fbpx

waarom geef je visolie aan je paard?

Bij Balanstri krijgen we nogal eens de vraag waarom wij paarden aan de visolie willen hebben. Natuurlijk kent bijna iedereen de voordelen van omega-3-vetzuren voor mensen maar paarden zijn herbivoren en eten geen vis. Bovendien kan vis verontreinigd zijn. Waarom dan toch omega-3 olie op basis van vis geven aan je paard?

Allereerst, vis is inderdaad geen onderdeel van het natuurlijke dieet van paarden, hoewel paarden in IJsland soms haring krijgen bijgevoerd in de winter. De reden dat wij omega-3 olie op basis van visolie maken is omdat het de meest eenvoudige en effectieve manier is om je paard te voorzien van de benodigde omega-3-vetzuren.

Wat zijn omega-3 vetzuren? EPA, DHA en ALA

Er zijn drie verschillende soorten omega-3 vetzuren: Het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) wat vooral in lijnzaad(olie) en in mindere mate in Engels raaigras en hooi voorkomt. Daarnaast zijn er EPA en DHA die vooral voor in vette vis en in schaal- en schelpdieren voorkomen. ALA wordt in het lichaam van het paard omgezet naar EPA en DHA. De efficiëntie waarmee deze omzetting plaatsvindt is niet heel groot, slechts 3% tot 7% wordt omgezet.

Waarom visolie en geen lijnzaadolie? Paard Omega-3 olie

In een visolie zoals Balanstri is de omega-3 met de belangrijkste vetzuren EPA en DHA al aanwezig. In de vegetarische omega-3 olie op basis van bijvoorbeeld lijnzaad zit ‘slechts’ 55 % ALA en geen EPA of DHA. Van deze 55% ALA wordt 3 tot 7 % door je paard omgezet in EPA en DHA. De rest van de ALA wordt omgezet in vet. Ook mais, soja- of koolzaadolie is rijk aan Omega-3 ALA, maar ook deze moeten in het lichaam van het paard nog omgezet.

Dit omzettingsproces is bij visolie niet nodig, de al aanwezige EPA- en DHA-vetzuren kunnen direct gebruikt worden door het paard. Van de vegetarische omega-3 olie moet je dus veel meer toedienen om hetzelfde effect als visolie te krijgen. Daarbij loop je met vegetarische olie het risico op vervetting want alles wat niet gebruikt wordt, wordt opgeslagen als vet. Verhoudingsgewijs heb je van Balanstri omega-3 Equi veel minder nodig en heeft het veel meer effect.

En omega-6 vetzuren dan?

Tegenwoordig bestaat het rantsoen voor paarden voor een groot deel uit (verwerkte) granen. Brokken en muesli bevatten veel vetzuren uit granen en plantaardige oliën. Als je op de verpakking van je voer ziet staan dat het rijk is aan omega-6 dan klopt dat dus! Het merendeel van de paarden in Nederland krijgt meer dan voldoende omega-6 vetzuren binnen. Meer omega-6 vetzuren zijn dus niet nodig en kunnen zelfs schadelijk zijn omdat deze ontstekingsbevorderend werken.

Omega-3 en omega-6 in evenwicht

Onze paarden moeten omega-3 uit vers en gevarieerd gras halen en dat is niet makkelijk, zeker niet in de winter. Omega-6 daarentegen krijgen de meeste paarden in overvloed en zo raakt de verhouding tussen omega-3 en omega-6 scheef. Omega-6 werkt ontstekingsbevorderend en omega-3 werkt ontstekingsremmend.

Hoe merk je een omega-3 te kort?

Kijk vooral goed naar je paard. Zit hij slecht in zijn vacht, is hij wat stijf? Dan kan het zijn dat er een disbalans is.
Andere signalen zijn:

– Ontstekingen
– Verminderde weerstand
– Verminderde vruchtbaarheid
– Een verstoorde hormoonbalans

Wanneer is het nodig om Balanstri omega-3 bij te voeren?

Het hangt ervan af. Is je paard goed gezond is en heeft het 24/7 toegang heeft tot gevarieerde weiden? Verricht het geen zware arbeid en heeft hij geen last van een droge huid of zomereczeem? Dan is het voeren van omega-3 visolie waarschijnlijk niet nodig. Als je paard geen toegang tot een goed gevarieerde weide heeft kan het toevoegen van een supplement op basis van visolie voordelen hebben.

Mijn paard heeft 24/7 toegang tot hooi, is het dan nodig om omega-3 olie bij te voeren?

De omega-3 vetzuren in hooi zijn (veel) lager dan in vers gras. Vooral in hooi met een lagere voedingskwaliteit bevat weinig tot geen omega-3 vetzuren.

Hoe zit het met de blootstelling aan verontreinigende stoffen in de vis?

Voor onze olie gebruiken we vissen die gevangen worden rond IJsland. We gebruiken géén gekweekte vis. De kwaliteit van gekweekte vis is vaak zwakker dan die van wilde vis en kan soms hoge concentraties PCB’s en dioxinen bevatten. Onze olie wordt gezuiverd volgens de strikte kwaliteitsnormen van de EU en bevat geen verontreiniging of zware metalen. De kwaliteit is zo goed dat onze olie ook prima geschikt is voor menselijke consumptie.

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer