fbpx

Omega-3 visolie voor je hond

Visolie of omega-3 olie is een van de beste supplementen om toe te voegen aan het dieet van je hond. Het ondersteunt het hart en de bloedvaten van de hond, het bevordert een glanzende vacht, het helpt bij jeuk en een schilferige huid en verlicht bij allergieën en gewrichtspijn. Bovendien helpt het de algehele weerstand van je hond te verbeteren.

Dat komt omdat visolie omega-3 vetzuren bevat, een essentieel ‘goed’ type vet dat het lichaam en de hersenen van uw hond helpt. Net als mensen kunnen honden zelf geen omega-3-vetzuren aanmaken en moeten ze deze dus uit hun dieet halen.

Wat zijn deze omega-3 vetzuren in visolie?

Er zijn vier soorten voedingsvetten: transvetten, verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Omega-vetzuren, gevonden in meervoudig onverzadigde vetten, reguleren de bloedstroom en ontstekingen. Deze omega-vetzuren worden echter niet van nature in het lichaam gevonden en moet je hond dus uit het voer halen.

Omega 3 vetzuren en omega 6 vetzurenHond met omega-3 Balanstri

Er zijn 3 soorten essentiële omega 3-vetzuren: alfalinoleenzuur (ALA) uit plantaardige oliën zoals lijnzaadolie en eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) uit visolie. De eerste variant, ALA, is relatief goedkoop en wordt in het lichaam van je hond omgezet naar EPA en DHA. Deze omzetting van ALA in EPA en DHA verloopt echter zeer inefficiënt, zodat inname van kant-en-klare EPA en DHA noodzakelijk is om van de gezondheidseffecten van deze omega 3-vetzuren te profiteren.

De omega 6 vetzuren (linolzuur, LA, en arachidonzuur, AA) komen vooral voor in granen en plantaardige oliën zoals maisolie en zonnebloemolie. Ook de omega 6 is een essentieel vetzuur omdat het niet door het lichaam zelf aangemaakt wordt.

De balans tussen Omega 3 en omega 6 is belangrijk. Is er in de verhouding tussen omega 3 en 6 een tekort aan omega 3? Dan kan omega 6 ongewenste ontstekingsprocessen veroorzaken. Hoewel omega 6 in de basis gezond is, kan dit omslaan in ongezond als de juiste verhouding tussen omega 3 en 6 verstoord raakt.

Waarom heeft je hond omega-3 nodig?

Een visolie als Balanstri omega-3 helpt de omega-6-vetzuren in evenwicht te brengen. Aangezien veel hondenvoerfabrikanten vlees gebruiken van graan- en maïs gevoerde dieren en geraffineerde olie (een rijke bron van omega-6 bevatten) hebben honden vaak een overvloed aan omega-6-vetzuren in hun dieet en dit werkt ontstekingsbevorderend.
Dit geldt voor zowel blik als rauw vlees. In brok ligt het omega-6 percentage soms zelfs nog hoger omdat graan een populair vulmiddel is.

Hoe herken in een omega-3 te kort bij mijn hond?

Allereerst is het belangrijk om kritisch naar je hond te blijven kijken. Zie je gedragsveranderingen? Is hij wat stijver bij het opstaan of rent hij niet meer zo graag? Heeft hij last van een droge, schilferige huid? Dit kan duiden op een te kort aan omega-3.

Voordelen van omega-3 voor je hond

Een ander voordeel van visolie is dat het honden gedurende hun hele leven helpt.
DHA, een van de drie omega-3-vetzuren, helpt bij de goede ontwikkeling van de hersenen en ogen van puppy’s. DHA kan ook de cognitieve functie verbeteren bij oudere honden. Onderzoek heeft aangetoond dat omega-3-vetzuren kunnen helpen bij de behandeling van artritis bij honden en bij chronische nieraandoeningen.

Wat doet Omega-3 Dog voor je hond?

  • Draagt bij aan een glanzend gezonde vacht en huid
  • Is effectief bij jeuk en schilfers door allergie
  • Heeft een positieve invloed op de algehele weerstand
  • Ondersteunt bij het remmen van ontstekingsprocessen
  • Draagt bij aan gezonde en soepele gewrichten en spieren
  • Heeft een positieve invloed op het welbevinden van je hond en zijn gedrag
  • Heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen bij pups
  • Werkt positief op de vruchtbaarheid
Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Gamma-oryzanol plus visolie : Spieren!

Lees meer
Alles over antioxidanten voor je paard

Lees meer
Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer