fbpx

De winter komt er weer aan – Tips voor een gezond paard!

Ken je dat? Je zit heerlijk warm op de bank en buiten is het rond het vriespunt. Nu het zo koud is, is het voor sommige mensen een opgave om naar stal te gaan. Met temperaturen rond het vriespunt, een koude en snijdende wind en soms wat (natte) sneeuw is thuisblijven een aantrekkelijk alternatief. Gelukkig kunnen we ons goed kleden op het koude weer en als je beschikking hebt over een bak met een goede bodem of een mooie binnenbak valt het allemaal best mee!  Voor sommige paarden kan de winter een lastige periode zijn. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je paard gezond de winter in gaat!

 

Winter-check

Voor gezonde, jonge paarden hoeft een strenge winter geen probleem te zijn. Is je paard echter wat ouder of heeft hij last van artrose of een verlaagde weerstand dan kan het verstandig zijn je dierenarts te vragen om een algehele check en een aangepast voeradvies.

 Zorg dat je paard voldoende drinkt 

Als de temperatuur zakt zal je paard minder drinken. Zorg ervoor dat je paard altijd vers water heeft, ook als het vriest. Als je de indruk hebt dat je paard echt te weinig drinkt kun je hem warmer water geven, paarden zullen met koud weer meer warm water drinken dan dat ze van koud water drinken. Een andere manier om je paard voldoende te laten drinken is je paard water met elektrolyten aan te bieden of een scheutje appelsap door het water te doen.

Je paard moet ook in de winter voldoende beweging krijgen

Een paard moet in principe vier uur per dag bewegen, verdeeld over meerdere malen per dag. De beweging stimuleert de darmactiviteit . Ook stal ondeugden worden tegen gegaan door beweging. Maar wat als weidegang niet mogelijk is voor je paard in de winter? Je kunt er dan voor kiezen je paard in een paddock of bak te zetten zodat hij wel aan z’n vrije beweging komt. Aan de hand stappen op een verharde ondergrond is ook goed, dit houdt de pezen en banden sterk.

Pas de hoeveelheid voer aan aan de mate van arbeid. Als je paard  een rustdag heeft dan kan het die dag met de helft van het krachtvoer toe. Geef je paard die dag wel meer ruwvoer, ook tegen verveling. Als je paard te veel krachtvoer krijgt en niet beweegt, kunnen deze suikers in de spieren gaan ophopen. Wanneer je paard dan aan het werk moet, verzuren de spieren als gevolg van een te snelle verbranding van deze suikers. Balanstri kun je gewoon iedere dag blijven geven.

Oudere paarden

Oudere paarden kunnen meer moeite krijgen met de overgang naar de winter. Het gras in de zomer is gemakkelijker te verteren en zorgt daarmee dat je oudere paard beter op gewicht blijft. In de winter groeien grassen niet en ruwvoer en hooi kunnen lastiger te verteren zijn.Heb je een wat ouder paard? Dan kun je hem ondersteunen door wat meer eiwitten toe te voegen aan hun voer. Denk hierbij aan Lucerne, dit is eiwitrijk en smakelijk voor paarden.

Je kunt je paard natuurlijk ook slobber geven maar dit bevat weinig vezels. Zorg er wel voor dat je paard, naast de slobber, voldoende vezels binnen krijgt. Naast onbeperkt ruwvoer kun je ook overwegen bietenpulp bij te gaan voeren, dit bevat veel vezels. Let bij een ouder paard altijd op klachten als slecht verteerde mest, natte mest,  terugval in conditie of gewicht en slechte verharing! Oudere paarden zijn kwetsbaarder, vraag je dierenarts om hulp en een aangepast voedingsadvies.

Je paard op gewicht houden

In de winter verliezen veel paarden wat gewicht en door de dikke dekens kan dit onopgemerkt blijven. Check daarom iedere week hoe je paard eruit ziet zonder deken. Als je met je hand over de ribbenkast gaat dan moet je de ribben kunnen voelen, ze moeten echter niet zichtbaar zijn. Heb je een paard wat snel gewicht verliest of waarvan je weet dat het wat last heeft van de overgang naar de winter? start dan zo snel mogelijk met het aanpassen van zijn voeding. Je kunt hem ook wat extra olie over zijn voer geven. De olie van Balanstri helpt je paard ook zijn weerstand verhogen.

Let op dat je paard ook in de winter voldoende ruwvoer krijgt, geef minimaal 1,5 – 2 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht. Checken of je ruwvoer voldoende energie en eiwit bevat kan via de handige ruwvoercheck van Pavo.

Je paard scheren of niet?

Een dikke wintervacht kan heel fijn zijn, toch is de eigenaar er soms minder blij mee. Wil je volgend jaar een dikke vacht enigszins voorkomen? Laat dan het licht in de stal langer aan. Een hormoon in de hersenen reguleert namelijk de aanmaak van een dikke wintervacht. Als de dagen korter worden, maken de hersenen minder melatonine aan en wordt de vacht dikker.Komt je paard veel buiten en zweet het niet of nauwelijks tijdens het rijden? Het is dan in principe niet nodig om hem te scheren. Train je je paard intensief en duurt het na de training erg lang voordat de vacht weer droog is dan kun je ervoor kiezen je paard te scheren.

Wat als het echt kouder wordt?

Paarden hebben met kouder weer extra energie nodig om op het gewicht te blijven. Als de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt heeft je paard extra energie nodig om zich warm te houden, het eten (en verteren) van hooi of ander vezelrijk voer helpt je paard ook warm te blijven. Als je paard geschoren is en het wordt echt koud dan kun je er beter voor kiezen hem meerdere dekens op te doen in plaats van slechts een dikke deken. De laagjes tussen de dekens isoleren extra en is dus warmer voor je paard.

Ook Omega-3 olie van Balanstri is een goede extra toevoeging aan het rantsoen van je paard. De olie is hoog in DHA en EPA geeft je paard extra weerstand in de winter!

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer