Rotstraal

Rotstraal is een bacteriële infectie in de straalgroeves van de hoef waarbij een grijs en stinkend vocht wordt gevormd. De straal rot als het ware weg en het aangetaste hoorn wordt zacht en zwart. De bacteriën die rotstraal veroorzaken zijn anaeroob, dit betekend dat ze zonder zuurstof kunnen leven.

Symptomen:      Een zachte, zwarte straal waar een zeer onaangename geur uit komt. Deze geur kun je vrij eenvoudig ruiken bij het uitkrabben van de hoeven, de straal  geeft een sterke geur af. Andere dingen waar je op moet letten bij rotstraal zijn diepe groeven in het midden en aan de zijkanten van de straal, losse stukjes aan de straal en een natte, zachte straal.
Bij een gezonde hoef raakt de straal de grond en helpt het schokken te absorberen. Ook bevordert het de bloedsomloop bij het uitzetten en terug krimpen van de hoef in beweging. Rotstraal kan pijnlijk zijn als het in een wat verder stadium is, de zachte structuur van de straal is dan ontstoken en kan pijnlijk zijn bij het neerzetten en optillen van de hoef.

Behandeling:     Als de rotstraal tijdig is opgemerkt is laat het zich goed behandelen. De hoefsmid snijdt de ontstoken delen van de straal weg en de zool rondom de straal goed schoonmaken. Daarna kun je de aangedane plekken behandelen met uitdrogende en desinfecterende middelen.

Voorkomen:       Zorg dat de stal goed schoon is. Een vieze stal waarbij de onderkant van de hoef voortdurend in aanraking komt met urine en mest is bijna een garantie op rotstraal. Goed de hoeven uitkrabben is ook belangrijk, als het vuil lang in de hoeven blijft zitten wordt de kans op rotstraal ook groter. Ten slotte hebben paarden met nauwe hoeven sneller kans om rotstraal te ontwikkelen dan paarden met hele brede hoeven. Een gezonde straal heeft geen diepe groeven waarin zich bacteriën makkelijk kunnen nestelen!

Wat zijn de verder de meest voorkomende problemen, hoe herken je de symptomen en wat kun je er doen ter behandeling?

Categorieën

Nieuws

Recente berichten:
Gerelateeerde producten:
Balanstri Horse luchtwegen

Balanstri Horse luchtwegen

51,99
Meer info
Balanstri Horse Essential

Balanstri
Horse Essential

41,99169,95
Meer info

Gerelateerde artikelen

PPID bij paarden

Nieuws

Heeft je paard PPID of Cushing - gratis test

PPID of Cushing komt meestal bij oudere paarden en pony’s voor. De afkorting staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. PPID werd voorheen ook wel ‘Cushing disease’ genoemd. Kort gezegd is PPID een verouderingsziekte die een verstoring geeft in de hormoonafgifte in de hypofyse van een paard. Bij paarden met PPID geeft de hypofyse te veel hormonen af waardoor het paard hormonaal uit balans raakt wat weer een negatieve invloed heeft op onder andere de suikerstofwisseling, afweer tegen infecties en het wisselen van de vacht.
Ziekteverschijnselen die het meest voorkomen bij PPID zijn hoefbevangenheid, veranderingen van vacht (een krullerige vacht) en van lichaamsbouw.

Hoe vaak komt PPID voor?

PPID komt vooral bij oudere paarden en pony’s voor. Uit onderzoek in Groot Brittannië en Australië blijkt dat 20 tot 30 procent van de paarden ouder dan vijftien jaar PPID heeft. Ook blijkt dat maar een klein percentage van de eigenaren van deze paarden weet of herkent dat hun paard deze aandoening heeft. Hoewel de kans kleiner is, kan PPID ook bij jongere paarden voorkomen. Vanaf een leeftijd van circa zeven jaar bestaat de mogelijkheid dat de ziekte zich begint te ontwikkelen.

 

Hoe herken je PPID bij je paard?

In een gevorderd stadium is PPID gemakkelijk te herkennen aan de lange krulvacht. Als de ziekte zich net ontwikkelt zijn de veranderingen in de vacht nog niet heel duidelijk zichtbaar maar zijn er wel andere symptomen die je kunt herkennen zoals hoefbevangenheid. Let op, dit kan een symptoom van PPID zijn maar het kan ook een andere oorzaak hebben!
Verminderde prestaties of sloomheid kan ook een van de eerste symptomen zijn. Andere mogelijke symptomen zijn meer drinken en plassen, verlies van spiermassa, buikig worden en veel meer zweten.

Herken jij een of meerdere verschijnselen bij je paard?
Via deze link kun je tot en met oktober 2020 een gratis test op PPID bij je paard laten doen!

Olijfolie voor honden

Hond, Nieuws, Olijfolie

Olijfolie voor honden - 6 feiten

De producten van Balanstri bevatten naast gezuiverde visolie ook extra vergine olijfolie. Dit ingredient bevat veel antioxidanten en vitamine E en is erg goed voor honden. Hier volgen 6 feiten waarom Balanstri omega-3 met extra vergine olijfolie een goede toevoeging is aan het dieet van je hond:

1. Extra smaak 

Balanstri Omega-3 met olijfolie geeft extra smaak aan het eten van je hond. Een dagelijkse hoeveelheid Balanstri over het voer en je hond likt zijn bak schoon na het eten!

2. Optimale gezondheid voor je hond

Chronische ontstekingen zijn de belangrijkste aanjagers van veel ziektes waaronder hart- en vaatziekte, kanker, metabool syndroom, diabetes, Alzheimer en artritis. Olijfolie bevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Daarnaast kan het het oliezuur zelf – het meest prominent aanwezige vetzuur in olijfolie – ontstekingsmarkers zoals CRP (C-reactieve proteïne) verlagen

3. Helpt je hond gezond en fit ouder te laten worden 

Honden leven helaas niet zo lang als we willen, maar we kunnen onze hond wel helpen gezonder oud te worden. Olijfolie voor honden voorkomt oxidatie van vrije radicalen (zie hierboven), wat kan leiden tot vroegtijdige veroudering. Een dagelijkse portie Balanstri omega-3 helpt je hond langer gezond en fit te blijven.

4. Goed voor de hersenen

Hersenen bestaan voor 60 procent uit vet en daarom is het niet gek dat het brein vetten nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De juiste voeding is de sleutel tot het behoud van gezonde hersenen. Onderzoek toont namelijk aan dat wat je hond eet invloed heeft op de ontwikkelingen van de hersenen. Een voedingspatroon rijk aan goede vetten draagt bij aan de productie van acetylcholine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het leren en het geheugen. Het eten van de juiste vetten kan je hond dus daadwerkelijk slimmer maken en beschermen tegen dementie. Dit begint al op jonge leeftijd, pups hebben extra vetten nodig voor de ontwikkeling van hun hersenen.

5. Extra energie

Olijfolie geeft je hond een energieboost! Het helpt de bloedsomloop verbeteren en het kan de ademhaling ondersteunen.

6. Goed voor de vacht

Je hoeft je hond niet in te smeren met Balanstri omega-3, een dagelijkse portie in zijn voerbak helpt je hond van binnenuit beter in zijn vacht te komen! Al na dertig dagen voelt de vacht van je hond soepeler aan en glanst deze meer.

Paarden en magnesium

Magnesium, Nieuws, Paard

Magnesium voor je paard

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal en maakt zo’n 0,05% van het lichaamsgewicht uit, 60% hiervan is aanwezig in de botten en ongeveer 30% in de spieren. Hoe klein het percentage magnesium ook mag lijken, het heeft veel functies voor je paard. Het is belangrijk voor het spier- en zenuwstelsel, de botten, de stofwisseling en de water- en energiehuishouding.

Magnesium is nodig voor de opname van calcium in de botten en voorkomt daarmee ophoping van calcium in andere weefsels. Daarnaast zorgt magnesium voor de ontspanning van spieren en zenuwen en voor de verwerking van glucose. Magnesium heeft daarom ook invloed op de suikerhuishouding en het gewicht van een paard.

 

Magnesium tekort

Van nature zal een paard niet snel een tekort aan magnesium hebben maar onze manier van paarden houden én onze manier van landbouw bedrijven zorgt voor diverste tekorten, onder andere aan magnesium. Daarnaast zorgt het hoge gehalte aan calcium in het voer ervoor dat magnesium minder goed wordt opgenomen. Verricht je paard daarnaast ook nog zware arbeid of is hij gevoelig voor stress? Dan zal je paard nog meer behoefte hebben aan magnesium want de nieren van het paard scheiden meer magnesium uit bij stress of bij zweten.

Werking van magnesium bij paarden

Magnesium kent een groot aantal belangrijke functies in het lichaam. Zo is het onmisbaar in de spieren, waar het een bestanddeel is van een enzym wat bindt aan ATP en zorgt voor de energieoverdracht in de spiercellen. Magnesium wordt als zowel magnesiumoxide als magnesiumcitraat in paardenvoeding gebruikt. Magnesiumoxide is goedkoop, wordt relatief slecht geabsorbeerd en kan laxerend werken. Magnesiumcitraat is een beter keuze vanwege de hogere opneembaarheid.

Bij Balanstri Calm is magnesium gebonden aan citraat. Een dergelijke verbinding is nodig om het mineraal opneembaar te maken in het lichaam. Citraat is een organische mineraalverbinding die in hoge mate opneembaar is in het lichaam. Citraat vormt een onderdeel van de citroenzuurcyclus en de daaruit voortvloeiende aanmaak van ATP die zorgt voor energie van lichaamscellen. Magnesiumcitraat heeft een ontspannende werking (door de magnesium) en geeft ook energie (door de citraatverbinding).


Dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium 

De dagbehoefte aan magnesium verschilt per situatie (onderhoud, arbeid, dracht, groei, lactatie) van 0,015 – 0,030 gr per kg lichaamsgewicht. Calcium en magnesium gebruiken hetzelfde absorptiemechanisme in de darm. De minimale verhouding Ca:Mg is 1:0,5.

Hoe herken je een magnesiumtekort bij je paard?

Een bloedtest om tekorten op te sporen geeft in het geval van magnesium geen betrouwbare diagnose. Bij een tekort wordt magnesium elders uit het lichaam vrijgemaakt en door de bloedbaan vervoerd naar de plaatsen waar het nodig is (bijv. spier- en zenuwweefsel). Een tekort wordt door het lichaam zelf aangevuld door magnesium elders uit het lichaam wordt vrijgemaakt, meestal uit de botten. Het gevolg is broze botten en problemen op plaatsen waar pezen en banden op het bot aanhechten. De bloedwaardes kunnen normaal zijn terwijl er toch sprake is van een tekort omdat het lichaam het tekort zelf aanvult, meestal uit botweefsel.

Zeker is dat paarden met verhoogde behoeften door extra spierarbeid vaak een tekort hebben aan magnesium omdat het simpelweg te weinig in het normale voer aanwezig is.
De klinische symptomen bij een magnesium tekort zijn:

  • Nervositeit & stress
  • Hoge spierspanning, ook in rust
  • Spierkramp of spiertrillingen
  • Stijve spieren

Is een magnesiumoverschot gevaarlijk voor paarden?

Magnesium kun je niet snel teveel geven aangezien een magnesiumoverschot wordt uitgescheiden, wel kan een overdosering tot diarree leiden. Een organische magnesiumverbinding (citraat, acetaat, chelaat) heeft de voorkeur omdat dat beter opneembaar is.

Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen