fbpx

Je hond heeft artrose.. wat nu?

Je hond is de laatste tijd minder aan het spelen of rennen, hij staat wat stijf op na zijn slaap en je vermoed dat hij wel eens artrose kan hebben.. Wat is het en wat kun je doen? Artrose is een gewrichtsaandoening die progressief van aard is en helaas niet te genezen is. Het komt relatief vaak voor, ongeveer 20% van de honden krijgt ermee te maken. Artrose veroorzaakt pijnlijke gewrichten en kan de mobiliteit en levenskwaliteit van je hond aanzienlijk beïnvloeden. Gelukkig zijn er meerdere manieren om artrose goed te managen en je hond te helpen zo min mogelijk last te hebben.

Wat is artrose bij honden? 

Artrose, ook wel osteoartritis genoemd, is een degeneratieve gewrichtsaandoening die optreedt wanneer het kraakbeen in de gewrichten begint te verslechteren. Het resulteert in ontstekingen, pijn, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid. Je hond kan kreupel gaan lopen en ook zijn gedrag kan veranderen door een continue pijnprikkel. Hoewel artrose vaak voorkomt bij oudere honden, kunnen ook jongere dieren ermee te maken krijgen als gevolg van genetische aanleg, overgewicht, gewrichtsletsel of andere factoren. 

Vermoed je dat je hond last heeft van artrose? 

Merk je dat je hond last heeft van stijfheid of dat hij niet meer zo graag rent of springt? Of dat hij wat minder vrolijk is? Dan kan het zijn dat je hond last heeft van artrose. Het is aan te raden de dierenarts te raadplegen zodat je zeker weet wat het is. 

De rol van omega-3 vetzuren bij gewrichten

Omega-3 vetzuren, met name eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), zijn essentiële vetzuren die niet door het lichaam van je hond worden aangemaakt. Ze spelen echter een cruciale rol bij het handhaven van een gezonde gewrichtsfunctie. Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen de ontstekingsreactie in de gewrichten te verminderen. Bovendien dragen omega-3 vetzuren bij aan het behoud van gezond kraakbeen en kunnen ze de mobiliteit en flexibiliteit van de gewrichten verbeteren.

Hoe kan Balanstri helpen? 

Door je hond een hoogwaardig omega-3 visolie supplement aangevuld met antioxidanten te geven, kun je de gewrichtsgezondheid op verschillende manieren ondersteunen.

  1. Vermindering van ontsteking: Omega-3 vetzuren kunnen ontstekingen in de gewrichten verminderen, waardoor pijn en stijfheid worden verminderd.
  2. Bescherming van het kraakbeen: Omega-3 vetzuren helpen het kraakbeen gezond te houden en kunnen de afbraak ervan vertragen, waardoor verdere schade aan de gewrichten wordt voorkomen.
  3. Verbeterde mobiliteit: Door ontsteking te verminderen en de gezondheid van het kraakbeen te ondersteunen, kan een omega-3 supplement de mobiliteit en flexibiliteit van de gewrichten verbeteren, waardoor je hond weer actiever en speelser kan worden.
  4. Algehele gezondheidsvoordelen: Omega-3 vetzuren hebben niet alleen voordelen voor de gewrichten, maar ook voor andere aspecten van de gezondheid van je hond. Ze kunnen bijdragen aan een gezonde huid en vacht, een sterk immuunsysteem en een gezonde hersenfunctie.

Naast een goed supplement zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om de artrose te vertragen en je hond weer vrolijk te zien. 

  1. Een orthopedisch kussen ondersteunt de gewrichten en helpt je hond makkelijker op te staan. 
  2. Vermijd traplopen en op- en afsprongen. Een loopplank is ideaal voor als je hond bijvoorbeeld de auto in moet 
  3. Houd je hond goed warm. Kou maakt niet alleen pijnreceptoren gevoeliger, het zorgt ook voor stijve spieren. Dit geldt ook voor zijn slaapplek.
  4. Houd je hond in beweging. Rust roest en dat geldt zeker voor honden met artrose! 
    Denk wel na over hoe je je hond laat bewegen, ruwe balspelletjes en druk spelen met andere honden kun je beter vermijden. 

Artrose bij honden kan een uitdaging zijn, maar met de juiste ondersteuning kun je de gewrichtsgezondheid van je viervoeter verbeteren. Een hoogwaardig omega-3 visolie supplement kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van artrose, dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen en het vermogen om kraakbeen te beschermen. 

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer