fbpx

Brokkelhoeven

Slechte hoeven of brokkelhoeven zijn hoeven die door een matige of slechte hoornkwaliteit slecht groeien en makkelijk af gaan brokkelen. Vaak zijn brokkelhoeven erg hard en droog of juist te nat.

Wat zijn de symptomen voor brokkelhoeven

De onderste draagrand van de hoef brokkelt af of er breken stukken van de hoef af. Hoefijzers zullen snel los komen te zitten en hoefnagels komen los te zitten omdat de hoef scheurt of rafelig is. Paarden met brokkelhoeven lopen een verhoogd risico op hoefscheuren (te droge hoeven) of hoefzweren (te weke hoeven).

Hoe behandel je brokkelhoeven?

Omdat hoeven gemiddeld slechts groeien met 1 centimeter per jaar is het belangrijk de hoeven dagelijks te controleren en verzorgen. Bij paarden met te droge hoeven kun je bijvoorbeeld denken aan de stal te bedekken met stro in plaats van houtkrullen of zaagsel. Deze twee bodembedekkers zijn sterk vocht absorberend en onttrekken ook vocht aan de hoeven. Ook kun je de hoeven na iedere rit goed afspoelen. Daarnaast kun je extra bouwstoffen geven voor de vorming van nieuw hoorn zoals biotine. Dit is een voedingssupplement dat er voor zorgt dat de gevormde hoefhoorn gezond en sterk is. Hoeven groeien hierdoor niet sneller maar de kwaliteit van de hoorn verbetert.

Hoe voorkom je brokkelhoeven?

Brokkelhoeven kunnen veroorzaakt worden door lang aanhoudend droog weer, een niet goed passend beslag, door gebrek aan beweging of onvoldoende toevoer van voedingsstoffen.   Soms worden brokkelhoeven veroorzaakt door tekorten in de voeding.

Wat zijn de meest voorkomende problemen, hoe herken je de symptomen en wat kun je er doen ter behandeling?

Of bekijk het hele dossier over hoeven en hoefproblemen

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden, wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer
Waarom heeft mijn hond een slechte vacht?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vachten maar een ding hebben ze gemeen: de vacht...

Lees meer
Mijn paard heeft artrose.. wat nu?

Artrose is een vorm van gewrichtsslijtage, waarbij het kraakbeen beschadigd raakt. Een op de vier...

Lees meer