fbpx

Rotstraal

Rotstraal is een bacteriële infectie in de straalgroeves van de hoef waarbij een grijs en stinkend vocht wordt gevormd. De straal rot als het ware weg en het aangetaste hoorn wordt zacht en zwart. De bacteriën die rotstraal veroorzaken zijn anaeroob, dit betekend dat ze zonder zuurstof kunnen leven.

Symptomen:      Een zachte, zwarte straal waar een zeer onaangename geur uit komt. Deze geur kun je vrij eenvoudig ruiken bij het uitkrabben van de hoeven, de straal  geeft een sterke geur af. Andere dingen waar je op moet letten bij rotstraal zijn diepe groeven in het midden en aan de zijkanten van de straal, losse stukjes aan de straal en een natte, zachte straal.
Bij een gezonde hoef raakt de straal de grond en helpt het schokken te absorberen. Ook bevordert het de bloedsomloop bij het uitzetten en terug krimpen van de hoef in beweging. Rotstraal kan pijnlijk zijn als het in een wat verder stadium is, de zachte structuur van de straal is dan ontstoken en kan pijnlijk zijn bij het neerzetten en optillen van de hoef.

Behandeling:     Als de rotstraal tijdig is opgemerkt is laat het zich goed behandelen. De hoefsmid snijdt de ontstoken delen van de straal weg en de zool rondom de straal goed schoonmaken. Daarna kun je de aangedane plekken behandelen met uitdrogende en desinfecterende middelen.

Voorkomen:       Zorg dat de stal goed schoon is. Een vieze stal waarbij de onderkant van de hoef voortdurend in aanraking komt met urine en mest is bijna een garantie op rotstraal. Goed de hoeven uitkrabben is ook belangrijk, als het vuil lang in de hoeven blijft zitten wordt de kans op rotstraal ook groter. Ten slotte hebben paarden met nauwe hoeven sneller kans om rotstraal te ontwikkelen dan paarden met hele brede hoeven. Een gezonde straal heeft geen diepe groeven waarin zich bacteriën makkelijk kunnen nestelen!

Wat zijn de verder de meest voorkomende problemen, hoe herken je de symptomen en wat kun je er doen ter behandeling?

Of bekijk het hele dossier over hoeven en hoefproblemen

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Gamma-oryzanol plus visolie : Spieren!

Lees meer
Alles over antioxidanten voor je paard

Lees meer
Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer