Het is weer herfst! Met deze 9 tips zorg je dat je samen met je hond veilig kunt genieten van de herfst. Alhoewel de zomer prachtig is, heeft de herfst ook zeker zijn voordelen. De mooie herfsttinten in het bos, de heerlijke frisse lucht en we kunnen weer mooie lange wandelingen maken zonder dat de honden het te warm krijgen. Voor je hond zijn er wel wat dingen waar we rekening mee moeten houden.
- Eikels, dennenappels en kastanjes – geen speeltjes voor je hond
Overal zijn weer eikels, dennenappels en kastanjes te vinden. Alhoewel veel honden het leuk vinden om er mee te spelen of ze zelfs op te eten is het zaak om dit te voorkomen. In eikels zit een giftige stof, genaamd looizuur. Dit kan leiden tot buikkrampen, braken en diarree. Ook kunnen eikels, dennenappels en kastanjes bij doorslikken leiden tot een verstopping in de darmen. Dit kan vaak alleen worden verholpen met een operatie.
- Het is weer vroeger donker, zorg voor verlichting voor je hond
In de herfst wordt het ‘s avonds weer vroeger donker. Zorg dat zowel jij zelf als je hond iets van reflectieve kleding aanhebben en dat je hond een goede verlichte halsband heeft, zodat hij goed opvalt voor andere mensen en verkeersdeelnemers. Zo wordt hij niet over het hoofd gezien en kun je zelf je hond makkelijker volgen in het donker!
- Bescherm je hond tegen paddenstoelen
Het vochtige weer en het blad op de grond zorgen voor een goede basis voor schimmels en paddenstoelen om te gaan groeien. Ze zijn prachtig om naar te kijken maar je kunt ze maar beter laten staan. Dat moet je hond ook vooral doen – laat ze er niet van eten. Niet alle paddenstoelen veroorzaken hallucinaties of zijn giftig maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Let dus goed op wanneer je in de bossen gaat wandelen.
Mocht je hond toch gegeten hebben van een paddenstoel? Neem dan een foto van de betreffende paddenstoel, zo weet de dierenarts hoe hij het beste je hond kan behandelen.
- Teken, vlooien en oogstmijt
Ook in de herfst zijn teken nog volop aanwezig, controleer je hond dus na iedere (bos)wandeling. Vlooien blijven het hele jaar rond actief en nu je hond weer meer binnen zit en de verwarming aan staat vinden de vlooien het ook behaaglijk binnen. Gelukkig zijn er diverse manieren om zowel vlooien als teken bij je hond te bestrijden.
Heeft je hond ineens jeuk na een lange wandeling? Dan is het goed om te kijken naar herfstmijt, ook wel oogstmijt genoemd. Je kunt deze kleine oranje mijten met het blote oog zien. Ze zijn te behandelen met een goed vlooienmiddel.
- Allergieën en jeuk bij je hond
Allergieën zoals die voor huisstofmijt kunnen in de herfst weer de kop opsteken. Je hond zit weer meer binnen en de lucht is droger waardoor zijn huid ook sneller geïrriteerd raakt. Balanstri Omega-3 Dog helpt bij een droge, schilferige huid en werkt zo ook tegen jeuk. Bovendien helpt het de weerstand van je hond te verhogen!
- Met takken spelen
Op een mooie herfstdag in het bos met stokken gooien is een leuk spelletje voor de hond. Let er wel op dat takken kunnen splinteren of zelfs in zijn geheel beschadigingen geven in de mond- en keelholte van je hond. Dit kan zorgen voor vervelende ontstekingen of nare wonden. Speel dus liever met een veilig alternatief, zoals speciale werpsticks of een hondenspeeltje.
- Antivries, zeer giftig maar lekker zoet
Ruitensproeiervloeistof, antivries, koelvloeistof en remolie bevatten vaak de stof ethyleenglycol. De vloeistof smaakt lekker zoet en veel dieren vinden dit aantrekkelijk. Helaas is het erg giftig! Ethyleenglycol tast de nieren aan en slechts 5 eetlepels kunnen al giftig zijn voor een middelgrote hond.
Hoe herken je een hond met ethyleenglycol vergiftiging? Braken is een verschijnsel maar ook lopen alsof hij dronken is. Als er niet tijdig wordt ingegrepen kan je hond eraan overlijden dus mocht je vermoeden dat je hond iets binnen heeft gekregen neem dan direct contact op met je dierenarts
Berg je antivries en ruitensproeivloeistof altijd direct op na het bijvullen en zorg ook dat je hond niet uit regenplassen drinkt bij auto’s, want deze kunnen ook vervuild zijn!
- Houd je hond lekker warm
Over het wel of niet aantrekken van een hondenjasje zijn de meningen verdeeld. En nee, ook wij zijn geen voorstander van hondenkleding alleen maar omdat leuk zou staan, zeker niet. Echter naarmate het weer steeds kouder wordt, kan je viervoeter behoefte hebben aan een hondenjas tijdens de wandelingen. Zeker erg jonge pups, oudere honden, honden met weinig vacht of zieken honden kunnen behoefte hebben aan een waterdicht jasje als het (hard) regent of een warm jasje als het erg koud is. Zie je dat je hond je hond buiten erg bibbert dan kun je hem een plezier doen met een hondendekentje of -jasje.
- Let op de voeding van je hond
Wanneer de temperaturen kouder worden kunnen honden behoefte hebben aan meer calorieën. Pas indien nodig de voeding van je hond hierop aan gedurende de herfst en winterperiode door je hond iets meer te voeren (ongeveer 10%) vergeleken met het voorjaar en de zomer. Vooral honden welke veel tijd buiten spenderen hebben extra voedingsbehoefte gedurende de herfst en winter. Je kunt ook iets meer Balanstri omega-3 Dog aan het voer van je hond toevoegen!