fbpx

Heeft je paard PPID of Cushing – gratis test

PPID of Cushing komt meestal bij oudere paarden en pony’s voor. De afkorting staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. PPID werd voorheen ook wel ‘Cushing disease’ genoemd. Kort gezegd is PPID een verouderingsziekte die een verstoring geeft in de hormoonafgifte in de hypofyse van een paard. Bij paarden met PPID geeft de hypofyse te veel hormonen af waardoor het paard hormonaal uit balans raakt wat weer een negatieve invloed heeft op onder andere de suikerstofwisseling, afweer tegen infecties en het wisselen van de vacht.
Ziekteverschijnselen die het meest voorkomen bij PPID zijn hoefbevangenheid, veranderingen van vacht (een krullerige vacht) en van lichaamsbouw.

Hoe vaak komt PPID voor?

PPID komt vooral bij oudere paarden en pony’s voor. Uit onderzoek in Groot Brittannië en Australië blijkt dat 20 tot 30 procent van de paarden ouder dan vijftien jaar PPID heeft. Ook blijkt dat maar een klein percentage van de eigenaren van deze paarden weet of herkent dat hun paard deze aandoening heeft. Hoewel de kans kleiner is, kan PPID ook bij jongere paarden voorkomen. Vanaf een leeftijd van circa zeven jaar bestaat de mogelijkheid dat de ziekte zich begint te ontwikkelen.

 

Hoe herken je PPID bij je paard?

In een gevorderd stadium is PPID gemakkelijk te herkennen aan de lange krulvacht. Als de ziekte zich net ontwikkelt zijn de veranderingen in de vacht nog niet heel duidelijk zichtbaar maar zijn er wel andere symptomen die je kunt herkennen zoals hoefbevangenheid. Let op, dit kan een symptoom van PPID zijn maar het kan ook een andere oorzaak hebben!
Verminderde prestaties of sloomheid kan ook een van de eerste symptomen zijn. Andere mogelijke symptomen zijn meer drinken en plassen, verlies van spiermassa, buikig worden en veel meer zweten.

Herken jij een of meerdere verschijnselen bij je paard?
Via deze link kun je tot en met oktober 2020 een gratis test op PPID bij je paard laten doen!

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer