fbpx

Hoefscheur en hoornscheur

De hoefwand bestaat uit hoorn (hoornpijpjes) die vanaf de kroonrand naar beneden groeien. Deze hoornpijpjes liggen dicht tegen elkaar aan en vormen een stevig omhulsel. Als de hoornpijpjes uit elkaar splijten dan is er een scheur in de hoefwand ontstaan. De meeste hoefscheuren lopen verticaal, in de richting waarin de hoornpijpjes liggen. De hoefscheur kan zowel bovenin de hoef bij de kroonrand ontstaan als onderin de hoef.

Symptomen:     De scheur is duidelijk zichtbaar, het paard hoeft niet kreupel te zijn. Een diepere scheur kan doorlopen tot in de hoeflederhuid onder de hoefwand en hier kan een ontsteking ontstaan waar het paard veel last kan hebben.

Behandeling:     Afhankelijk van de diepte en de locatie van de scheur zal de dierenarts of de hoefsmid besluiten deze te behandelen. Oppervlakkige hoornscheurtjes waar het paard niet kreupel aan is zal de hoefsmid niet behandelen, deze groeien langzaam uit de hoef. Diepere scheuren worden wel behandeld door een dierenarts en/of hoefsmid door bijvoorbeeld de randen te behandelen, de scheur op te vullen of door de scheur vrij te leggen op een hoefijzer. Oppervlakkige draagrandscheurtjes hoeven geen probleem op te leveren, deze kunnen opgelost worden met goed bekappen en, indien nodig, ander hoefbeslag. Het behandelen van een diepere hoefscheur of een verwaarloosde hoefscheur kan echter maanden duren.

Voorkomen:      Een scheur kan ontstaan door verwaarlozing of niet regelmatig bekappen. Trauma’s zoals het betrappen van een ijzer of het slaan tegen een (betonnen) stalwand kunnen ook scheuren in de hoef veroorzaken net als een plotselinge veranderingen in het vochtgehalte van het hoorn.

Wat zijn de meest voorkomende problemen, hoe herken je de symptomen en wat kun je er doen ter behandeling?

Of bekijk het hele dossier over hoeven en hoefproblemen

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer