fbpx

6 feiten die je moet weten over magnesium voor paarden

Magnesium is een veelgebruikt supplement tegenwoordig, voornamelijk voor drukke of gespannen paarden. Maar wat zijn nu de belangrijkste feiten die je moet weten over het voeren van magnesium? Welke soort magnesium kies je voor je paard en wat zijn de voor- en nadelen? Hier volgen zes feiten over magnesium voor paarden.

Balanstri calm - magnesiumcitraat

Wat is Magnesium?
Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de bot opbouw, de overdracht van prikkels in het zenuwstelsel en de signaaloverdracht naar de spieren. Het draagt bij aan ontspanning van de spieren en verminderd het (het gevoel van) vermoeidheid. Verder is magnesium nodig voor de opname van calcium in de botten (60% van de magnesium in het lichaam is terug te vinden in het skelet) en voorkomt het ophoping van calcium in andere weefsels.

Magnesium speelt ook een belangrijke rol in bij de verwerking van glucose, waardoor het van invloed is op de suikerhuishouding en gewicht van het paard. Een paard haalt zijn magnesium voornamelijk uit ruwvoer en granen maar ook aan sommige soorten krachtvoer is tegenwoordig magnesium toegevoegd.

Welke soorten magnesium zijn er?
Er zijn verschillende soorten magnesium of magnesiumverbindingen verkrijgbaar als supplement voor paarden. De ene variant wordt beter opneembaar door het paard dan de ander. Vormen die het paard minder goed kan opnemen zijn magnesium-oxide, – chloride, – acetaat, –carbonaat, -sulfaat, en fosfaat. Sommige van deze hebben een laxerende werking, waarbij juist magnesium verloren kan gaan. Een vorm die goed door het lichaam wordt opgenomen is magnesium citraat. Let ook op dat je magnesium voert waar geen (goedkope) vulstoffen aan zijn toegevoegd.

Hoe weet je dat je paard een tekort aan magnesium heeft?
Een magnesium tekort aantonen in het bloed is relatief lastig omdat maar 1% van de magnesium in het lichaam gevonden wordt in de extracellulaire vloeistof (buiten het skelet).

Een groot tekort aan magnesium kan dodelijk zijn. Bij ernstige tekorten kunnen nerveuze verschijnselen, ataxie, en uiteindelijk zelfs hartfalen voorkomen. Er zijn echter zeer weinig paarden met zulke grote tekorten. Het tegenwoordige gebruik van magnesium richt zich dan ook voornamelijk op klinische “problemen” zoals nervositeit en hoge spierspanning.

Een tekort aan magnesium kan zorgen dat de spieren moeilijk ontspannen en het paard stijf is met rijden. Een indicatie van een magnesium tekort kan verder zijn dat het paard ook in rust een hoge spierspanning heeft.

gameboy

Waar moet je op letten bij het voeren van magnesium?
In het paardenlichaam werken calcium en magnesium nauw samen. Eenvoudig gezegd zorgt calcium voor het aanspannen van spieren en magnesium voor het ontspannen van de spieren. Een paard heeft iedere dag magnesium nodig, het wordt niet opgeslagen in het lichaam als reserve voor tijdelijke tekorten.

De perfecte verhouding tussen calcium en magnesium zou 2,5 : 1 tot 3 : 1 moeten zijn, een overschot van calcium kan de opname van magnesium in de weg staan. Let hierop met voeren, wist je bijvoorbeeld dat luzerne relatief veel calcium/fosfor (4:1) bevat?

Een teveel aan magnesium, wat zijn de risico’s?
Een paard met een slechte nierfunctie mag je alleen magnesium bijvoeren in overleg met de dierenarts. Magnesium heeft weliswaar geen invloed op de nieren, maar een overdosering kan slecht worden uitgescheiden als een paard een verminderde nierfunctie heeft.

Werkt magnesium echt?
Alhoewel magnesium al jaren populair is als supplement voor nerveuze paarden is het kalmerende effect van magnesium pas recent echt aangetoond door wetenschappelijk onderzoek. Studie door de Waltham Equine Studies Group laat zien dat magnesium de reactiesnelheid van paarden met meer dan één derde kan vertragen.

Wist je dat ook omega-3 vetzuren stress kunnen reduceren?

Bronnen:
http://www.equinews.com/article/importance-magnesium-horse-diets
http://www.equinews.com/answer-exchange/magnesium-deficiency-and-use-of-magnesium-injections
http://www.thehorse.com/articles/27551/magnesium-supplementation-is-it-necessary
http://www.thehorse.com/articles/35764/study-magnesium-could-have-calming-effects

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer