fbpx

Visolie voor veulens? Jazeker!

Goede visolie, rijk aan omega-3 vetzuren, wordt al lange tijd geprezen om zijn gezondheidsvoordelen voor mensen. Maar wist je dat visolie ook tal van voordelen biedt voor veulens? Of het nu gaat om de ontwikkeling van de hersenen en het zicht, de gezondheid van de gewrichten of het bevorderen van een glanzende vacht, een goed supplement op basis van visolie kan een waardevolle aanvulling zijn op het dieet van veulens. Wat zijn de voordelen van visolie voor veulens en waarom is het een belangrijke toevoeging aan de voeding?

Omega-3 vetzuren DHA en EPA

Ten eerste is visolie een rijke bron van omega-3 vetzuren, waaronder docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Deze vetzuren zijn essentieel voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het zicht en de hersenen van veulens. Ze spelen een cruciale rol bij het bevorderen van een gezonde cognitieve ontwikkeling en kunnen de leervermogens en het geheugen van veulens verbeteren. Door visolie aan het dieet toe te voegen, kunnen fokkers en eigenaren bijdragen aan de optimale ontwikkeling van het veulen, zowel fysiek als mentaal.

Ontstekingsremmende eigenschappen van visolie

Daarnaast kunnen omega-3 vetzuren in visolie ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Veulens zijn gevoelig voor ontstekingen, vooral in hun gewrichten tijdens de groei. Door visolie aan hun dieet toe te voegen, kunnen ontstekingen worden verminderd en de gezondheid van de gewrichten worden ondersteund. Dit is vooral belangrijk voor veulens die in training zijn of actief zijn, omdat het kan helpen bij het voorkomen van gewrichtsproblemen en het bevorderen van een gezonde groei.

Huid en vacht van veulens

Een ander voordeel van visolie voor veulens is de impact ervan op de huid en vacht. Omega-3 vetzuren helpen de huid gezond te houden door de productie van talg te reguleren en ontstekingen te verminderen. Dit kan leiden tot een glanzende, gezonde vacht bij veulens. Bovendien kan visolie ook bijdragen aan het verminderen van jeuk en schilfers.

Wanneer beginnen met het bijvoeren van je veulen?

Onderzoek bij fokmerries toont aan dat de omega-3/omega-6 balans via zowel de melk als via het plasma doorgegeven wordt aan het veulen. Een overschot aan omega-6 vetzuren bij de fokmerrie kan leiden tot ontstekingsgevoeligheid bij het (ongeboren) veulen. (Bron Stelzleni, EL, Warren LK, Kivipelto J. 2006. Effect of dietary n-3 fatty acid supplementation on plasma and milk composition and immune status of mares and foals. J Anim Sci Suppl 84:392)

In de ideale situatie zou de merrie al een visolie supplement krijgen voor en tijdens de dracht. Op deze wijze krijgt het veulen in de buik al de juiste, essentiële vetzuren binnen. Ook tijdens het zogen krijgt het veulen nog voldoende binnen via de moedermelk. Een goed moment om te starten met Balanstri zou tijdens of na het afspenen zijn!

Waar moet je op letten bij het voeren van visolie aan je veulen?

Allereerst is het belangrijk goed te letten op de kwaliteit. Gewone zalmolie is vaak goedkoop maar heeft een paar belangrijke nadelen. Zo 95% van de zalmolie op de markt komt van gekweekte zalm, deze bevat veel minder omega-3 vetzuren. Daarnaast kan gekweekte vis hoge concentraties PCB’s en dioxinen bevatten. Daarnaast is pure visolie of zalmolie is ook erg kwetsbaar. Na opening wordt de olie snel ranzig en ranzige visolie voor je kwetsbare veulen wil je niet.

Voor Balanstri olie gebruiken we vissen die gevangen worden rond IJsland. We gebruiken géén gekweekte vis. Onze olie wordt gezuiverd volgens de strikte kwaliteitsnormen van de EU en bevat geen verontreiniging of zware metalen, de kwaliteit is zo goed dat onze olie ook geschikt is voor menselijke consumptie! Ook voegen we een speciale olijfolie toe die de visolie beschermt tegen ranzig worden. De olijfolie bevat krachtige antioxidanten en vitamine E en is daarmee zeer geschikt voor jonge en kwetsbare paarden.

Kortom, visolie biedt veulens een breed scala aan voordelen, variërend van de ontwikkeling van de hersenen en de gezondheid van de gewrichten tot het bevorderen van een glanzende vacht. Door visolie aan het dieet van veulens toe te voegen, kun je als fokker en eigenaar bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn van je veulen.

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer