fbpx

Het zomereczeem seizoen is weer begonnen!

Zomereczeem is een allergie die ineens en op iedere leeftijd kan ontstaan. De oorzaak van zomereczeem lijkt een combinatie van erfelijke aanleg, verminderde afweer en de toename van het aantal knutten. Deze knutten zijn kleine mugjes die behoren tot de Culicoides familie. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de omega-3 vetzuren EPA en DHA verlichting kunnen geven aan paarden met zomereczeem.

De klachten bij zomereczeem worden veroorzaakt door een allergische reactie van het paard op het speeksel van van de knutten. De knut leeft van het bloed van het paard. Om bij dit bloed te komen bijten ze het paard en zuigen ze het bloed op. De vrouwelijke knutten scheiden speeksel af zodra ze bijten. Een paard met zomereczeem geeft een lichamelijke reactie op dit speeksel.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er in het speeksel van de mug een eiwit zit. Paarden die gevoelig voor zijn voor deze eiwitten krijgen een allergische reactie en jeuk. De jeuk komt dan vooral voor bij bij de manen en aan de staartwortel.

Wat te doen bij zomereczeem? Balanstri omega-3 zomereczeem

Het belangrijkste is te voorkomen dat je paard gestoken kan worden door de knutten. Dit doe je door een goede eczeem- of vliegendeken op te doen. Begin op tijd met dekens, als je paard eenmaal gestoken is en jeuk heeft is het bijzonder moeilijk om de huid weer te laten herstellen en je paard vrij van jeuk te krijgen!

Knutten houden van schaduwrijke, vochtige en windstille plekken. Op grasland of een weide die open is en waar de wind vrij spel heeft, komt de knut niet graag. De kans dat paarden hier gebeten worden is een stuk kleiner. Knutten komen dan ook niet of nauwelijks voor bij weidelanden dicht aan de zee. Voor paarden die extreem veel last hebben van de gevolgen van eczeem is verplaatsing naar de kust soms een oplossing.

Voeding en omega-3 DHA en EPA bij zomereczeem

Onderzoekers van de Guelph University in Canada hebben aangetoond dat het supplementeren met omega-3 vetzuren DHA en EPA helpt bij zomereczeem.
Paarden die voldoende EPA en DHA bijgevoerd krijgen reageren minder heftig op de beten van knutten. Tijdens een studie van 6 weken kreeg de helft van de paarden dagelijks een hoge dosis omega-3 vetzuren DHA en EPA toegevoegd aan het voer. Aan het begin en aan het einde van de studie kregen alle paarden een injectie met het culicoides extract (de veroorzaker van zomereczeem). De allergische reactie op het culicoides extract waren significant minder bij de paarden die het supplement bijgevoerd kregen.
Balanstri bevat een hoge dosis aan de Omega-3 vetzuren EPA en DHA. Deze versterken het immuunsysteem en verminderen ontstekingsreacties.

Klik hier om het gehele onderzoek te lezen op Equinews.nl

 
Na 3 maanden gebruik Balanstri schuurt Boy zijn manen en staart niet, de manenkam is mooi soepel en het valt mij op dat hij soepeler beweegt en energieker is’.  
Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Gamma-oryzanol plus visolie : Spieren!

Lees meer
Alles over antioxidanten voor je paard

Lees meer
Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer