fbpx

Ontdek de voordelen van glucosamine voor paarden: een natuurlijke ondersteuning voor gezonde gewrichten

Glucosamine is een populair voedingssupplement in de paardenwereld. Het wordt gebruikt als een natuurlijke aanvulling op het dieet van paarden, met name voor de ondersteuning van gezonde gewrichten. Wat zijn de voordelen van glucosamine voor paarden en waarom kiezen er steeds meer paardeneigenaren voor een supplement wat glucosamine bevat? 

Wat is glucosamine?

De wetenschappelijke naam voor glucosamine is 2-amino-2-deoxy-β-D-glucopyranose. Het is een aminosuiker en een belangrijk bouwsteen voor de synthese van glycoproteïnen en glycosaminoglycanen. Deze moleculen zijn essentieel voor de vorming van kraakbeen, het gladde weefsel dat de uiteinden van botten in gewrichten bedekt. Glucosamine helpt de integriteit van het kraakbeen te behouden en bevordert de productie van nieuwe kraakbeencellen. Dit is waarom glucosamine vaak wordt gebruikt als supplement voor de ondersteuning van gewrichtsgezondheid.

Glucosamine is een lichaamseigen stof en wordt voornamelijk aangetroffen in het kraakbeen. Het speelt een cruciale rol in de opbouw en het onderhoud van kraakbeen, wat essentieel is voor gezonde gewrichten. Naarmate paarden ouder worden kan de natuurlijke productie van glucosamine afnemen. Dit kan leiden tot gewrichtsproblemen zoals artrose.

Ondersteuning van de gewrichten

Net als bij mensen kunnen de gewrichten van paarden onderhevig zijn aan slijtage en stress, zeker bij intensieve trainingen of op oudere leeftijd. Ontstekingen in de gewrichten kunnen pijn en ongemak veroorzaken bij paarden. Glucosamine heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het de ontsteking in de gewrichten kan verminderen. Dit kan resulteren in verlichting van pijn en een verhoogd comfortniveau voor je paard. Door het regelmatig geven van glucosamine als supplement, kun je de ontstekingsreactie verminderen en de algehele gezondheid van de gewrichten bevorderen. Ook de omega – 3 vetzuren in visolie werkt ontstekingsremmend en de toevoeging van glucosamine in Balanstri Move zorgt voor versterkend effect. 

Bevorderd het herstel na een blessure

Sommige paarden zijn gevoelig voor blessures en met name letsels in de gewrichten komen vaker voor. Het herstelproces na een blessure kan langdurig zijn en vereist vaak intensieve (veterinaire) zorg. Glucosamine kan een waardevolle rol spelen bij het bevorderen van het herstel van gewrichtsblessures. Het kan ondersteunen bij het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van de genezing van beschadigd kraakbeen en het stimuleren van de productie van gewrichtsvloeistof. Door een goed supplement met glucosamine toe te voegen aan het dieet van je paard tijdens het herstelproces help je hem goed te herstellen. 

Ondersteuning van de algemene mobiliteit

Naast het specifieke effect op de gewrichten kan glucosamine ook de algehele mobiliteit van je paard verbeteren. Het kan helpen bij het behouden van soepele bewegingen en het verminderen van stijfheid. Dit is vooral waardevol voor oudere paarden die vaak last hebben van stijve gewrichten en verminderde mobiliteit. Ook de visolie in Balanstri helpt met het soepel houden van de spieren en gewrichten van je paard. Door glucosamine toe te voegen aan de visolie ontstaat er een krachtig supplement wat je paard echt kan helpen comfortabeler en vrijer te bewegen.

Opneembaarheid van glucosamine bij paarden

Er worden steeds meer vraagtekens geplaatst bij het toevoegen van glucosamine aan het dieet van paarden (en mensen). Zo blijkt dat alleen plantaardige glucosamine of glucosamine afkomstig van schaaldieren opneembaar is, terwijl synthetische glucosamine niet bruikbaar is voor het paard. Voor Balanstri Move gebruiken we natuurlijke glucosamine afkomstig van schaaldieren, bovendien wordt de opneembaarheid verhoogt door het te blenden met een goede kwaliteit visolie.

Is glucosamine een wondermiddel?

Het is belangrijk op te merken dat glucosamine geen wondermiddel is en niet alle problemen met gewrichten kan oplossen. Het kan echter zeker een waardevolle toevoeging zijn aan het dieet van je paard, vooral voor oudere dieren of paarden die intensief getraind worden. Goed stal-, trainings- en voedingsmanagement is echter nog veel belangrijker.

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Gamma-oryzanol plus visolie : Spieren!

Lees meer
Alles over antioxidanten voor je paard

Lees meer
Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer