Artrose bij honden – ondersteuning door omega-3 vetzuren
Omega-3 olie (uit vis) is een populair middel voor een glanzende vacht bij honden. Maar wist je dat er nog veel meer redenen zijn om je hond dagelijks wat omega-3 olie te geven? Uit recente onderzoeken blijkt dat de vetzuren die je hond een mooie vacht geven, ook ondersteunend kunnen werken tegen allergieën en ontstekingen. Daarnaast zijn vetzuren ook erg belangrijk voor de gewrichten en de functie van andere lichaamsorganen.
Zo spelen bij het artrose (ontsteking of slijtage van de gewrichten) omega-3 vetzuren een zeer belangrijke rol. De gewrichten vormen het scharnier tussen de botten in het lichaam en maken het mogelijk voor de hond om goed en soepel te kunnen bewegen. De plaats waar twee botten in het gewricht samen komen wordt bedekt met een laagje kraakbeen en “gesmeerd” met gewrichtsvloeistof (synovium). Wanneer dit kraakbeen beschadigd raakt wordt er van artrose gesproken. Dit kan veroorzaakt worden door ontsteking, overbelasting, erfelijkheid of trauma.
The University of Montreal’s Department of Veterinary Biomedicine heeft in een omvangrijke studie aangetoond dat zowel het bewegingsapparaat van honden met artrose als de activiteit van de honden an sich aanzienlijk verbeterde na het toedienen van omega-3 vetzuren uit visolie. Omega-3 vetzuren zijn dus nuttig bij de behandeling van artrose bij honden!
Hoe ondersteunen omega-3 vetzuren je hond bij artrose?
EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn omega-3-vetzuren die ingebouwd worden in de celwanden en belangrijk zijn voor de opbouw en het onderhoud van gezonde spieren en gewrichten, een gezond hart en vaatstelsel, een gezond zenuwstelsel en een gezonde huid en vacht.
Daarnaast zijn ze de grondstoffen voor de productie van type 3 prostaglandines, die weer een zeer belangrijke rol spelen bij het beheersen van o.a. ontstekingsprocessen en het optimaliseren van het afweersysteem. EPA en DHA spelen een belangrijke rol bij het remmen van (chronische) ontstekingen, allergieën en auto-immuniteit. Ze ondersteunen het reparatieproces van de cellen waarmee ze bijdragen aan een verlaagd risico op artrose en andere degeneratieve ziektes.
Omega-6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ook bekendstaan als n-6-vetzuren. Het bekendste omega-6-vetzuur is linolzuur. Linolzuur komt veel voor in granen en in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Een teveel aan omega-6 vetzuren en leidt tot de toename van de stof arachidonzuur die wordt omgezet naar sterk ontstekingsbevorderende stoffen als prostaglandines, leukotriënen en tromboxanen. Kortom, een teveel aan omega-6 werkt ontstekingsbevorderend.
Hoe zorg je dat je hond voldoende omega-3 vetzuren krijgt?
Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren, de hond kan ze niet zelf aanmaken in het lichaam. Het is belangrijk dat je hond deze via voeding of via een (goed) supplement binnen krijgt. Het toevoegen van Omega-3 vetzuren aan het dieet voor honden zorgt voor een aanzienlijke daling van prostaglandine en het aantal witte bloedcellen in de gewrichtsvloeistof. Hierdoor ontstaan er minder ontstekingen in de gewrichten.
De belangrijkste Omega – 3 vetzuren zijn :
- Alfalinoleenzuur ( ALA )
- Eicosapentaeenzuur ( EPA )
- Docosahexaeenzuur ( DHA )
Lijnzaadolie, zonnebloemolie en sojaolie zijn bekende houders van ALA. Het probleem van ALA is echter dat het een plantaardig omega-3 is en dat de hond (evenals de mens) alleen de dierlijke omega-3’s EPA en DHA kan gebruiken. Plantaardige vetzuren (ALA) kunnen worden omgezet in EPA en DHA (dierlijke vetzuren), echter is deze omzetting niet efficiënt (3% tot 6%). Let op! Plantaardige oliën bevatten ook veel omega-6. Vanwege de weinig efficiënte omzetting geeft een rechtstreekse toediening van EPA en DHA betere resultaten. Vis of visolie is nog altijd de beste bron van EPA en DHA.
Bepaalde merken hondenvoer claimen omega-3 te bevatten. Kijk altijd even goed wat de bron van de omega-3 is en wat het percentage is. Een supplement op basis van visolie zoals Balanstri Dog is goed geconcentreerd waardoor je minder hoeft te geven en honden vinden een dagelijks scheutje over hun voer erg lekker!
Waaraan kun je merken dat je hond gewrichts- of bewegingsproblemen heeft?
- Is je hond stijf als hij een tijdje heeft geslapen?
- Heeft je hond last van stijfheid als hij in ochtend uit de bench of mand komt?
- Kan je hond soms moeizaam opstaan?
- Gaat het traplopen wat minder soepel?
- Loopt je hond soms wat mank of onregelmatig?
Natuurlijk zijn er meerdere redenen voor bovenstaande klachten maar we adviseren wel met je hond langs de dierenarts te gaan. Artrose is een pijnlijke aandoening en met de juiste ondersteuning kun je je hond goed helpen!
Bronnen over artrose en omega-3 vetzuren bij honden:
Roush JK, Dodd CE, Fritsch DA, Allen TA, Jewell DE, et al. Multicenter veterinary practice assessment of the effects of omega-3 fatty acids on osteoarthritis in dogs. J Am Vet Med Assoc. 2010 Jan 1;236(1):59-66.
http://vrshealth.com/wp-content/uploads/2013/10/O3-and-OA-in-dogs.pdf
Roush JK, Cross AR, Renberg WC, Dodd CE, Sixby KA,, et al. Evaluation of the effects of dietary supplementation with fish oil omega-3 fatty acids on weight bearing in dogs with osteoarthritis. J Am Vet Med Assoc. 2010 Jan 1;236(1):63-73.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22805303
Ackerman, L. Dermatologic uses of fatty acids in dogs and cats. Veterinary Medicine. 1995;93(12):1149-1155.
Ackerman, L. Selecting fatty acid supplements for use in small animal dermatology. Supplement to the Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian. 1997;19(3):93-96.
Campbell, KL. Therapeutic indications for dietary lipids. In Kirk, RW (ed): Current Veterinary Therapy XI. W. B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1992;36-39.
DeGroot, JE. Veterinary medical uses and sources of omega-3 fatty acids. Veterinary Forum. 1998; May:42-48.
Griffin, CE; Kwochka, KW; MacDonald. JM. Current Veterinary Dermatology. Mosby-Year Book, Inc. St. Louis, MO; 1993;114-115.
Mooney, MA; Vaughn DM; Reinhart, GA; et. al. Evaluation of the effects of omega-3 fatty acid-containing diets on the inflammatory stage of wound healing in dogs. American Journal of Veterinary Research. 1998;59:859-863.
Scott, DW; Miller, WH; Griffin, CE. Muller and Kirk. s Small Animal Dermatology. W. B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1995;214-217.