijn.

Schone vis

Overigens, de vis die gebruikt wordt voor onze olie wordt niet speciaal gevangen voor Balanstri maar is een bijproduct van de visserij op IJsland. Oftewel, de visresten die niet gebruikt worden voor consumptie wordt gebruikt voor onze olie… Na een dubbel zuiveringsproces volgens de strikte kwaliteitseisen van de EU om alle eventuele dioxines, contaminanten en dierlijke eiwitten uit de olie te halen is het klaar voor verdere productie door ons. Het is nog blijft visolie maar we produceren wel zo bewust mogelijk en met hart voor de oceaan.

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer