Waarom heeft mijn hond een slechte vacht

Visolie: de natuurlijke hulp voor jeuk bij je hond

Waarom heeft mijn hond een slechte vacht

Jeuk is helaas een veelvoorkomend probleem bij honden en kan het welzijn en levenskwaliteit negatief beïnvloeden. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing die kan helpen bij het verlichten van jeuk en het bevorderen van een gezonde huid: Balanstri essential, een mix van visolie, speciale olijfolie en extra antioxidanten en vitamine D en E.

Wat veroorzaakt jeuk bij je hond?

Voordat we ingaan op de voordelen van visolie, is het belangrijk om te begrijpen wat jeuk bij honden kan veroorzaken. Jeuk is een symptoom van een huidaandoening of allergische reactie. Naast jeuk zijn er vaak ook nog andere klachten bij uw hond te zien, zoals rode of geïrriteerde huid of schilfers, vaak door het krabben of likken. Jeuk kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals allergieën, vlooien, droge huid en huidaandoeningen. Check allereerst je hond op vlooien. Slechts 5 procent van de vlooien zijn zichtbaar op het dier. De andere 95 procent bevindt zich in de omgeving als eitjes, larven of poppen. Kam je hond goed uit met een vlooienkam om te kijken of je eitjes of vlooien kunt vinden. Geen vlooien? Dan kan de dierenarts je helpen om de oorzaak van de jeuk te vinden.

Andere oorzaken van jeuk bij honden zijn:

  • Voedselallergie
    Bij een voedselallergie is een hond overgevoelig voor een bepaald eiwit in de voeding. Je kunt zelf een eliminatiedieet starten om te kijken voor welke eiwitbron je hond overgevoelig is.
  • Contactallergie
    Bij een contactallergie is je hond overgevoelig voor iets waarmee hij direct in aanraking komt. Dit kan zijn hondenkussen zijn of een vloerkleed waar hij graag op ligt
  • Atopie
    Atopie is een overgevoeligheid voor stoffen uit de omgeving. Dit kan huisstofmijt zijn of bijvoorbeeld bepaalde pollen. Atopie ontstaat meestal al op jonge leeftijd.
  • Mijten
    Dit zijn parasieten die zicht in de huid nestelen. Zo is er vachtmijt, schurftmijt en schildermijten. Met name de laatste is zeer besmettelijk en kunnen ook bij mensen jeukende plekken veroorzaken. De dierenarts kan een afkrabsel van de huid nemen en zo bepalen of je hond mijt heeft en zo ja, wat voor mijt.
Balanstri essential Dog

De voordelen van visolie voor honden met jeuk

Visolie is rijk aan omega-3 vetzuren, zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Deze vetzuren kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid, waardoor jeuk en irritatie worden verlicht. De omega-3 vetzuren uit visolie maken de huid van je hond van binnenuit zachter en soepeler en helpt zo de jeuk verminderen. Bovendien bevordert visolie een gezonde huid en vacht, wat weer bijdraagt aan het algemene welzijn van je hond.

Hoe werken omega-3 vetzuren?

Omega-3 vetzuren spelen een essentiële rol in het bevorderen van een gezonde huid. Ze helpen de celmembranen door het hele lichaam te versterken en vocht vast te houden. Ook de huid bestaat uit cellen en blijft beter gehydrateerd. Daarnaast verminderen ze de productie van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam, waardoor jeuk en roodheid worden verminderd.

Overige voordelen van visolie voor honden

Naast het verminderen van jeuk biedt visolie nog andere voordelen voor honden. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezond hart- en vaatstelsel, het ondersteunen van de gewrichtsgezondheid en het verbeteren van de cognitieve functie!

Categorieën

Hond, Huid & vacht, Visolie

Recente berichten:
Gerelateeerde producten:
Procutafbeelding-Breathe-Box
Balanstri Horse Breathe Box
Bespaar 10% met een abonnement
Balanstri-Box-2
Balanstri Horse Essential Box
Bespaar 10% met een abonnement

Gerelateerde artikelen

BTW verhoging op agrarische producten

Hond, Paard

BTW verhoging: Ben jij al voorbereid?

BTW verhogingen zijn niet ons standaard onderwerp maar toch is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Per 1 januari 2025 verdwijnt het lage tarief van 9% op agrarische producten. Het gaat dan om producten die niet voor menselijke consumptie zijn bestemd. Voor ons als dierenliefhebbers betekent dit een aanzienlijke prijsstijgingen voor voer en supplementen.

Huidig laag tarief

Op dit moment geldt er nog een laag tarief voor agrarische producten. Dit betekent dat strooisel, ruwvoer, krachtvoer, voer en supplementen voor paarden, honden en katten een btw van 9% hebben. Helaas gaat dit in Nederland veranderen.

Verhoging van 12%

De btw op al het voer en supplementen gaat met 12% stijgen. Het huidige tarief van 9% wordt vanaf 1 januari 2025 21%. Dit zal het houden van dieren aanzienlijk duurder maken.

Verhoging alleen van toepassing in Nederland

Het is helaas zo dat deze wijziging alleen in Nederland van toepassing is en geen Europese regelgeving betreft. De verhoging van de btw op agrarische producten van 9% naar 21% geldt dus alleen in Nederland. Het heeft echter geen zin om producten in het buitenland te bestellen, omdat het Nederlandse btw-tarief alsnog van toepassing is bij levering aan Nederland. Bijvoorbeeld, als je het voer in Belgie bestelt, moet de Belgische webshop het Nederlandse btw-tarief toepassen voor verzending naar Nederland.

Hogere prijzen vanaf 1 januari 2025

Deze nieuwe wetgeving zal zorgen voor aanzienlijke prijsstijgingen vanaf 1 januari 2025. Ook wij zijn genoodzaakt de prijzen te verhogen omdat we het nieuwe btw-percentage op de supplementen moeten doorberekenen. Hier vind je meer informatie over de wijzigingen in 2025 en 2026 voor paardenhouders.

Als je de mogelijkheid hebt, overweeg dan om in december extra voer en supplementen aan te schaffen.

BTW verhoging op agrarische producten
Visolie voor paarden

Omega-3-6-9, Paard, Visolie

Omega-3 visolie voor paarden - alles wat je moet weten!

Visolie is een supplement dat steeds vaker wordt toegevoegd aan het dieet van paarden. En dat is niet voor niets want de essentiële omega-3 vetzuren in deze olie, te weten EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), bieden tal van gezondheidsvoordelen. Op deze pagina lees je alles over visolie voor je paard, wat het doet en welke soorten er zijn.

Essentiele vetzuren

Essentiële omega-3 vetzuren spelen een cruciale rol in het ondersteunen van de algehele gezondheid van paarden. Het draagt bij aan een gezonde huid, vacht, gewrichten en immuunsysteem. Daarnaast kan het ontstekingsreacties verminderen, wat vooral voordelig is voor paarden met artritis of andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen. Deze vetzuren worden essentieel genoemd omdat je paard deze zelf niet kan aanmaken maar via zijn voeding moet binnen krijgen.

Waarom zou je kiezen voor een olie op basis van vis?

Allereerst biedt het ontzettend veel voordelen voor je paard. Dit komt omdat de essentiële vetzuren op celniveau werken dus door het gehele lichaam van je paard. Om je een beeld te geven: Je paard bestaat uit meer dan 100 biljoen cellen en al deze cellen voeren samen de functies van het paardenlichaam uit en vormen zo het paard. Al deze cellen hebben een membraan, dit is de vlies om de cel. Het celmembraan of de vlies om de cel bestaat voor een groot deel uit omega-3 vetzuren.

Deze vetzuren zorgen ervoor dat de celwand flexibel is waardoor de stofwisseling beter verloopt. Zo kan de cel eenvoudig afvalstoffen afvoeren en voedingsstoffen openen. Op het moment dat het paardenlichaam een tekort heeft aan omega-3 of juist een teveel aan omega-6 functioneert het celmembraan niet meer optimaal. De cel kan de afvalstoffen niet meer goed afvoeren en voedingsstoffen niet meer goed opnemen en dit kan een diversiteit aan (vage) klachten veroorzaken.

Wat zijn de voordelen?

  • Ontstekingsremmend
  • Verhoogt de weerstand & de algehele gezondheid
  • Versnelt het herstel na zware training en inspanning
  • Ondersteund bij artrose en arthritis
  • Helpt bij luchtwegaandoeningen zoals COPD/RAO of inflammatoire aandoeningen
  • Goede aanvulling op het rantsoen bij Cushing, PSSM, insuline resistentie of zomereczeem 
  • Draagt bij aan een goede ontwikkeling van ogen en hersenen bij veulens
  • Verlaagd de cortisol spiegel (stress hormoon)
  • Betere kwaliteit sperma en hoger aantal zaadcellen bij (dek)hengsten
  • Positieve effecten op de levensvatbaarheid en beweeglijkheid van het sperma bij diepvries sperma
  • Veulens van merries die omega-3 uit visolie tijdens de dracht kregen hebben een sterker immuunsysteem

Welke olie kies je voor je paard?

Er zijn inmiddels aardig wat verschillende soorten visolie op de markt voor je paard en het verschil in prijs en kwaliteit is enorm. Waar kun je het beste op letten?

  • Kies voor olie van wilde vis en niet van gekweekte vis. Kweekvis wordt anders gevoed, bevat soms (resten van) medicijnen en bevat een veel lager percentage omega-3 vetzuren.
  • Kies voor food quality of humane kwaliteit olie. Voor Balanstri gebruiken wij alleen food kwaliteit olie, dus olie die jij en ik ook mogen nemen.
    Zo weten we zeker dat je paard een hele zuivere olie krijgt zonder zware metalen of andere verontreinigingen. Goedkopere olie is vaak feed kwaliteit en is dus veel minder zuiver.

Omega-3 visolie, levertraan of zalmolie?

Er zijn verschillende soorten olie van vis op de markt. Zo is er de populaire zalmolie, vaak goedkoop en roze van kleur, levertraan olie en omega-3 visolie. Alhoewel het alledrie afkomstig zijn van vissen, zijn het wel heel verschillende oliën met verschillende eigenschappen. Hoe kies je de beste variant voor je paarden?

  • Zalmolie – Ongeveer 95% van de zalmolie op de Nederlandse markt is afkomstig van gekweekte zalm. Deze vissen worden op grote schaal gekweekt om aan de vraag naar zalm en zalmolie te voldoen.
    Olie van gekweekte zalm bevat veel minder omega-3 vetzuren omdat zalm in kweekbassins gevoerd worden met soja en mais. Daarnaast leven de vissen dicht op elkaar en is het gebruik van antibiotica en medicatie nodig om vissterfte en om zee- en visluis te voorkomen. Kweekzalm is van nature grijs omdat hun dieet geen astaxanthine bevat. Omdat wij als consument een mooie roze kleur willen voegen fabrikanten een synthetische vorm van astaxanthine toe, gemaakt van petroleum. Zalmolie van gekweekte zalm kan dus restanten van medicatie, antibiotica en synthetische stoffen bevatten. 
  • Levertraan olie – Levertraan is een olie uit de lever van kabeljauw en andere vissen uit de kabeljauw familie. Levertraan werd en wordt voornamelijk gebruikt vanwege de gehaltes aan vitamine A en vitamine D. Daarnaast bevat levertraan ook de omega3 vetzuren EPA en DHA, deze zijn vaak lager als in de omega-3 visolie. Levertraan staat erom bekend sterker te ruiken en een uitgesproken smaak te hebben. Omega-3 visolie is vaak verwerkt om de geur en smaak te minimaliseren.
  • Omega-3 visolie – Deze olie wordt gewonnen uit de weefsels van vette vis, zoals zalm, makreel, haring, sardines en ansjovis. Het bevat grote hoeveelheden omega-3-vetzuren, met name EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). De meeste omega-3 olie bevat geen dierlijke eiwitten meer.

Voor Balanstri maken we gebruik van omega-3 visolie. We zijn lang op zoek geweest naar een goede olie die vers én duurzaam is. Een olie waarbij er geen nadelige effecten zijn voor het milieu, de oceanen of lokale bevolking. Geen olie van gekweekte vissen maar van wilde vis die diep in de arctische wateren rond IJsland zwemt. Een olie die gemaakt is van filet-snijresten die overblijven nadat de filet voor de supermarkten en restaurants eraf gehaald is en dus duurzaam. Bovendien gebruiken wij humane kwaliteit olie, dat wil zeggen dat deze gezuiverd is volgens de strikte kwaliteitsnormen van de EU en geen verontreinigingen of zware metalen bevat en geschikt is voor mensen.

Wanneer en hoe te voeren?

Het beste moment om een supplement toe te voegen aan het dieet van je paard is tijdens het voeren, of dit in de ochtend of avond is maakt niet uit. De hoeveelheid olie is afhankelijk van het gewicht en de behoeften van je paard en natuurlijk het percentage EPA en DHA in de olie. Voor Balanstri adviseren we 6 ml per 100 kilo lichaamsgewicht voor een gezond paard zonder klachten. Een paard van 500 kilo heeft voldoende aan 30 ml Balanstri per dag. Heeft je paard last van jeuk, artrose, stijfheid, verminderde weerstand of heeft het een zware training of wedstrijd gehad? Dan kun je de dosis probleemloos verdubbelen, je paard zal je dankbaar zijn!

Kan je paard last krijgen van bijwerkingen?

Als je voor een goede kwaliteit olie kiest én je bewaart deze zorgvuldig dan zijn er geen bijwerkingen. Wel kan je paard moeten wennen aan de geur of de smaak. Ook kan het een enkele keer voorkomen dat de mest wat dunner is als je teveel olie geeft aan een paard wat nog nooit eerder olie heeft gehad. De omega-3 olie van Balanstri bevat geen allergene stoffen. De olie is gezuiverd en bevat geen eiwitten. 

Hoe lang duurt het voordat je effect ziet of merkt?

Dit is afhankelijk van het soort olie, het percentage EPA en DHA, de dagelijkse dosering én de omega-3/omega-9 balans van je paard.
Voor Balanstri geven we aan dat je binnen 2 tot 6 weken effect moet gaan zien. De Balanstri supplementen zijn geheel natuurlijk en het duurt even voordat de omega-3 vetzuren hun werk gaan doen. Over het algemeen is de verbetering van de vacht en een mooie glans een van de eerste dingen die je zult zien. Ook bij stijve paarden kun je sneller een verbetering verwachten.

Hoe kun je de olie het beste bewaren op stal?

Visolie is extreem kwetsbaar. Komt de olie in aanmerking met zuurstof en/of licht dan zal het snel ranzig worden of oxideren. In ranzige olie zijn de vetzuren aangetast en worden slechter opgenomen. Het geven van een geoxideerde of ranzige olie kan zelfs slecht zijn voor je paard! Balanstri bevat naast visolie ook olijfolie, dit beschermt de kwetsbare vetzuren tegen oxidatie. Wel adviseren we om Balanstri koel en donker te bewaren, bij voorkeur in een koelkast. Lukt dit niet? Zorg dan dat je de fles opbergt in een voerton of (zadel)kast of in ieder geval niet in direct zonlicht.

Waarom olie op basis van vis in plaats van plantaardige alternatieven voor paarden?

De reden dat we olie op basis van vis gebruiken in plaats van plantaardige oliën als basis voor onze Omega-3 olie is heel eenvoudig. Plantaardige oliën bevatten alleen het omega-3 vetzuur alfalinoleenzuur (ALA) en niet de essentiële vetzuren EPA en DHA. Je paard moet zelf ALA omzetten naar de werkzame vetzuren DHA en EPA. Deze omzetten is niet efficiënt, er wordt slechts 3% tot 7% omgezet. De rest van de olie wordt verwerkt als extra vet. Balanstri bevat EPA en DHA in de juiste verhouding en het paard hoeft dus niets zelf om te zetten waardoor Balanstri een stuk sneller en efficiënter werkt. Daarnaast voer je verhoudingsgewijs minder en is het dus nog een goedkoper ook.

  • Zonnebloemolie bevat alleen maar omega-6 en geen omega-3 vetzuren. Dit betekend dat het ontstekingen kan bevorderen en de opname van ontstekingsremmende omega-3 vetzuren kan bemoeilijken.
  • Algenolie is een goed alternatief maar bevat vooral DHA en (bijna) geen EPA. Daarnaast is het een erg duur alternatief.
  • Lijnzaadolie is de meest bekende omega-3 olie in de paardenwereld. Echter zul je veel meer olie moeten geven om hetzelfde effect te verkrijgen met een risico op vervetting van je paard

Chondroitine voor honden bij gewrichtsproblemen

Hond, Chondroitine, Spieren & gewrichten

Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine is een populair voedingssupplement dat steeds vaker wordt gebruikt om de gezondheid en het welzijn van honden te bevorderen. Het biedt tal van voordelen, vooral als het gaat om gewrichtsgezondheid. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat chondroïtine is, hoe het werkt en waarom het een waardevol supplement kan zijn voor honden.

Wat is chondroïtine?

Chondroitine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid en is een bouwstof van kraakbeen. Het is een essentieel onderdeel van het bindweefsel en speelt een cruciale rol bij het behoud van gezonde gewrichten. Chondroïtine kan worden verkregen uit verschillende bronnen, waaronder haaien- en runderkraakbeen en is verkrijgbaar als voedingssupplement voor honden. Chondroitine wordt veel gebruikt als ondersteuning bij artrose.

Wat zijn de voordelen van chondroitine voor honden?
  1. Ondersteuning van de gewrichtsgezondheid: Chondroïtine is een bouwsteen van het kraakbeen en helpt bij het behoud van gezonde gewrichten. Het kan de gewrichtssmering verbeteren, de elasticiteit van het kraakbeen behouden en ontstekingen verminderen. Dit maakt chondroïtine een waardevol supplement voor honden met gewrichtsproblemen, zoals artrose of gewrichtsslijtage.
  2. Verlichting van pijn en ontsteking: Honden met gewrichtsaandoeningen kunnen pijn, ontsteking en stijfheid ervaren. Chondroïtine kan helpen deze symptomen te verminderen en het comfort van je hond te verbeteren. Door het bevorderen van gezonde gewrichten en het verminderen van ontstekingen, kan chondroïtine de mobiliteit van je hond verbeteren en de dagelijkse activiteiten vergemakkelijken.
  3. Ondersteuning van herstel na letsel of operatie: Als je hond een blessure heeft opgelopen of een operatie heeft ondergaan, kan chondroïtine helpen bij het bevorderen van het herstelproces. Het kan bijdragen aan het verminderen van littekenweefsel en het bevorderen van de regeneratie van gezond kraakbeen.
  4. Preventie van gewrichtsproblemen op latere leeftijd: Door chondroïtine als supplement aan je hond te geven, kun je proactief werken aan het behoud van gezonde gewrichten en het voorkomen van gewrichtsproblemen op latere leeftijd. Dit is vooral belangrijk voor hondenrassen die vatbaar zijn voor gewrichtsaandoeningen.
Hoe kun je chondroïtine gebruiken voor je hond?

Chondroïtine supplementen voor honden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules of poeders. De juiste dosering kan variëren op basis van de grootte en de gezondheidstoestand van je hond. Het is altijd raadzaam om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen of advies in te winnen bij een dierenarts.

Chondroitine en omega-3 visolie: een krachtige combinatie

Balanstri Move is een vloeibaar supplement op basis van visolie en antioxidanten, aangevuld met niet alleen chondroitine maar ook glucosamine en MSM. Deze krachtige mix helpt je hond weer soepeler te bewegen en bevat de juiste hoeveelheid werkzame stoffen. Daarnaast bevat Balanstri omega-3 visolie, rijk aan ontstekingsremmende vetzuren. Visolie ondersteunt je hond ook bij gewrichtsklachten en samen met chondroitine werkt het synergetisch om de algehele gezondheid van je hond te verbeteren. De combinatie kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en ontstekingen wat vooral gunstig is voor oudere honden en herstellende honden. Bovendien kan de combinatie preventief werken om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen van chondroitine voor je hond

Over het algemeen wordt chondroïtine goed verdragen door honden. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar milde gastro-intestinale klachten, zoals diarree of braken, kunnen soms voorkomen. Als je hond andere medicijnen gebruikt, is het raadzaam om met een dierenarts te overleggen, omdat chondroitine mogelijk wisselwerkingen kan hebben met bepaalde medicijnen. Conclusie: Chondroïtine is een waardevol voedingssupplement voor honden, vooral als het gaat om het bevorderen van gewrichtsgezondheid en het verlichten van symptomen geassocieerd met gewrichtsaandoeningen. Het kan de mobiliteit verbeteren, pijn verminderen en het herstelproces ondersteunen.

Wetenschappelijke publicaties over chondroitine en honden:

Randomised double-blind, positive-controlled trial to assess the efficacy of glucosamine/chondroitin sulfate for the treatment of dogs with osteoarthritis

Waarom heeft mijn hond een slechte vacht

Hond, Huid & vacht

5 redenen waarom je hond een slechte vacht heeft

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vachten maar een ding hebben ze gemeen: de vacht is de maatstaf voor de gezondheid van je hond. Heeft je hond een mooie dikke en glanzende vacht? Dan is de kans groot dat je hond gezond en fit is en lekker in zijn vel zit. Als je hond een slechte of doffe vacht heeft kan dit een teken zijn van onderliggende problemen.

 

Oorzaken van een slechte vacht

Verliest je hond veel haar of heeft hij last heeft van kale plekken of een doffe vacht? Komt je hond moeizaam door de rui? Dan is het belangrijk om te kijken wat de oorzaak is van deze problemen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken voor een minder goede vacht zijn:

  • Parasieten, zoals vlooien, mijten en luizen
    Parasieten kunnen de huid van je hond irriteren en leiden tot heftige jeuk en haaruitval
  • Atopie of omgevingsallergieën
    Atopie bekent dat je hond overgevoelig of zelfs allergisch is voor ‘onschuldige’ stoffen uit de omgeving (zoals huisstofmijt, grassen, boompollen, etc).
    Deze stoffen worden ook ook wel allergenen genoemd. Let op, atopie is vaak seizoensgebonden!

  • Voedingsallergie of voedselovergevoeligheid
    De belangrijkste symptomen van een voedselallergie bij je hond is matige tot ernstige jeuk en huidklachten. Vooral aan de oren, pootjes, liezen, oksels, rond de ogen en om de snuit zien we jeuk, kaalheid, roodheid en/of bultjes. Het verschil met atopie is dat de jeuk en huidklachten niet seizoensgebonden is!

  • Hormonale problemen of stress
    Door castratie of sterilisatie veranderd de hormoonhuishouding van je hond, dit kan weer van invloed zijn op de vacht. Helaas is er aan de verandering van de vacht na castratie of sterilisatie weinig te doen. Ook stress kan van invloed zijn op de hormonen en zo zorgen voor kale plekken in de vacht van je hond

  • Voedingstekorten
    Een doffe vacht is vaak het gevolg van een tekort aan voedingsstoffen. Geef je hond daarom hondenvoer van hoge kwaliteit en vul het aan met gezonde omega-3 vetzuren en antioxidanten uit Balanstri, hét supplement voor de vacht van je hond!  


Hoe kun je de vacht van je hond weer laten glanzen?

De eerste stap is te achterhalen wat de oorzaak is van de slechte vacht van je hond, je dierenarts kan je hierbij helpen. Heeft je hond last van jeuk? Jeuk is verschrikkelijk vervelend voor je hond en je dierenarts kan een afkrabsel nemen of andere testen uitvoeren om te kijken wat de oorzaak van de jeuk is. Als je dit weet dan kun je gericht je hond helpen.

Daarnaast is een regelmatige borstelbeurt heerlijk. Langharige honden borstel je bij voorkeur iedere dag, kortharige honden iedere paar dagen. Door je hond goed te borstelen verwijder je dode haren en verdeel je het huidvet over de hele huid.

Je hond in bad?

Een hond met een slechte of doffe vacht kan veel baat hebben bij een bad met een goede hypoallergene en parfumvrije shampoo. Op deze manier kun je de huid en vacht goed reinigen en vuil, schilfers en parasieten verwijderen. Een goede shampoo kan ook medicinale stoffen op de huid aanbrengen en zo de huid ondersteunen. Vraag je dierenarts voor een goede shampoo en gebruik niet je eigen shampoo!
Vind je hond het spannend om in bad te gaan? Zorg in ieder geval voor een rubberen mat op de bodem zodat je hond meer houvast heeft en niet uit kan glijden. Vul je bad met 5 tot 10 centimeter water en gebruik een spons en een gieter voor de rest van je hond. Last but not least, beloon je hond met snoepjes of brokjes tijdens het in laten werken van de shampoo en blijf zelf ook ontspannen!

Let op, voor honden met een glanzende en gezonde vacht is een bad niet perse nodig.

Visolie versus levertraan

Visolie, Omega-3-6-9

Visolie vs. levertraan

In de wereld van voedingssupplementen worden de begrippen ‘visolie’ en ‘levertraan’ vaak door elkaar heen gebruikt. Levertraan kennen we vooral van vroeger. Een eetlepel per dag in de wintermaanden voor de weerstand. Visolie is nu een populairder alternatief. Hoewel beide producten afkomstig zijn van vis en waardevolle voedingsstoffen bevatten, zijn er toch behoorlijk grote verschillen tussen visolie vs. levertraan.

Wat is visolie?

Visolie wordt gewonnen uit de weefsels van vette vis, zoals zalm, makreel, haring, sardines en ansjovis. Het bevat grote hoeveelheden omega-3-vetzuren, met name EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze essentiële vetzuren spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de gezondheid van hart en bloedvaten. Daarnaast helpen ze met het verminderen van ontstekingen en verouderingsverschijnselen en het bevorderen van een gezond zenuwstelsel, hersenen en ogen.

Wat is levertraan?

Levertraan is een olie uit de lever van kabeljauw en andere vissen uit de kabeljauw familie. Levertraan werd en wordt voornamelijk gebruikt vanwege de gehaltes aan vitamine A en vitamine D. Daarnaast bevat levertraan ook de omega3 vetzuren EPA en DHA, in sterk wisselende hoeveelheden. Levertraan is dus ook een olie uit vis, maar geen visolie uit de weefsels van vette vissoorten. Let bij levertraan dan ook goed op de hoeveelheid EPA en DHA, deze zijn vaak lager dan in ‘gewone’ visolie. 

Zwangerschap en levertraan, let op!

Ben je zwanger of wil je levertraan geven aan een drachtig dier? Een teveel aan vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Wees dus voorzichtig met levertraan of producten waar lever in zit. 

Belangrijkste verschillen tussen visolie en levertraan

Levertraan gebruik je dus voor de vit A en D, visolie voor de Omega 3vetzuren. Daarnaast is een opvallend verschil tussen de twee de smaak en de geur. Levertraan staat erom bekend sterker te ruiken en een uitgesproken smaak te hebben. Visolie is vaak verwerkt om de geur en smaak te minimaliseren.

Visolie is geschikt voor het bevorderen van hart- en hersengezondheid. Levertraan wordt meer wordt geassocieerd met het bevorderen van gezonde botten en huid. Bij Balanstri voegen we een speciale extra vergine olijfolie toe (voor de antioxidanten) en daarnaast vitamine D en E. Zo verrijken we de visolie en ondersteunen onze producten ook het immuunsysteem en de huid.

Visolie en levertraan
Zalmolie versus visolie

Visolie, Omega-3-6-9

Zalmolie - waar moet je op letten?

Als je op zoek gaat naar visolie voor je paard of hond dan kom je ook zalmolie tegen. En terecht, want zalmolie is visolie. Andersom is visolie lang niet altijd zalmolie. Wat is nu het verschil tussen zalmolie en visolie en waar kies je voor? Hieronder geven we je een aantal punten om over na te denken voordat je zalmolie koopt en waarop je moet letten.

Waar komt de zalm vandaan?

Ongeveer 95% van de zalmolie op de Nederlandse markt is afkomstig van gekweekte zalm. Deze vissen worden op grote schaal gekweekt om aan de vraag naar zalm en zalmolie te voldoen. Visolie daarentegen is afkomstig van meerdere soorten wilde vette vis. In het geval van Balanstri worden de vissen voor onze olie gevangen in de wateren rond IJsland. Deze vissen zwemmen vrij rond in de diepe, koude wateren en zijn goed vet. Er wordt niet op 1 soort gevist, het voordeel hiervan is dat we een breed spectrum van vissen gebruiken voor de olie.

Kwaliteit en zuiverheid

Gekweekte zalmen leven in grote bassins dicht op elkaar. Hierdoor ontstaan sneller ziektes en krijgen de vissen last van zee- of visluizen. Ongeveer 24% van de zalmen sterft voortijdig*. De ziektes en luizen maken het gebruik van antibiotica en chemicaliën nodig anders is de sterfte nog hoger. 

Daarnaast is kweekzalm van nature volledig grijs omdat hun dieet niet het antioxidant astaxanthine bevat. De consument wil echter een mooie roze kleur dus wordt er een synthetische vorm van astaxanthine toegevoegd, gemaakt van petroleum. Zalmolie van gekweekte zalm kan dus restanten van medicatie, antibiotica en synthetische stoffen bevatten. 

Duurzaamheid

Een ander aspect om te overwegen is duurzaamheid. De zalmindustrie staat onder druk vanwege de negatieve milieueffecten van zalmkwekerijen, zoals vervuiling van het water en de ontsnapping van gekweekte zalm naar wilde populaties. De gekweekte vissen nemen ziektes mee en tasten het DNA van wilde zalmen aan. 

Wilde visvangst kan ook impact hebben maar duurzame visserijpraktijken kunnen deze effecten minimaliseren. De olie gebruikt voor onze producten is afkomstig van duurzame visserij. 

Lager omega-3 gehalte in (kweek)zalm

De zalm is van nature een roofvis die zich voedt met andere, kleinere vissen zoals sardientjes en ansjovis. Om overbevissing tegen te gaan is het voerbeleid van zalmkwekerijen gewijzigd. Gekweekte zalm krijgt nog maar 20% vis te eten, het overige voer bestaat onder andere uit soja en mais. Dit heeft weer als gevolg dat zalm tegenwoordig nog maar de helft van de omega-3 vetzuren bevat ten opzichte van 12 jaar geleden.

Milieu

De ansjovis en sardientjes die als voer dienen voor kweekzalm worden gevangen in Zuid-Amerika. Ook de soja en het mais waar de zalmen van leven komt niet uit de buurt. Het voer van de zalm legt veel duizenden kilometers af voordat het gebruikt kan worden en ook dat heeft impact op het milieu. 

Lekker goedkoop?

Een flesje zalmolie voor je hond of paard is inderdaad een goedkope keuze. Voor slechte 15 euro heb je al een liter zalmolie. Kijk echter goed naar de herkomst van de zalm en of en hoe de olie gezuiverd is. De zalmolie die in Nederland verkocht wordt is over het algemeen Atlantische zalm van kwekerijen uit Noorwegen, Schotland of Ierland. ‘Echte Noorse zalm’ klinkt heel fijn en gezond maar let er dan wel op dat de olie van wilde zalm afkomstig is en van duurzame visserij. 

Ranzige visolie en antioxidanten

Alle visolie, dus ook zalmolie is gevoelig voor oxidatie of ranzig worden. Zodra de visolie in aanraking komt met zuurstof begint het oxidatieproces en worden de omega-3 vetzuren aangetast. De olie wordt ranzig en dit is niet goed voor de gezondheid van je dier.  Om oxidatie te voorkomen voegen wij antioxidanten toe aan onze producten, in ons geval natuurlijke vitamine E en polyfenolen uit speciale extra vergine olijfolie. Als de zalm- of visolie geen antioxidanten bevat is de kans groot dat de visolie na opening snel ranzig zal worden. Mocht je toch willen kiezen voor zalmolie, kijk dan goed op de verpakking of er antioxidanten toegevoegd zijn!

FOS en MSC
Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen