fbpx

Zomereczeem bij paarden

Veranderen de volle manen en staart van je paard in het voorjaar naar een bos afgeschuurde, gespleten en afgebroken haren? Blijft je paard schuren, soms zelfs tot bloedens toe? Dan is de kans aanwezig dat je paard last heeft van zomereczeem, ook wel bekend als staart- en manen eczeem (SME) of Sweet-itch. 

Paarden met SME hebben last van verschrikkelijke jeuk. Ze schuren hierdoor hun manen en staart totaal kaal met als gevolg geïrriteerde plekken of verdikte en bloedende huid. De jeuk wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor eiwit in het speeksel van een minuscuul mugje genaamd de knut of Culicoides obsoletus. Het speeksel dat de vrouwelijke knutten afscheiden tijdens het bijten veroorzaakt een lichamelijke reactie bij paarden met zomereczeem. Knutten zijn actief vanaf maart tot en met oktober.

Zomereczeem is een allergie die op elk moment en op elke leeftijd kan ontstaan. De oorzaak wordt beïnvloed door genetische aanleg, verminderde afweer en een toename van het aantal knutten, kleine mugjes behorend tot de Culicoides familie. Hieronder een aantal stappen die je kunt nemen als je paard last heeft van zomereczeem:

Eczeemdeken

De eerste stap is voorkomen dat je paard gestoken wordt door knutten. Zodra je paard eenmaal gestoken is en jeuk heeft begint hij met schuren. Om te voorkomen dat hij gebeten wordt is een eczeemdeken de eerste stap. Deze dekens zijn van dikkere stof gemaakt zodat de mugjes niet door de deken heen kunnen bijten. Het is heel belangrijk dat een eczeemdeken goed aansluit en zo veel mogelijk van je paard bedekt, hoe meer je bedekt, hoe kleiner de kans dat hij gebeten wordt. Een eczeemdeken moet de hele hals, de buik en de staart bedekken. Vanaf het moment dat de knutten actief worden leg je de deken op, meestal vanaf begin maart.

Zomereczeem

Open grasland

Knutten komen vooral voor in een vochtige, windstille en schaduwrijke omgeving. Bosrijke gebieden en weides omzoomt door bomen en sloten zijn een paradijs voor knutten. Kun je je paard weiden op een open weide waar het goed kan waaien? Dan kan dit een mooie oplossing. Vergeet niet je paard desondanks goed in te pakken in een speciale eczeemdeken!

Op stal tijdens zonsopgang en zonsondergang

Knutten zijn vooral actief tijdens de schemering. Het kan helpen je paard dan op stal te zetten. Let op, knutten kunnen alsnog bijten op stal maar een ventilator kan helpen de knutten hier weg te houden.  

Je paard verhuizen

Deze laatste maatregel is ook direct de meest drastische. Knutten houden niet van zilte (zee)wind of van kou. Heb je de mogelijkheid je paard te verhuizen naar de kust dan is het mogelijk dat hij vrij blijft van jeuk en zomereczeem.

Heeft je paard al jeuk? EPA en DHA uit visolie kan helpen

Onderzoekers van de Guelph University in Canada hebben aangetoond dat het toevoegen van omega-3 vetzuren DHA en EPA helpt bij zomereczeem. Paarden die voldoende EPA en DHA binnenkrijgen, reageren minder heftig op knuttenbeten.  In een zes weken durende studie kreeg de helft van de paarden dagelijks een hoge dosis omega-3 vetzuren DHA en EPA toegevoegd aan hun voer. Aan het begin en einde van de studie kregen alle paarden een injectie met het culicoides extract, dat zomereczeem veroorzaakt. De allergische reactie op het extract was aanzienlijk minder bij de paarden die het supplement kregen. Balanstri Essential bevat een hoge dosis van de omega-3 vetzuren EPA en DHA uit visolie, die het immuunsysteem versterken en ontstekingsreacties verminderen.

Klik hier om het volledige onderzoek te lezen op Ker.com