fbpx

Hoef- of zoolzweer bij paarden

Een hoefzweer of zoolzweer is een bacteriële ontsteking van de hoeflederhuid en is een van de meest voorkomende oorzaken van kreupelheid. De ontsteking zit vak in de wandlederhuid en de zool- en steunsellerderhuid. Doordat de hoef een harde, gesloten structuur is, kan de ontsteking die zich in de diepere structuren van de hoef bevindt geen uitweg vinden. De druk in de hoef neemt toe waardoor de voet erg pijnlijk is. Een andere oorzaak van een hoefzweer kan de circulatie in het bloed van toxinen (gifstoffen) zijn, zoals bijvoorbeeld bij hoefbevangenheid.

Symptomen van een hoefzweer 

Vaak is een paard met hoefzweer van de ene op de andere dag kreupel, het paard zal de voet waarin de hoefzweer zit niet of nauwelijks willen belasten. De hoef kan warm aanvoelen op de plek waar de ontsteking zit en er is een duidelijke polsslag in de hoef waarneembaar. Het paard kan sterk reageren op het bekloppen van de aangedane hoef.

Behandeling van de hoefzweer 

Als de dierenarts of hoefsmid de hoefzweer heeft kunnen lokaliseren zal hij proberen het abces aan te snijden en de pus te laten afvloeien. Je ziet dan direct verlichting bij het paard. Zit de hoefzweer te diep dan wordt er geadviseerd de voet langdurig te weken in SODA of Biotex. Een andere optie is een vochtig hoefverband. Zo wordt de zool zacht en schoon en krijgt het abces de kans om te rijpen zodat het een paar dagen later alsnog geopend kan worden door de dierenarts.

Hoe kun je een hoefzweer voorkomen? 

Regelmatige bekapping en het dagelijks uitkrabben van hoeven dragen sterk bij aan de gezondheid van de hoef, hoefzweren worden vaak veroorzaakt door kleine steentjes of opkruipend vuil in de hoef. Op stallen waar fijne houtkrullen, zaagsel of vlas gebruikt worden als bodembedekking komen relatief meer hoefzweren voor. Daarnaast is het ene paard is vatbaarder voor een hoef- of zoolzweer dan het andere paard. Een goed idee is het om de hoeven ook van binnen uit versterken met bijvoorbeeld Biotine.

Wat zijn de meest voorkomende problemen, hoe herken je de symptomen en wat kun je er doen ter behandeling?

Of bekijk het hele dossier over hoeven en hoefproblemen

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer