Het ziet ernaar uit dat de zomer eindelijk echt begonnen is! Heerlijk al die zon en warmte, maar is zijn de (extreem) warme zomerdagen ook zo leuk voor je paard? De hoge temperaturen en felle zon kunnen gevaarlijk zijn voor je paard. Zo kan je paard sneller uitdrogen en ligt stress door de hitte of zelfs koliek op de loer. Met onderstaande tips geniet je samen met je paard van de zomer, zelfs bij een hittegolf!
1. Zorg voor schaduw
Als je paard overdag buiten staat, dan zal hij het erg waarderen als je hem voorziet van een plek in de schaduw. Een schuilstal geeft voldoende schaduw, maar ook bomen kunnen prima als beschutting tegen de felle zon dienen.
2. Geef je paard voldoende vers drinkwater
Op warme dagen drink je zelf meer en datzelfde geldt voor je paard. Zorg dus dat je paard altijd beschikking heeft over vers, koel drinkwater. Een paard van 600 kilo drinkt al snel 30 liter water per dag. Een grote emmer of tobbe vullen en deze in het weiland zetten is een mogelijkheid, maar bedenk wel dat water snel opwarmt in de zon en dat warm water minder aantrekkelijk is voor je paard. Ververs dus het water vaker op hete dagen, je paard zal je er dankbaar voor zijn!
Heb je het idee dat je paard te weinig drinkt? Dan kun je hem aanmoedigen door een liksteen op te hangen of door wat Roosvicee of appelsap door zijn water te doen. De meeste paarden vinden dit heerlijk!
3. Staat je paard binnen op het heetst van de dag?
Heb je geen mogelijkheid om je paard schaduw te bieden als het heet is en laat je hem op stal? Dan doe je hem een groot plezier door een ventilator bij zijn stal te zetten. Zo wordt de lucht verplaatst en bied je hem verkoeling. Zorg wel dat je paard niet bij de ventilator of het snoer kan komen! Een bijkomend voordeel is dat de bewegende lucht vervelende vliegen verjaagt en je paard dus lekker rustig kan staan.
4. Zet je paard lekker onder de sproeier of onder de tuinslang!
Met een gewone tuinsproeier en een tuinslang doe je de meeste paarden een groot plezier. Bindt de sproeier vast aan het hek van het weiland en voilà, je hebt een echte paardendouche! Het water geeft je paard verkoeling en er kunnen meerdere paarden tegelijkertijd onder staan.
5. Voorkom zonnebrand bij je paard
Ook paarden kunnen verbranden door de zon. Vooral witte paarden en paarden met witte sokken of een witte neus zijn gevoeliger voor verbranding door de zon. Je kunt je paard beschermen tegen de zon door een uv-werende vliegendeken om te doen en zijn neus en witte benen in te smeren met zonnebrandcrème. Tegenwoordig kun je goede zonnebrandmiddelen kopen speciaal voor je paard.
6. Heeft je paard een dikke vacht? Scheer hem dan
Sommige oudere paarden of paarden met PPID zitten nog behoorlijk dik in de vacht in de zomer. Je kunt je voorstellen dat dit niet fijn is met hele hoge temperaturen. Als het echt warm is, dan kun je de dikke vacht beter afscheren. Scheer je paard echter niet te kort, want dan loopt hij weer sneller kans op verbranding.
7. Zet je paard buiten als het koel is
Heb je zelf de mogelijkheid om te bepalen wanneer je paard buiten staat? Kies er dan voor om je paard pas buiten te zetten als het wat koeler is. Of zet je paard heel vroeg in de ochtend buiten en geniet samen van de zonsopgang!
8. Pas je training aan
Hoe hoger de temperatuur en de luchtvochtigheid des te meer een paard gaat zweten. Op een warme dag kan een paard van 600 kilo wel 15 liter zweet verliezen per uur! Daarmee verliest je paard niet alleen vocht, maar ook belangrijke mineralen.
Mocht je toch zwaarder willen trainen met hoge temperaturen, dan doe je er verstandig aan om je paard voor de training elektrolyten te geven om hem goed te beschermen tegen uitdroging en laat je paard goed drinken. Je kunt ook kiezen voor een paar korte trainingssessies, verdeeld over koelere periodes van de dag. Stap je paard daarna goed uit, zorg dat je paard goed drinkt en spons je paard na de training af met koud water.
9. Let op hitte stress bij je paard
Niet alleen tijdens de training zweet je paard, maar ook als het warm is. Bij temperaturen boven de 25 graden zal je paard zweten om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Als je paard zichzelf niet voldoende kan koelen, omdat het bijvoorbeeld erg warm en windstil is, hij in de felle zon staat of als de luchtvochtigheid erg hoog is, dan kan zijn lichaamstemperatuur te hoog oplopen. Organen kunnen dan uitvallen en enzymprocessen raken verstoord.
Als je paard erg lusteloos is, niet wil drinken, erg hoog ademt (meer dan 30 keer per minuut) en zijn lichaamstemperatuur hoger is dan 40°C, haal je paard dan direct uit de zon en bel je dierenarts voor advies.
Een paard dat niet voldoende drinkt kun je herkennen aan rood tandvlees en rood oogslijmvlies. Je kunt ook een huidplooi aan de zijkant van de hals op te tillen. Als de plooi langer dan één á twee seconden blijft staan, dan is het paard uitgedroogd. Ook dan is het handig om je dierenarts te raadplegen.
10. Neem je paard mee zwemmen of ga samen onder de tuinsproeier!
Natuurlijk kan je andere leuke dingen doen met je paard. Neem je paard mee naar een zwemwater en ga samen het water in of zoek samen verkoeling onder de waterslang of tuinsproeier…
Fijne zomer!