fbpx

Omega-3 voor katten – wat zijn de voordelen?

Katten en vis is een logische combinatie. Katten en visolie is echter wat minder logisch terwijl er veel (bewezen) voordelen zitten aan het bijvoeren van een goed visolie supplement. Waar moet je op letten en wat zijn de voordelen voor je kat?

Vis, visolie en Omega-3 vetzuren

Visolie bevat onverzadigde Omega-3 olie, waarvan de vetzuren EPA en DHA een gunstige invloed hebben op het zenuwstelsel, de huid en vacht, nieren, hart en het soepel bewegen van de kat. Een goede olie bevat de juiste verhoudingen van deze vetzuren, waardoor de opname en werking in het lichaam optimaal is.

Bij de gemiddelde Nederlandse kat staat verse vis – een belangrijke bron van de noodzakelijke Omega-3 vetzuren EPA en DHA – vaak niet op het menu. Verse vis (bijvoorbeeld makreel, sardientjes of tonijn) is niet alleen erg duur, het kan ook erg calorierijk zijn. Een goed supplement zoals Balanstri Omega-3 is dan een goed alternatief: Omega-3 met EPA en DHA-vetzuren is namelijk belangrijk voor de juiste verhouding Omega-3 en Omega-6 in het lichaam.

In het voer voor katten zit toch vaak Omega-3?

Vaak zie je op commercieel katten- en hondenvoer de tekst ‘verrijkt met Omega-3’ staan. Hoewel veel diervoeders het belang onderkennen van hoogwaardige omega-3-olie in hun producten vormt het toevoegen van voldoende kwalitatief hoogwaardige Omega-3 olie uit vis een uitdaging. Omega-3 vetzuren kunnen instabiel worden bij verhitting of blootstelling aan zuurstof en dit kan weer resulteren in een kortere houdbaarheid van het voer.

Daarnaast is goede Omega-3 olie op basis van vis erg duur. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor Omega-3 van plantaardige oorsprong zoals zonnebloemolie te gebruiken in hun voer. De plantaardige Omega-3 vetzuren (ALA) moet echter door de kat zelf in zijn lichaam omgezet worden naar EPA en DHA en deze omzetting is niet efficiënt.

Is omega-3 of visolie goed voor katten?

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben onderzoek gedaan naar de invloed van visolie versus zonnebloemolie op de vetzuursamenstelling van het bloed van gezonde volwassen katten. De onderzoekers vergeleken bloedmonsters gecontroleerd van katten die een op visolie gebaseerd dieet aten in vergelijking met katten die een dieet op basis van zonnebloemolie gevoerd kregen.

De onderzoekers ontdekten dat wanneer katten visolie toegevoegd kregen aan hun dieet er meer van de essentiële vetzuren eicosapentaeenzuur, arachidonzuur, α-linoleenzuur, oleïnezuur, palmitinezuur en myristinezuur in het bloed aanwezig waren.

Wat zijn de voordelen van visolie voor katten?

In 2012 ontdekten onderzoekers in Missouri en Canada dat een dieet aangevuld met visolie, antioxidanten en B-vitaminen oudere katten zou kunnen beschermen tegen hersenveroudering en dementie. Dit onderzoek volgde op een studie uit 1979 aan de Universiteit van Michigan, die aangaf dat omega-3 visolie voor katten hen kon beschermen tegen beroertes. Er is bekend dat het aanvullen van de voeding van honden met een supplement als Balanstri Omega-3 hen kan beschermen tegen hartaanvallen, hoewel het nog wachten is op een zelfde studie bij katten en olie uit vis.

Het gebruik van visolie om de huid of vachtconditie van katten te verbeteren, is een van de meest populaire toepassingen. In 2010 ontdekte een kleine studie bij 14 katten dat een dieet aangevuld met visolie huidontstekingsreacties bij katten met allergieën kan verminderen.

Daarnaast kunnen de omega-3 vetzuren EPA en DHA helpen de nieren langer goed te houden. Nierziekte en verlies van nierfunctie is een veelvoorkomend probleem bij oudere katten – het is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij 30% van de katten ouder dan 15 jaar. Het omega-3 vetzuur EPA kan de prognose van katten met een nieraandoening aanzienlijk verbeteren.

In 2017 ontdekten wetenschappers van de Oregon State University dat katten die supplementaire visolie innamen lagere concentraties calcium in hun urine hadden en lagere oxalaatkristalvorming, wat betekend dat de katten minder hoeft te plassen. Dit is goed nieuws voor elke kat die vatbaar is voor de vorming van urinestenen, waaronder natuurlijk katten met een nieraandoening.

Nierziekte is een progressieve aandoening die uiteindelijk zal resulteren in een totale nierinsufficiëntie. Let op! Als bij je kat nierziekte is geconstateerd dan doe je er goed aan hem op een speciaal dieet te zetten, de dierenarts kan je hierbij helpen.

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Gamma-oryzanol plus visolie : Spieren!

Lees meer
Alles over antioxidanten voor je paard

Lees meer
Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer