Zwangerschap en omega-3

Voor vrouwen is het belangrijk om te letten op de inname van voldoende goede vetzuren. Vrouwen kunnen op diverse manieren last krijgen van tekorten en hierdoor uit balans raken. Menstruatie- en vruchtbaarheidsproblematiek kunnen oorzaken zijn van vetzuur tekort. Uiteraard zijn er ook nog tal van andere oorzaken denkbaar. Mocht je klachten hebben, dan is het voordat je verder gaat zoeken wel verstandig om eerst naar je vetzuur-inname te kijken omdat dit een basisvoorwaarde is voor een gezonde cyclus.

Bij de productie van de vrouwelijke cyclushormonen speelt GLA (Gamma-linoleenzuur) een belangrijke rol. Dit is een omega-6-vetzuur, maar omdat het niet in onze ‘normale’ voeding zit krijgen we het niet snel binnen. Het komt wel veel voor in onder andere Teunisbloemolie, wat dan ook de reden is dat dit zo vaak geslikt wordt bij cyclusklachten. Het is wel een Omega-6-vetzuur.

Het is daarom verstandig om naast Teunisbloemolie (of Zwarte bessenzaad- of Borage-olie) ook een goed visolieproduct te slikken, zodat de verhouding n-6 / n-3 gunstig blijft. Omega-3-vetzuren hebben bovendien ook een eigen rol in de hormooncyclus. De producten van Balanstri zijn hier uitermate voor geschikt. Vooral bij zwangerschap en borstvoeding is het extra belangrijk om op de vetzuren-inname te letten. Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap worden de hersenen, zenuwen en ogen van je kindje aangelegd. Hiervoor zijn voldoende Omegavetzuren nodig, met name (maar zeker niet alleen!) het Omega-3-vetzuur DHA. Dit vetzuur blijft belangrijk voor je kindje, nog zeker totdat het een jaar of vijf oud is.

Je lichaam geeft de baby altijd voorrang. Komt er niet voldoende van deze vetzuren binnen, dan zorgt je lichaam dat er tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode toch zoveel mogelijk naar je kindje gaat. Soms is er echter ook te weinig aanwezig om door te geven. Bovendien kun je zelf tekorten krijgen, wat kan resulteren in het ontstaan of verergeren van bijvoorbeeld PMS, menstruatiekramp of een veranderde cyclus. (er zijn natuurlijk meer factoren die meespelen bij een gezonde cyclus).

Wilt je exact weten hoe je balans is kun je starten met de Balanstri test kit voordat je dagelijks Balanstri olie gaat nemen. Onze test kit is snel en gemakkelijk thuis af te nemen en geeft inzicht in je omega-3/-6 balans en geeft aan waar je voedingspatroon aangepast moet worden voor een optimale balans.

WhatsApp chat