fbpx

Zonnebloemolie voor je paard?

Voor paarden die wat slecht in de vacht zitten of wat meer energie kunnen gebruiken in het werk kan het geven van olie een goede oplossing zijn. Veel mensen kiezen voor zonnebloemolie omdat het in iedere supermarkt te koop is en relatief goedkoop is. Helaas is zonnebloemolie juist helemaal niet geschikt voor paarden! 

Olie geven aan je paard heeft nogal wat voordelen. Zo is het een goede bron van (langzaam vrijkomende) energie. Voor paarden met insulineresistentie of andere stofwisselingsaandoeningen is het een uitstekende vervanging voor krachtvoer want olie bevat geen suiker of zetmeel en je paard gaat er mooi van glanzen. Kies je voor visolie als supplement dan is het ook nog eens heel goed voor de spieren, gewrichten, de hart- en bloedvaten en het immuunsysteem van je paard! Zonnebloemolie heeft echter geen van bovenstaande voordelen. In tegendeel zelfs, het supplementeren van zonnebloemolie aan je paard kent eigenlijk alleen maar nadelen.

Wat is zonnebloemolie?

Zonnebloemolie is een plantaardige olie, afkomstig uit de zaden van zonnebloemen. In veel landen worden zonnebloempitten rauw gegeten als snack of in salades, maar ze kunnen ook worden geperst tot zonnebloemolie. Oorspronkelijk stamt de zonnebloem uit gebieden in Midden- en Zuid-Amerika. In de 16e eeuw kwam de plant naar Europa en pas in de 19e eeuw werden de zaden ontdekt als een bron van olie. De zonnebloemolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit landen als Argentinië, Frankrijk en Roemenië. Het persen van 100 kilo zonnebloemzaden levert ongeveer 45 liter olie op.

Ontstekingsbevorderend – zonnebloemolie bevat alleen omega-6 

Zonnebloemolie heeft een hoog gehalte aan omega-6 vetzuren, met name linolzuur en bevat geen omega-3 vetzuren. Linolzuur is een tweevoudig onverzadigd omega 6-vetzuur en heeft juist een ontstekingsbevorderende werking. Een verkeerde verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren kan ontstekingsreacties juist versterken en heeft dus een negatief effect op de gezondheid van je paard. Bovendien kan de omzetting van ALA naar EPA en DHA verstoord raken als er te veel Omega 6 aanwezig is in het voer. Het geven van een olie die alleen maar omega-6 vetzuren bevat verhoogt het risico op aandoeningen zoals insulineresistentie, hoefbevangenheid en gewrichtsproblemen vergroten.

Geraffineerde olie

Zonnebloemolie bevat dus alleen maar omega-6 vetzuren. Daarnaast is de meeste zonnebloemolie op de Nederlandse markt is geraffineerd wat het niet gezonder maakt voor je paard. 

Gewichtstoename bij paarden

Zonnebloemolie is zeer calorierijk en kan gemakkelijk leiden tot gewichtstoename bij paarden, vooral als het wordt toegevoegd aan hun dieet zonder rekening te houden met de totale calorie-inname. Natuurlijk zijn alle oliën 100% vet maar als sommige olie biedt tenminste nog gezondheidsvoordelen, dat is bij zonnebloemolie niet het geval.

Krachtvoer en muesli

Staat je paard op krachtvoer? Dit bevat al relatief veel omega-6 vetzuren en (bijna) geen omega-3 vetzuren. Geef dan in geen geval zonnebloemolie of een van de volgende olie soorten: Maisolie, koolzaadolie of rijstolie. Ook deze olie soorten bevatten veel omega-6 en bijna geen omega-3. 

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Delen:

Recente berichten

Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden, wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer
Waarom heeft mijn hond een slechte vacht?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vachten maar een ding hebben ze gemeen: de vacht...

Lees meer
Mijn paard heeft artrose.. wat nu?

Artrose is een vorm van gewrichtsslijtage, waarbij het kraakbeen beschadigd raakt. Een op de vier...

Lees meer