fbpx

Visolie vs. levertraan

In de wereld van voedingssupplementen worden de begrippen ‘visolie’ en ‘levertraan’ vaak door elkaar heen gebruikt. Levertraan kennen we vooral van vroeger. Een eetlepel per dag in de wintermaanden voor de weerstand. Visolie is nu een populairder alternatief. Hoewel beide producten afkomstig zijn van vis en waardevolle voedingsstoffen bevatten, zijn er toch behoorlijk grote verschillen tussen visolie vs. levertraan.

Wat is visolie?

Visolie wordt gewonnen uit de weefsels van vette vis, zoals zalm, makreel, haring, sardines en ansjovis. Het bevat grote hoeveelheden omega-3-vetzuren, met name EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze essentiële vetzuren spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de gezondheid van hart en bloedvaten. Daarnaast helpen ze met het verminderen van ontstekingen en verouderingsverschijnselen en het bevorderen van een gezond zenuwstelsel, hersenen en ogen.

Wat is levertraan?

Levertraan is een olie uit de lever van kabeljauw en andere vissen uit de kabeljauw familie. Levertraan werd en wordt voornamelijk gebruikt vanwege de gehaltes aan vitamine A en vitamine D. Daarnaast bevat levertraan ook de omega3 vetzuren EPA en DHA, in sterk wisselende hoeveelheden. Levertraan is dus ook een olie uit vis, maar geen visolie uit de weefsels van vette vissoorten. Let bij levertraan dan ook goed op de hoeveelheid EPA en DHA, deze zijn vaak lager dan in ‘gewone’ visolie. 

Zwangerschap en levertraan, let op!

Ben je zwanger of wil je levertraan geven aan een drachtig dier? Een teveel aan vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Wees dus voorzichtig met levertraan of producten waar lever in zit. 

Belangrijkste verschillen tussen visolie en levertraan

Levertraan gebruik je dus voor de vit A en D, visolie voor de Omega 3vetzuren. Daarnaast is een opvallend verschil tussen de twee de smaak en de geur. Levertraan staat erom bekend sterker te ruiken en een uitgesproken smaak te hebben. Visolie is vaak verwerkt om de geur en smaak te minimaliseren.

Visolie is geschikt voor het bevorderen van hart- en hersengezondheid. Levertraan wordt meer wordt geassocieerd met het bevorderen van gezonde botten en huid. Bij Balanstri voegen we een speciale extra vergine olijfolie toe (voor de antioxidanten) en daarnaast vitamine D en E. Zo verrijken we de visolie en ondersteunen onze producten ook het immuunsysteem en de huid.

Visolie en levertraan
Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer