fbpx

5 redenen waarom je hond een slechte vacht heeft

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vachten maar een ding hebben ze gemeen: de vacht is de maatstaf voor de gezondheid van je hond. Heeft je hond een mooie dikke en glanzende vacht? Dan is de kans groot dat je hond gezond en fit is en lekker in zijn vel zit. Als je hond een slechte of doffe vacht heeft kan dit een teken zijn van onderliggende problemen.

Oorzaken van een slechte vacht

Verliest je hond veel haar of heeft hij last heeft van kale plekken of een doffe vacht? Komt je hond moeizaam door de rui? Dan is het belangrijk om te kijken wat de oorzaak is van deze problemen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken voor een minder goede vacht zijn:

 • Parasieten, zoals vlooien, mijten en luizen
  Parasieten kunnen de huid van je hond irriteren en leiden tot heftige jeuk en haaruitval
 • Atopie of omgevingsallergieën
  Atopie bekent dat je hond overgevoelig of zelfs allergisch is voor ‘onschuldige’ stoffen uit de omgeving (zoals huisstofmijt, grassen, boompollen, etc).
  Deze stoffen worden ook ook wel allergenen genoemd. Let op, atopie is vaak seizoensgebonden!
 • Voedingsallergie of voedselovergevoeligheid
  De belangrijkste symptomen van een voedselallergie bij je hond is matige tot ernstige jeuk en huidklachten. Vooral aan de oren, pootjes, liezen, oksels, rond de ogen en om de snuit zien we jeuk, kaalheid, roodheid en/of bultjes. Het verschil met atopie is dat de jeuk en huidklachten niet seizoensgebonden is!
 • Hormonale problemen of stress
  Door castratie of sterilisatie veranderd de hormoonhuishouding van je hond, dit kan weer van invloed zijn op de vacht. Helaas is er aan de verandering van de vacht na castratie of sterilisatie weinig te doen. Ook stress kan van invloed zijn op de hormonen en zo zorgen voor kale plekken in de vacht van je hond
 • Voedingstekorten
  Een doffe vacht is vaak het gevolg van een tekort aan voedingsstoffen. Geef je hond daarom hondenvoer van hoge kwaliteit en vul het aan met gezonde omega-3 vetzuren en antioxidanten uit Balanstri, hét supplement voor de vacht van je hond!  


Hoe kun je de vacht van je hond weer laten glanzen?

De eerste stap is te achterhalen wat de oorzaak is van de slechte vacht van je hond, je dierenarts kan je hierbij helpen. Heeft je hond last van jeuk? Jeuk is verschrikkelijk vervelend voor je hond en je dierenarts kan een afkrabsel nemen of andere testen uitvoeren om te kijken wat de oorzaak van de jeuk is. Als je dit weet dan kun je gericht je hond helpen.

Daarnaast is een regelmatige borstelbeurt heerlijk. Langharige honden borstel je bij voorkeur iedere dag, kortharige honden iedere paar dagen. Door je hond goed te borstelen verwijder je dode haren en verdeel je het huidvet over de hele huid.

Je hond in bad?

Een hond met een slechte of doffe vacht kan veel baat hebben bij een bad met een goede hypoallergene en parfumvrije shampoo. Op deze manier kun je de huid en vacht goed reinigen en vuil, schilfers en parasieten verwijderen. Een goede shampoo kan ook medicinale stoffen op de huid aanbrengen en zo de huid ondersteunen. Vraag je dierenarts voor een goede shampoo en gebruik niet je eigen shampoo!
Vind je hond het spannend om in bad te gaan? Zorg in ieder geval voor een rubberen mat op de bodem zodat je hond meer houvast heeft en niet uit kan glijden. Vul je bad met 5 tot 10 centimeter water en gebruik een spons en een gieter voor de rest van je hond. Last but not least, beloon je hond met snoepjes of brokjes tijdens het in laten werken van de shampoo en blijf zelf ook ontspannen!
Let op, voor honden met een glanzende en gezonde vacht is een bad niet perse nodig.

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer