fbpx

Magnesium voor je paard

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal en maakt zo’n 0,05% van het lichaamsgewicht uit, 60% hiervan is aanwezig in de botten en ongeveer 30% in de spieren. Hoe klein het percentage magnesium ook mag lijken, het heeft veel functies voor je paard. Het is belangrijk voor het spier- en zenuwstelsel, de botten, de stofwisseling en de water- en energiehuishouding. Magnesium is nodig voor de opname van calcium in de botten en voorkomt daarmee ophoping van calcium in andere weefsels. Daarnaast zorgt magnesium voor de ontspanning van spieren en zenuwen en voor de verwerking van glucose. Magnesium heeft daarom ook invloed op de suikerhuishouding en het gewicht van een paard.

 

Magnesium tekort

Van nature zal een paard niet snel een tekort aan magnesium hebben maar door onze manier van paarden houden én onze manier van landbouw bedrijven zorgen ervoor dat er geregeld een tekort aan magnesium in het voer zit. Ook het hoge gehalte aan calcium in het voer zorgen ervoor dat magnesium minder goed wordt opgenomen. Daarnaast scheiden de nieren van het paard meer magnesium uit bij stress of bij zweten.  Vandaar dat de behoefte aan magnesium groter is bij dieren die gevoelig zijn voor stress of zware arbeid verrichten.

Werking van magnesium bij paarden

Magnesium kent een groot aantal belangrijke functies in het lichaam. Zo is het onmisbaar in de spieren, waar het een bestanddeel is van een enzym wat bindt aan ATP en zorgt voor de energieoverdracht in de spiercellen. Magnesium wordt als zowel magnesiumoxide als magnesiumcitraat in paardenvoeding gebruikt. Magnesiumoxide is goedkoop, wordt relatief slecht geabsorbeerd en kan laxerend werken. Magnesiumcitraat is een beter keuze vanwege de hogere opneembaarheid.

Bij Balanstri Calm is magnesium gebonden aan citraat. Een dergelijke verbinding is nodig om het mineraal opneembaar te maken in het lichaam. Citraat is een organische mineraalverbinding die in hoge mate opneembaar is in het lichaam. Citraat vormt een onderdeel van de citroenzuurcyclus en de daaruit voortvloeiende aanmaak van ATP die zorgt voor energie van lichaamscellen. Magnesiumcitraat heeft een ontspannende werking (door de magnesium) en geeft ook energie (door de citraatverbinding).


Dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium 

De dagbehoefte aan magnesium verschilt per situatie (onderhoud, arbeid, dracht, groei, lactatie) van 0,015 – 0,030 gr per kg lichaamsgewicht. Calcium en magnesium gebruiken hetzelfde absorptiemechanisme in de darm. De minimale verhouding Ca:Mg is 1:0,5. We adviseren voor een volwassen paard 1 tot 2 maatschepjes per dag van de Balanstri Calm – magnesium.

Hoe herken je een magnesiumtekort bij je paard?

Een bloedtest om tekorten op te sporen geeft in het geval van magnesium geen betrouwbare diagnose. Bij een tekort wordt magnesium elders uit het lichaam vrijgemaakt en door de bloedbaan vervoerd naar de plaatsen waar het nodig is (bijv. spier- en zenuwweefsel). Een tekort wordt door het lichaam zelf aangevuld door magnesium elders uit het lichaam wordt vrijgemaakt, meestal uit de botten. Het gevolg is broze botten en problemen op plaatsen waar pezen en banden op het bot aanhechten. De bloedwaardes kunnen normaal zijn terwijl er toch sprake is van een tekort omdat het lichaam het tekort zelf aanvult, meestal uit botweefsel.

Zeker is dat paarden met verhoogde behoeften door extra spierarbeid vaak een tekort hebben aan magnesium omdat het simpelweg te weinig in het normale voer aanwezig is.
De klinische symptomen bij een magnesium tekort zijn:

  • Nervositeit & stress
  • Hoge spierspanning, ook in rust
  • Spierkramp of spiertrillingen
  • Stijve spieren

Is een magnesiumoverschot gevaarlijk voor paarden?

Magnesium kun je niet snel teveel geven aangezien een magnesiumoverschot wordt uitgescheiden, wel kan een overdosering tot diarree leiden. Een organische magnesiumverbinding (citraat, acetaat, chelaat) heeft de voorkeur omdat dat beter opneembaar is.

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer