Deskundige tips voor gezondheid en welzijn van huisdieren

Blog Categories
Waarom heeft mijn hond een slechte vacht

Hond, Huid & vacht

5 redenen waarom je hond een slechte vacht heeft
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vachten maar een ding hebben ze gemeen: de vacht is de maatstaf voor de gezondheid van je hond. Heeft je hond een mooie dikke en glanzende vacht? Dan is de kans groot dat je hond gezond en fit is en lekker in zijn vel zit. Als je hond een slechte of doffe vacht heeft kan dit een teken zijn van onderliggende problemen.

Oorzaken van een slechte vacht

Verliest je hond veel haar of heeft hij last heeft van kale plekken of een doffe vacht? Komt je hond moeizaam door de rui? Dan is het belangrijk om te kijken wat de oorzaak is van deze problemen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken voor een minder goede vacht zijn:

  • Parasieten, zoals vlooien, mijten en luizen
    Parasieten kunnen de huid van je hond irriteren en leiden tot heftige jeuk en haaruitval
  • Atopie of omgevingsallergieën
    Atopie bekent dat je hond overgevoelig of zelfs allergisch is voor ‘onschuldige’ stoffen uit de omgeving (zoals huisstofmijt, grassen, boompollen, etc).
    Deze stoffen worden ook ook wel allergenen genoemd. Let op, atopie is vaak seizoensgebonden!
  • Voedingsallergie of voedselovergevoeligheid
    De belangrijkste symptomen van een voedselallergie bij je hond is matige tot ernstige jeuk en huidklachten. Vooral aan de oren, pootjes, liezen, oksels, rond de ogen en om de snuit zien we jeuk, kaalheid, roodheid en/of bultjes. Het verschil met atopie is dat de jeuk en huidklachten niet seizoensgebonden is!
  • Hormonale problemen of stress
    Door castratie of sterilisatie veranderd de hormoonhuishouding van je hond, dit kan weer van invloed zijn op de vacht. Helaas is er aan de verandering van de vacht na castratie of sterilisatie weinig te doen. Ook stress kan van invloed zijn op de hormonen en zo zorgen voor kale plekken in de vacht van je hond
  • Voedingstekorten
    Een doffe vacht is vaak het gevolg van een tekort aan voedingsstoffen. Geef je hond daarom hondenvoer van hoge kwaliteit en vul het aan met gezonde omega-3 vetzuren en antioxidanten uit Balanstri, hét supplement voor de vacht van je hond!  


Hoe kun je de vacht van je hond weer laten glanzen?

De eerste stap is te achterhalen wat de oorzaak is van de slechte vacht van je hond, je dierenarts kan je hierbij helpen. Heeft je hond last van jeuk? Jeuk is verschrikkelijk vervelend voor je hond en je dierenarts kan een afkrabsel nemen of andere testen uitvoeren om te kijken wat de oorzaak van de jeuk is. Als je dit weet dan kun je gericht je hond helpen.

Daarnaast is een regelmatige borstelbeurt heerlijk. Langharige honden borstel je bij voorkeur iedere dag, kortharige honden iedere paar dagen. Door je hond goed te borstelen verwijder je dode haren en verdeel je het huidvet over de hele huid.

Je hond in bad?

Een hond met een slechte of doffe vacht kan veel baat hebben bij een bad met een goede hypoallergene en parfumvrije shampoo. Op deze manier kun je de huid en vacht goed reinigen en vuil, schilfers en parasieten verwijderen. Een goede shampoo kan ook medicinale stoffen op de huid aanbrengen en zo de huid ondersteunen. Vraag je dierenarts voor een goede shampoo en gebruik niet je eigen shampoo!
Vind je hond het spannend om in bad te gaan? Zorg in ieder geval voor een rubberen mat op de bodem zodat je hond meer houvast heeft en niet uit kan glijden. Vul je bad met 5 tot 10 centimeter water en gebruik een spons en een gieter voor de rest van je hond. Last but not least, beloon je hond met snoepjes of brokjes tijdens het in laten werken van de shampoo en blijf zelf ook ontspannen!
Let op, voor honden met een glanzende en gezonde vacht is een bad niet perse nodig.

5 tips voor een glanzende vacht bij je paard

Paard, Magnesium

6 feiten die je moet weten over magnesium voor paarden

Magnesium is een veelgebruikt supplement tegenwoordig, voornamelijk voor drukke of gespannen paarden. Maar wat zijn nu de belangrijkste feiten die je moet weten over het voeren van magnesium? Welke soort magnesium kies je voor je paard en wat zijn de voor- en nadelen? Hier volgen zes feiten over magnesium voor paarden.

Balanstri calm - magnesiumcitraat

Wat is Magnesium?
Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de bot opbouw, de overdracht van prikkels in het zenuwstelsel en de signaaloverdracht naar de spieren. Het draagt bij aan ontspanning van de spieren en verminderd het (het gevoel van) vermoeidheid. Verder is magnesium nodig voor de opname van calcium in de botten (60% van de magnesium in het lichaam is terug te vinden in het skelet) en voorkomt het ophoping van calcium in andere weefsels.

Magnesium speelt ook een belangrijke rol in bij de verwerking van glucose, waardoor het van invloed is op de suikerhuishouding en gewicht van het paard. Een paard haalt zijn magnesium voornamelijk uit ruwvoer en granen maar ook aan sommige soorten krachtvoer is tegenwoordig magnesium toegevoegd.

Welke soorten magnesium zijn er?
Er zijn verschillende soorten magnesium of magnesiumverbindingen verkrijgbaar als supplement voor paarden. De ene variant wordt beter opneembaar door het paard dan de ander. Vormen die het paard minder goed kan opnemen zijn magnesium-oxide, – chloride, – acetaat, –carbonaat, -sulfaat, en fosfaat. Sommige van deze hebben een laxerende werking, waarbij juist magnesium verloren kan gaan. Een vorm die goed door het lichaam wordt opgenomen is magnesium citraat. Let ook op dat je magnesium voert waar geen (goedkope) vulstoffen aan zijn toegevoegd.

Hoe weet je dat je paard een tekort aan magnesium heeft?
Een magnesium tekort aantonen in het bloed is relatief lastig omdat maar 1% van de magnesium in het lichaam gevonden wordt in de extracellulaire vloeistof (buiten het skelet).

Een groot tekort aan magnesium kan dodelijk zijn. Bij ernstige tekorten kunnen nerveuze verschijnselen, ataxie, en uiteindelijk zelfs hartfalen voorkomen. Er zijn echter zeer weinig paarden met zulke grote tekorten. Het tegenwoordige gebruik van magnesium richt zich dan ook voornamelijk op klinische “problemen” zoals nervositeit en hoge spierspanning.

Een tekort aan magnesium kan zorgen dat de spieren moeilijk ontspannen en het paard stijf is met rijden. Een indicatie van een magnesium tekort kan verder zijn dat het paard ook in rust een hoge spierspanning heeft.

gameboy

Waar moet je op letten bij het voeren van magnesium?
In het paardenlichaam werken calcium en magnesium nauw samen. Eenvoudig gezegd zorgt calcium voor het aanspannen van spieren en magnesium voor het ontspannen van de spieren. Een paard heeft iedere dag magnesium nodig, het wordt niet opgeslagen in het lichaam als reserve voor tijdelijke tekorten.

De perfecte verhouding tussen calcium en magnesium zou 2,5 : 1 tot 3 : 1 moeten zijn, een overschot van calcium kan de opname van magnesium in de weg staan. Let hierop met voeren, wist je bijvoorbeeld dat luzerne relatief veel calcium/fosfor (4:1) bevat?

Een teveel aan magnesium, wat zijn de risico’s?
Een paard met een slechte nierfunctie mag je alleen magnesium bijvoeren in overleg met de dierenarts. Magnesium heeft weliswaar geen invloed op de nieren, maar een overdosering kan slecht worden uitgescheiden als een paard een verminderde nierfunctie heeft.

Werkt magnesium echt?
Alhoewel magnesium al jaren populair is als supplement voor nerveuze paarden is het kalmerende effect van magnesium pas recent echt aangetoond door wetenschappelijk onderzoek. Studie door de Waltham Equine Studies Group laat zien dat magnesium de reactiesnelheid van paarden met meer dan één derde kan vertragen.

Wist je dat ook omega-3 vetzuren stress kunnen reduceren? In ons artikel over acute en chronische stress bij paarden lees je hoe omega-3 vetzuren kunnen helpen bij stress!

Bronnen:
http://www.equinews.com/article/importance-magnesium-horse-diets
http://www.equinews.com/answer-exchange/magnesium-deficiency-and-use-of-magnesium-injections
http://www.thehorse.com/articles/27551/magnesium-supplementation-is-it-necessary
http://www.thehorse.com/articles/35764/study-magnesium-could-have-calming-effects

Tips herfst gezonde hond

Hond

6 tips voor je hond tijdens de herfst!

Na de lange en vooral warme zomer is het nu weer tijd voor de herfst! De blaadjes verkleuren, de lucht is heerlijk fris. Bovendien we kunnen weer mooie lange wandelingen maken zonder dat de honden het te warm krijgen. Voor de hond zijn er echter wel wat dingen waar we rekening mee moeten houden. Met deze 6 tips kun je samen met je hond gezond genieten van de herfst!

  1. Kastanjes en eikels 

Bij de herfst horen kastanjes en eikels. Mooi om te zien maar let op, kastanjes of eikels zijn niet bepaald gezond voor je hond. Hij kan hier buikpijn en diarree van krijgen of gaan braken. Bij het eten van grote aantallen kan je hond zelfs doodziek worden. Denk je dat je hond misschien iets opgegeten heeft tijdens de herfstwandeling? Neem dan contact op met je dierenarts voor advies.

  1. Vroeg donker in de herfst – laat je hond stralen! 

Nu het herfst is wordt het ’s avonds weer vroeger donker. Zorg dat zowel jij zelf als je hond iets van reflectieve kleding aanhebben en dat je hond een helder lampje aan zijn band heeft. Een andere optie is een goed verlichte halsband zodat hij opvalt voor andere mensen en verkeersdeelnemers.

  1. Vlooien en teken – niet alleen vervelend voor je hond

Vaak wordt er gedacht dat teken niet actief zijn in de herfst gezien het koude weer, maar jammer genoeg is dat niet het geval. Ook in de herfst zijn er teken te vinden dus controleer je hond ook nu goed op beten en vergeet natuurlijk ook niet jezelf na te kijken om teken beten!

Vlooien buiten overleven de winter meestal niet. Echter, vlooien in huis ontwikkelen zich goed bij een graad of 20 en nu het buiten kouder wordt zetten we binnen de verwarming aan. Niet alleen je hond vindt het aangenaam om binnen te blijven met de verwarming aan, maar vlooien ook! Behandel dus ook in de herfst je hond tegen vlooien.

  1. Kou en regen 

De ene hond heeft een dikkere vacht dan de andere, wat betekent dat sommige honden behoefte hebben aan een jasje op koude en gure herfstdagen. Ook oudere honden of hele jonge pups kunnen een jasje fijn vinden. Let er goed op dat het jasje water- en winddicht is. Een jas kan heel hip of schattig zijn maar voor honden is de functionaliteit van de jas belangrijker dan de kleur of het materiaal. Denk bijvoorbeeld aan reflectiestrepen zodat jouw hond ook tijdens de donkere avondwandelingen in de herfst goed opvalt.

  1. Voeding

Het klinkt misschien vreemd maar met Sint-Maarten, Sinterklaas en Kerst in de aantocht lopen honden meer kans op een voedselvergiftiging. Met name chocolade is erg giftig zijn voor honden. Leer kleine kinderen dat ze niet hun snoep moeten delen of binnen het bereik moeten laten van de hond en let op als er ergens met snoep en pepernoten gestrooid is.

Als het kouder is kunnen honden behoefte hebben aan iets meer calorieën, zeker als ze nog steeds veel tijd buiten spenderen. Niet alle honden hebben behoefte aan meer voer, zeker niet als je hond al wat overgewicht heeft. Als je hier over twijfelt, neem dan contact op met je dierenarts of dierenspeciaalzaak.

Je hond wel iets extra’s geven? Een dagelijks scheutje Balanstri Omega-3 dog over de olie vinden de meeste honden heerlijk én het helpt de weerstand te verhogen! Wil je zelf ook je weerstand verhogen? Kies dan voor Balanstri Omega-3+

  1. Antivries

Antivries is giftig: Een paar eetlepels kunnen al dodelijk zijn voor je hond. Helaas smaakt Antivries zoet en likt je hond het dus makkelijk op.  Berg dus je ruitensproeivloeistof goed op en zorg ook dat je hond niet uit regenplassen drinkt bij auto’s, deze kunnen ook vervuild zijn.

Heb je meer tips? Stuur deze dan naar in**@Ba*******.com en wij nemen ze op in dit artikel!

Herfst 9 tips voor je hond

Hond

9 tips om te genieten van de herfst met je hond

Het is weer herfst!  Met deze 9 tips zorg je dat je samen met je hond veilig kunt genieten van de herfst. Alhoewel de zomer prachtig is, heeft de herfst ook zeker zijn voordelen. De mooie herfsttinten in het bos, de heerlijke frisse lucht en we kunnen weer mooie lange wandelingen maken zonder dat de honden het te warm krijgen. Voor je hond zijn er wel wat dingen waar we rekening mee moeten houden.

  1. Eikels, dennenappels en kastanjes – geen speeltjes voor je hond

Overal zijn weer eikels, dennenappels en kastanjes te vinden. Alhoewel veel honden het leuk vinden om er mee te spelen of ze zelfs op te eten is het zaak om dit te voorkomen. In eikels zit een giftige stof, genaamd looizuur. Dit kan leiden tot buikkrampen, braken en diarree. Ook kunnen eikels, dennenappels en kastanjes bij doorslikken leiden tot een verstopping in de darmen. Dit kan vaak alleen worden verholpen met een operatie.

  1. Het is weer vroeger donker, zorg voor verlichting voor je hond

In de herfst wordt het ‘s avonds weer vroeger donker. Zorg dat zowel jij zelf als je hond iets van reflectieve kleding aanhebben en dat je hond een goede verlichte halsband heeft, zodat hij goed opvalt voor andere mensen en verkeersdeelnemers. Zo wordt hij niet over het hoofd gezien en kun je zelf je hond makkelijker volgen in het donker!

  1. Bescherm je hond tegen paddenstoelen

Het vochtige weer en het blad op de grond zorgen voor een goede basis voor schimmels en paddenstoelen om te gaan groeien. Ze zijn prachtig om naar te kijken maar je kunt ze maar beter laten staan. Dat moet je hond ook vooral doen – laat ze er niet van eten. Niet alle paddenstoelen veroorzaken hallucinaties of zijn giftig maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Let dus goed op wanneer je in de bossen gaat wandelen.

Mocht je hond toch gegeten hebben van een paddenstoel? Neem dan een foto van de betreffende paddenstoel, zo weet de dierenarts hoe hij het beste je hond kan behandelen.

  1. Teken, vlooien en oogstmijt

Ook in de herfst zijn teken nog volop aanwezig, controleer je hond dus na iedere (bos)wandeling. Vlooien blijven het hele jaar rond actief en nu je hond weer meer binnen zit en de verwarming aan staat vinden de vlooien het ook behaaglijk binnen. Gelukkig zijn er diverse manieren om zowel vlooien als teken bij je hond te bestrijden.

Heeft je hond ineens jeuk na een lange wandeling? Dan is het goed om te kijken naar herfstmijt, ook wel oogstmijt genoemd. Je kunt deze kleine oranje mijten met het blote oog zien. Ze zijn te behandelen met een goed vlooienmiddel.

  1. Allergieën en jeuk bij je hond

Allergieën zoals die voor huisstofmijt kunnen in de herfst weer de kop opsteken. Je hond zit weer meer binnen en de lucht is droger waardoor zijn huid ook sneller geïrriteerd raakt. Balanstri Omega-3 Dog helpt bij een droge, schilferige huid en werkt zo ook tegen jeuk. Bovendien helpt het de weerstand van je hond te verhogen!

  1. Met takken spelen

Op een mooie herfstdag in het bos met stokken gooien is een leuk spelletje voor de hond. Let er wel op dat takken kunnen splinteren of zelfs in zijn geheel beschadigingen geven in de mond- en keelholte van je hond. Dit kan zorgen voor vervelende ontstekingen of nare wonden. Speel dus liever met een veilig alternatief, zoals speciale werpsticks of een hondenspeeltje.

  1. Antivries, zeer giftig maar lekker zoet

Ruitensproeiervloeistof, antivries, koelvloeistof en remolie bevatten vaak de stof ethyleenglycol. De vloeistof smaakt lekker zoet en veel dieren vinden dit aantrekkelijk. Helaas is het erg giftig! Ethyleenglycol tast de nieren aan en slechts 5 eetlepels kunnen al giftig zijn voor een middelgrote hond.

Hoe herken je een hond met ethyleenglycol vergiftiging? Braken is een verschijnsel maar ook lopen alsof hij dronken is. Als er niet tijdig wordt ingegrepen kan je hond eraan overlijden dus mocht je vermoeden dat je hond iets binnen heeft gekregen neem dan direct contact op met je dierenarts

Berg je antivries en ruitensproeivloeistof altijd direct op na het bijvullen en zorg ook dat je hond niet uit regenplassen drinkt bij auto’s, want deze kunnen ook vervuild zijn!

  1. Houd je hond lekker warm

Over het wel of niet aantrekken van een hondenjasje zijn de meningen verdeeld. En nee, ook wij zijn geen voorstander van hondenkleding alleen maar omdat leuk zou staan, zeker niet. Echter naarmate het weer steeds kouder wordt, kan je viervoeter behoefte hebben aan een hondenjas tijdens de wandelingen. Zeker erg jonge pups, oudere honden, honden met weinig vacht of zieken honden kunnen behoefte hebben aan een waterdicht jasje als het (hard) regent of een warm jasje als het erg koud is. Zie je dat je hond je hond buiten erg bibbert dan kun je hem een plezier doen met een hondendekentje of -jasje.

  1. Let op de voeding van je hond

Wanneer de temperaturen kouder worden kunnen honden behoefte hebben aan meer calorieën. Pas indien nodig de voeding van je hond hierop aan gedurende de herfst en winterperiode door je hond iets meer te voeren (ongeveer 10%) vergeleken met het voorjaar en de zomer. Vooral honden welke veel tijd buiten spenderen hebben extra voedingsbehoefte gedurende de herfst en winter. Je kunt ook iets meer Balanstri omega-3 Dog aan het voer van je hond toevoegen!

Antioxidanten en paarden

Paard

Alles over antioxidanten voor je paard

Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het behoud van de gezondheid van zowel ons als die van onze paarden. Deze stoffen strijden tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen, die bijdragen aan het verouderingsproces en de ontwikkeling van diverse ziekten. Wat zijn antioxidanten precies, hoe werken ze, en waarom zijn ze zo belangrijk voor ons? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van antioxidanten, hun werking en in welke voedingsmiddelen ze te vinden zijn.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn voedingsstoffen, zoals bepaalde vitamines en mineralen, die belangrijk zijn voor de gezondheid. Ze beschermen het lichaam tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die ontstaan tijdens oxidatie processen in het lichaam. Hoewel vrije radicalen ook nuttige functies hebben, zoals het onschadelijk maken van indringers, kunnen ze in te grote hoeveelheden schade aanrichten. Antioxidanten neutraliseren deze vrije radicalen en voorkomen zo dat ze het lichaam beschadigen. De term ‘antioxidant’ is een verzamelnaam, net zoals ‘medicijnen’, omdat elke antioxidant zijn eigen specifieke werking heeft. Antioxidanten komen voor in voeding, maar zijn ook verkrijgbaar als supplement. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, selenium en bèta-caroteen, koper, zink, co-enzym Q10 en OPC.

Vrije radicalen

Het lichaam produceert zelf vrije radicalen. Dit is goed want vrije radicalen helpen het immuunsysteem verkeerde bacteriën te doden of melkzuur op te ruimen. Als reactie op externe factoren zoals fanatiek sporten, stress, vervuiling of UV-straling produceert het lichaam extra vrije radicalen. Een overmaat aan vrije radicalen kan leiden tot oxidatieve stress, wat de cellen en weefsel kan beschadigen. Het teveel aan vrije radicalen speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld hoef- of spierbevangenheid, huidallergie, vaatziekten of luchtwegklachten en tasten het immuunsysteem aan. Antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen en beschermen de gezonde cellen en weefsels tegen overtollige vrije radicalen.

Maakt je paard zelf niet voldoende antioxidanten aan?

Een gezond paard in natuurlijke leefomstandigheden zal voldoende antioxidanten aanmaken. In Nederland en België worden paarden echter nauwelijks meer echt natuurlijk gehouden en er is meer lucht- en bodemvervuiling aanwezig. Daarnaast vragen wij veel meer van onze paarden. Training, wedstrijden en verhuizingen of transport zorgen ook voor extra aanmaak van vrije radicalen.

Natuurlijke bronnen van antioxidanten

  • Vers gras – Vers gras zit boordevol vitamine E, een krachtige antioxidant. Als je paard in de zomer iedere dag op de wei komt zal hij niet snel een tekort aan vitamine E ontwikkelen. Let wel, in de winter of op een schrale weide krijgt je paard minder vitamine E binnen.
  • Groente of fruit – Er zijn bepaalde groentes en fruit die veel antioxidanten bevatten en in kleine hoeveelheden als gezonde snack aan paarden gevoerd kunnen worden:
    – Wortelen (bètacaroteen)
    – Appels (vitamine C)
    – Bosbessen (flavonoïden en vitamine C)
  • Kruiden – Ook kruiden kunnen antioxidanten bevatten:
    – Rozenbottels (vitamine C)
    Kurkuma (bevat de zeer krachtige antioxidant curcumine)

Antioxidanten in voer en supplementen

In sommige paardenvoeders en supplementen worden ook antioxidanten toegevoegd. Let dan wel op het volgende:

  • Kwaliteit van de ingrediënten – Kies voor hoogwaardige, zuivere ingrediënten. Synthetische varianten zijn vaak minder goed opneembaar.
  • Dosering – Meer is niet altijd beter
  • Combinaties – Let op mogelijke interacties tussen verschillende antioxidanten en andere voedingsstoffen. Selenium en vitamine E vullen elkaar bijvoorbeeld goed aan.
  • Specifieke behoefte – Houd rekening met de individuele behoeften van je paard, zoals leeftijd, gezondheid en prestatieniveau. Jonge, drachtige of presterende paarden kunnen andere behoeften hebben.

Antioxidanten en paarden – wetenschappelijk onderzoek

Dietary Supplements of Vitamins E, C, and β-Carotene to Reduce Oxidative Stress in Horses: An Overview
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35017039/

Antioxidants and your horse
https://esc.rutgers.edu/fact_sheet/antioxidants-and-your-horse/

Oral vitamin E supplementation on oxidative stress, vitamin and antioxidant status in intensely exercised horses
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17402493/

The effect of oxidative stress during exercise in the horse
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27898872/

image-1-2

Artrose, Paard

Arthritis in horses
You’ve recently noticed that your horse seems stiff, and you think it might be arthritis. You decide to do some research to see if your theory holds water. Some sources say it might be Degenerative Joint Disease (DJD), others suggest Osteoarthritis (OA), but all the symptoms sound the same. No need to panic—osteoarthritis, Degenerative Joint Disease, and arthritis are just different names for the same thing.

What is Arthritis?

Arthritis is progressive and permanent deterioration of articular cartilage, the specific type of cartilage that lines the ends of bones where they come together to form a joint, such as your horse’s fetlock. Healthy articular cartilage provides a smooth, slippery surface that allows free movement and contributes to the shock-absorbing properties of the joint. As arthritis sets in, articular cartilage becomes compromised, which disrupts the normally smooth surface, causing stiffness and discomfort.

Arthritis is one of the most common conditions that affect performance and pleasure horses. In fact, arthritis is believed to be responsible for up to 60% of all lameness. The joints most often affected by arthritis include the knee, fetlock, coffin, hock, and pastern (where it is often referred to as “ringbone”).

What are the Warning Signs of Arthritis?Arthritis

A horse that appears stiff with uneven gaits and a shortened stride could be displaying signs of arthritis pain. Reluctance to pick up, keep, or change a lead in the canter or lope may also be signs of arthritis. In addition, horses that work at speed, such as jumpers, reiners, and barrel horses, may become unwilling to stop or turn. If you have started to notice some of these signs in your own horse, be sure to talk with your veterinarian.

How is a Horse Diagnosed with Arthritis?

Diagnosis begins with a complete history and physical examination by a veterinarian, including palpation. Next, the veterinarian observes the horse for soundness (with and without flexion tests) while jogged in-hand, lunged, and/or ridden. Nerve blocks may be helpful in localizing arthritis pain. Once a problem in a particular joint is identified, it may be examined further through X-rays (radiography), ultrasound, bone scan (nuclear scintigraphy), CT scan, and/or MRI.

Prescription Medications Available

If your horse has been diagnosed with arthritis, prescription medications may be an important part of your horse’s treatment and management program. Consult with your veterinarian to see if your horse could benefit from intra-articular (IA), intravenous (IV) and/or intramuscular (IM) joint medications.

Supplements that may Lend support

When it comes to supporting healthy joints, many veterinarians agree that there is a role for both prescription joint medications and oral joint supplements. While prescription medications are designed to help reduce inflammation and treat the signs of joint problems, oral joint supplements provide key ingredients like glucosamine, chondroitin sulfate, and hyaluronic acid (HA) to offer daily support for healthy joint fluid and tissues.

In fact, an eight-year study demonstrated that the use of an oral glucosamine/chondroitin sulfate supplement resulted in the decreased need for IA hock injections to maintain soundness in a group of hunter/jumper show horses. While this particular study refers to the injection of hyaluronic acid and/or steroids directly into the joint, the researchers’ findings support the general idea that there is a place for both prescription injectables and daily oral supplements when it comes to maintaining your horse’s joint health.

Common Joint Supplements

  • Glucosamine:Research suggests glucosamine supports the production of new cartilage and helps combat cartilage breakdown.
  • Chondroitin sulfate: Stimulates production of hyaluronic acid and proteoglycans; inhibits enzymes that break down cartilage.
  • Hyaluronic acid (HA):Integral component of joint fluid and articular cartilage; provides lubrication and shock absorption.
  • MSM:Highly bioavailable form of sulfur for building and repairing cartilage; helps support a normal inflammatory response.
  • Vitamin C: A potent antioxidant, vitamin C protects tissues throughout the body and is vital in the production of connective tissues, including cartilage, tendons, and ligaments.
Oudere honden - artrose

Hond, Artrose

Artrose bij honden - wat helpt?

Artrose bij honden – ondersteuning door omega-3 vetzuren

Omega-3 olie (uit vis) is een populair middel voor een glanzende vacht bij honden. Maar wist je dat er nog veel meer redenen zijn om je hond dagelijks wat omega-3 olie te geven? Uit recente onderzoeken blijkt dat de vetzuren die je hond een mooie vacht geven, ook ondersteunend kunnen werken tegen allergieën en ontstekingen. Daarnaast zijn vetzuren ook erg belangrijk voor de gewrichten en de functie van andere lichaamsorganen.

Zo spelen bij het artrose (ontsteking of slijtage van de gewrichten) omega-3 vetzuren een zeer belangrijke rol. De gewrichten vormen het scharnier tussen de botten in het lichaam en maken het mogelijk voor de hond om goed en soepel te kunnen bewegen. De plaats waar twee botten in het gewricht samen komen wordt bedekt met een laagje kraakbeen en “gesmeerd” met gewrichtsvloeistof (synovium). Wanneer dit kraakbeen beschadigd raakt wordt er van artrose gesproken. Dit kan veroorzaakt worden door ontsteking, overbelasting, erfelijkheid of trauma.

The University of Montreal’s Department of Veterinary Biomedicine heeft in een omvangrijke studie aangetoond dat zowel het bewegingsapparaat van honden met artrose als de activiteit van de honden an sich aanzienlijk verbeterde na het toedienen van omega-3 vetzuren uit visolie. Omega-3 vetzuren zijn dus nuttig bij de behandeling van artrose bij honden!


Hoe ondersteunen omega-3 vetzuren je hond bij artrose?

EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn omega-3-vetzuren die ingebouwd worden in de celwanden en belangrijk zijn voor de opbouw en het onderhoud van gezonde spieren en gewrichten, een gezond hart en vaatstelsel, een gezond zenuwstelsel en een gezonde huid en vacht.

Daarnaast zijn ze de grondstoffen voor de productie van type 3 prostaglandines, die weer een zeer belangrijke rol spelen bij het beheersen van o.a. ontstekingsprocessen en het optimaliseren van het afweersysteem. EPA en DHA spelen een belangrijke rol bij het remmen van (chronische) ontstekingen, allergieën en auto-immuniteit. Ze ondersteunen het reparatieproces van de cellen waarmee ze bijdragen aan een verlaagd risico op artrose en andere degeneratieve ziektes.

Omega-6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ook bekendstaan als n-6-vetzuren. Het bekendste omega-6-vetzuur is linolzuur. Linolzuur komt veel voor in granen en in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Een teveel aan omega-6 vetzuren en leidt tot de toename van de stof arachidonzuur die wordt omgezet naar sterk ontstekingsbevorderende stoffen als prostaglandines, leukotriënen en tromboxanen. Kortom, een teveel aan omega-6 werkt ontstekingsbevorderend.

Hoe zorg je dat je hond voldoende omega-3 vetzuren krijgt?

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren, de hond kan ze niet zelf aanmaken in het lichaam. Het is belangrijk dat je hond deze via voeding of via een (goed) supplement binnen krijgt. Het toevoegen van Omega-3 vetzuren aan het dieet voor honden zorgt voor een aanzienlijke daling van prostaglandine en het aantal witte bloedcellen in de gewrichtsvloeistof. Hierdoor ontstaan er minder ontstekingen in de gewrichten.

De belangrijkste Omega – 3 vetzuren zijn :

  • Alfalinoleenzuur ( ALA )
  • Eicosapentaeenzuur ( EPA )
  • Docosahexaeenzuur ( DHA )

Lijnzaadolie, zonnebloemolie en sojaolie zijn bekende houders van ALA. Het probleem van ALA is echter dat het een plantaardig omega-3 is en dat de hond (evenals de mens) alleen de dierlijke omega-3’s EPA en DHA kan gebruiken. Plantaardige vetzuren (ALA) kunnen worden omgezet in EPA en DHA (dierlijke vetzuren), echter is deze omzetting niet efficiënt (3% tot 6%). Let op! Plantaardige oliën bevatten ook veel omega-6. Vanwege de weinig efficiënte omzetting geeft een rechtstreekse toediening van EPA en DHA betere resultaten. Vis of visolie is nog altijd de beste bron van EPA en DHA.

Bepaalde merken hondenvoer claimen omega-3 te bevatten. Kijk altijd even goed wat de bron van de omega-3 is en wat het percentage is. Een supplement op basis van visolie zoals Balanstri Dog is goed geconcentreerd waardoor je minder hoeft te geven en honden vinden een dagelijks scheutje over hun voer erg lekker!

Waaraan kun je merken dat je hond gewrichts- of bewegingsproblemen heeft?

  • Is je hond stijf als hij een tijdje heeft geslapen?
  • Heeft je hond last van stijfheid als hij in ochtend uit de bench of mand komt?
  • Kan je hond soms moeizaam opstaan?
  • Gaat het traplopen wat minder soepel?
  • Loopt je hond soms wat mank of onregelmatig?

Natuurlijk zijn er meerdere redenen voor bovenstaande klachten maar we adviseren wel met je hond langs de dierenarts te gaan. Artrose is een pijnlijke aandoening en met de juiste ondersteuning kun je je hond goed helpen!

Bronnen over artrose en omega-3 vetzuren bij honden:

Roush JK, Dodd CE, Fritsch DA, Allen TA, Jewell DE, et al. Multicenter veterinary practice assessment of the effects of omega-3 fatty acids on osteoarthritis in dogs. J Am Vet Med Assoc. 2010 Jan 1;236(1):59-66.
http://vrshealth.com/wp-content/uploads/2013/10/O3-and-OA-in-dogs.pdf

Roush JK, Cross AR, Renberg WC, Dodd CE, Sixby KA,, et al. Evaluation of the effects of dietary supplementation with fish oil omega-3 fatty acids on weight bearing in dogs with osteoarthritis. J Am Vet Med Assoc. 2010 Jan 1;236(1):63-73.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22805303
Ackerman, L. Dermatologic uses of fatty acids in dogs and cats. Veterinary Medicine. 1995;93(12):1149-1155.

Ackerman, L. Selecting fatty acid supplements for use in small animal dermatology. Supplement to the Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian. 1997;19(3):93-96.

Campbell, KL. Therapeutic indications for dietary lipids. In Kirk, RW (ed): Current Veterinary Therapy XI. W. B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1992;36-39.

DeGroot, JE. Veterinary medical uses and sources of omega-3 fatty acids. Veterinary Forum. 1998; May:42-48.

Griffin, CE; Kwochka, KW; MacDonald. JM. Current Veterinary Dermatology. Mosby-Year Book, Inc. St. Louis, MO; 1993;114-115.

Mooney, MA; Vaughn DM; Reinhart, GA; et. al. Evaluation of the effects of omega-3 fatty acid-containing diets on the inflammatory stage of wound healing in dogs. American Journal of Veterinary Research. 1998;59:859-863.

Scott, DW; Miller, WH; Griffin, CE. Muller and Kirk. s Small Animal Dermatology. W. B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1995;214-217.

Balanstri omega-3 visolie kat katten

Visolie

Balanstri omega-3 voor katten: verbeter de gezondheid van je kat!


Als kattenliefhebber wil je natuurlijk het beste voor je trouwe viervoeter. En goede voeding is een van de eenvoudigste manieren om de gezondheid van je kat te bevorderen. Helaas bevatten het meeste kattenvoer onvoldoende of zelfs helemaal geen omega-3 vetzuren uit vis, terwijl deze vetzuren cruciaal zijn voor de gezondheid van katten.

Balanstri is speciaal samengesteld om je kat te voorzien van de essentiële omega-3 vetzuren EPA en DHA uit visolie. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij diverse lichaamsfuncties. Zo ondersteunen ze de gezondheid van de huid en vacht, het immuunsysteem, het hart en de hersenfunctie.

Wat zijn de voordelen van Balanstri essential voor je kat?

  • Huid en vacht: Omega-3 vetzuren helpen de huid gezond te houden en zorgen voor een glanzende en zachte vacht. Dit is vooral gunstig voor katten met een droge huid, haaruitval of een doffe vacht.
  • Ondersteuning van het immuunsysteem: Omega-3 vetzuren versterken het immuunsysteem van je kat en beschermen haar tegen ziekten en infecties. Dit is met name belangrijk voor katten die vatbaar zijn voor infecties of aan het herstellen zijn.
  • Ondersteuning van de hersenfunctie: Omega-3 vetzuren spelen een cruciale rol in de ontwikkeling en het behoud van een gezonde hersenfunctie. Dit is vooral van belang voor oudere katten die vatbaar zijn voor cognitieve achteruitgang.
  • Ontstekingsremmend: Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam van je kat. Dit kan verlichting bieden bij pijn en stijfheid veroorzaakt door artritis.
  • Ondersteuning van de nieren: Nierziekte of verlies van nierfunctie is een groot probleem bij vooral oudere katten. Het omega-3 vetzuur EPA kan de prognose van katten met een nieraandoening aanzienlijk verbeteren. Uit een studie uit 2017 van Oregon State University blijkt dat katten die visolie bijgevoerd kregen lagere concentraties calcium in hun urine hadden. Ook hebben deze katten een lagere oxalaatkristalvorming, wat betekend dat ze minder plassen. Dit is goed nieuws voor elke kat die vatbaar is voor de vorming van urinestenen en katten met een nieraandoening.

Balanstri essential voor katten
image-1-2

Paard

Beat the heat - voorkom hittestress bij paarden

Paarden kunnen goed met warmte omgaan maar als het echt warm is in de zomer dan kan dit gevaarlijk zijn voor je paard. Oververhitting kan diarree, koliek, dehydratie en sloomheid veroorzaken. Wij geven je een aantal tips om de zomer aangenamer te maken voor je paard!

Temperatuur – wat is de comfortzone van je paard? 

De thermo neutrale zone voor een paard ligt ongeveer tussen de -5˚C en de +20˚C. Dit is de zone waarbinnen je paard zijn lichaamstemperatuur op peil kan houden. Dit verschilt wel iets per paard, zo kunnen oudere dieren of heel jonge veulens, zieke paarden of paarden met een dunne of geschoren vacht wat hulp nodig hebben bij lagere temperaturen. 

De optimale staltemperatuur voor volwassen paarden ligt tussen 10-15˚C en voor jonge veulens tussen de 15-20˚C. Deze temperaturen liggen veel lager dan die van bijvoorbeeld de mens. Dit komt omdat het paard erg veel warmte produceert bij de vertering van het voedsel.

Staan je paarden 24/7 buiten? 

Ook in de zomer kunnen paarden prima 24/7 buiten staan. Voorwaarde is wel dat ze voldoende kunnen eten, onbeperkt vers water tot hun beschikking hebben en dat er voldoende schaduw- en schuilmogelijkheden zijn. Met echt hoge temperaturen is het voor je paard aangenaam om gedurende de nacht buiten te staan, op stal zal het minder snel afkoelen naar een voor je paard aangename temperatuur. 

Met name vers water moet gemakkelijk beschikbaar zijn. Het is fijn als er 2 of meer plekken zijn waar je paard kan drinken. Controleer regelmatig of er nog voldoende water is, leidingen kunnen verstoppen of drinkbakken kunnen om gaan.  Stilstaand water is een ideale voedingsbodem is voor muggen dus verschoon de drinkbakken liefst om de paar dagen. Vergeet ook niet zoutblokken aan te bieden in de paddocks of in het weiland, zeker als je paard zweet vullen ze zelf graag de verloren zouten en mineralen aan!

Hittestress bij paarden

Schaduw

Voor je paard is het van cruciaal belang om te kunnen ontsnappen aan de directe hitte van de zon. Bomen bieden een mooie schaduwplaats maar een open inloopstal kan ook dienst doen als schaduwplek. Paarden zoeken over het algemeen liever de schaduw van bomen op als die van een schuilstal omdat er rond de bomen nog wat wind staat. Wanneer je onvoldoende of geen schaduw kunt bieden buiten dan kun je je paard op stal moeten zetten op het heetst van de dag. Zet je paard vanaf een uur of zes in de avond buiten en haal hem rond elf uur in de ochtend weer binnen. 

Op stal: zorg voor een luchtstroom

De beste manier om het op stal koel te houden is de lucht in beweging te houden. Zet (indien mogelijk) twee deuren tegen elkaar open zodat er een luchtstroom ontstaat. Nog beter is het als je de mogelijkheid hebt om ventilatoren neer te zetten.  Deze moeten uiteraard wel zo neergezet worden dat de ventilator en de snoeren buiten bereik van de paarden blijven. Luchtstroom speelt ook een belangrijke rol bij insectenbestrijding. Vliegen houden niet van wind en zullen minder snel op je paard gaan zitten.

Training en Cool-Downs

Uit onderzoek van de Universiteit van Guelph blijkt dat paarden tijdens trainingen veel meer last hebben van hittestress dan mensen. Door inspanning kan de lichaamstemperatuur soms wel oplopen tot 45°C. Deze warmte moet het paard zien kwijt te raken, anders raakt het oververhit. Je paard zal gaan zweten; als de koelere buitenlucht langs de vochtige huid blaast koelt het bloed af. Dit afgekoelde bloed stroomt naar de spieren, zodat ook daar de temperatuur daalt. Tijdens een training van een uur kan een paard maar liefst 10 tot 15 liter zweet produceren! 

Om hittestress en schade aan de spieren te voorkomen is het dus zaak om niet allee de training zelf aan te passen maar ook het moment van training. Kies de koelste uren van de dag hiervoor: de vroege ochtend of laat op de avond. Als dit niet mogelijk is dan kun je de training verkorten. Train in plaats van 45 minuten hooguit 20 tot 25 minuten. Let daarbij goed op de ademhaling en de neusgaten. Als je ziet dat je paard opengesperde neusgaten heeft of zwaar ademt ga je rustig stappen om hem weer op adem te laten komen. 

Na het (uit)stappen is het fijn om je paard compleet af te spoelen met koud of lauw water. Biedt het paard elektrolyten (zouten en mineralen) aan. Met het zweten gaan de nodige zouten verloren. Zonder voldoende natrium/zout zal het paard niet in staat zijn de normale hoeveelheid water in zijn lichaam te houden, hoeveel hij ook drinkt. Hydratatie vereist normale natriumniveaus om de juiste hoeveelheid water vast te houden.

Afkoelen met water

Niet alleen na een training is het lekker om je paard af te koelen met water, even afspoelen als het heel warm is zal ook voor de nodige verkoeling zorgen. Spoel af met koud of lauw water en begin bij de benen en werk zo naar boven. Zo kan je paard rustig wennen aan het water.

Uitdroging

Bij (extreme) warmte of intensieve training tijdens warme dagen is uitdroging een groot risico. Je kunt je paard eenvoudig checken op uitdroging door een knijptest. Pak een huidplooi op de hals vast en trek hem een stukje van het lichaam. De plooi moet snel weer terugveren, gebeurd dit niet dan ligt uitdroging op de loer. Een andere en meer betrouwbare test is het drukken van een vinger op het tandvlees boven de voortanden. De witte plek die dit vormt moet binnen 1,5 seconde of minder weer op kleur komen. Als de uitdroging erger wordt, begint de binnenkant van de mond kleverig aan te voelen. Ook plast je paard minder bij uitdroging en de urine wordt donker gekleurd.

Om je paard meer te laten drinken kun je het hooi besproeien met water met een beetje zout erdoorheen. Een andere optie is om wat appelsap door het water heen te doen zodat het wat zoeter is.

Voorkom verbranding door de zon

Een vliegendeken lijkt warm maar werkt reflecterend en geeft op deze manier wat koelte. Bovendien voorkomt de deken dat je paard verbrand. Een lichte (roze) neus en andere lichte of haarloze plaatsen kun je insmeren met een goede sunblock.

Meer interessante artikelen ontvangen?

Selecteer het nieuwsbrief onderwerp voor jou

Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen