fbpx

Hoef- of straalkanker

Straalkanker is een chronische ontsteking met overmatige hoorngroei tot gevolg. Het is een ontsteking in de hoeflederhuid en komt name voor in de straal, hier komt de naam ‘straalkanker’ ook vandaan. De precieze oorzaak van het ontstaan van straalkanker is onbekend, maar aangenomen wordt dat het om een chronische ontsteking van de hoeflederhuid gaat.

Symptomen van straalkanker

Het verschil tussen rotstraal en straalkanker is lastig te zien voor de meeste mensen. Echter, straalkanker is vele malen zeldzamer dan rotstraal. Je kunt straalkanker herkennen aan een wittige, lichtbruine of grijzige straalgroeve die nat en sponzig aanvoelt. De structuur van de straal is onregelmatig of bijna bloemkoolachtig en het weefsel eronder zal snel gaan bloeden bij het schoonmaken of zelfs al bij het aanraken. Als de aangetaste plek groter wordt zal het paard ook kreupel gaan lopen.

De behandeling

De aangedane hoef wordt bekapt en al het losse aangetaste hoorn wordt weggesneden. Na het wegsnijden wordt de hoef behandeld medicatie en antibiotica.  Het paard krijgt ook inwendige medicatie in de vorm van Prednisolon. Omdat straalkanker het beste groeit in vochtige omstandigheden moet de hoef net het behandelen zeer droog en schoon gehouden worden. De nabehandeling van straalkanker is vrij intensief maar gelukkig heeft straalkanker een redelijke prognose mits het op tijd ontdekt is.

Hoe kun je straalkanker voorkomen?

Hoe straalkanker ontstaat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er werd lange tijd vanuit gegaan dat straalkanker ontstond uit verwaarloosde rotstraal , echter is rotstraal een degeneratief proces terwijl straalkanker een woekerproces is. Tegenwoordig wordt er vanuit gegaan dat het veroorzaakt wordt door problemen met het auto-immuun stelsel.   Zeker is dat de laatste jaren het aantal paarden met de diagnose straalkanker is gestegen.

Hoefdossier: Wat zijn de meest voorkomende problemen, hoe herken je de symptomen en wat kun je er doen ter behandeling?

Of bekijk het hele dossier over hoeven en hoefproblemen

Recente berichten

Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer
Waarom heeft mijn hond een slechte vacht?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vachten maar een ding hebben ze gemeen: de vacht...

Lees meer
Mijn paard heeft artrose.. wat nu?

Artrose is een vorm van gewrichtsslijtage, waarbij het kraakbeen beschadigd raakt. Een op de vier...

Lees meer