fbpx

Vitamine D tekort in de herfst en winter?

Wat is vitamine D?

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij bot vorming en heeft een grote invloed bij de absorptie van calcium en fosfaat. Zonlicht (UV straling) is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken, dit is vitamine D3. Vitamine D2 haalt je paard uit zijn ruwvoer.

Onderzoek naar vitamine D bij paarden 

Wetenschappers van de Massey Universiteit in Nieuw Zeeland hebben nu een onderzoek verricht naar de Vitamine D waardes in het bloed. Hiervoor hebben ze 21 volwassen paarden gevolgd. Deze paarden liepen gedurende 6 maanden op de wei en kregen daarnaast ruwvoer. Van de 21 paarden kregen er 5 dekens op, de andere paarden kregen geen dekens op.

Iedere maand werden vitamine D waardes in het bloed gecheckt , ook werden er monster genomen van het gras. De paarden die dekens op hadden lieten een iets lagere vitamine D waarde zien dan de paarden die geen dekens droegen maar het verschil was niet significant. De vitamine D waarden in het bloed waren voldoende hoog, de conclusie van het onderzoek is dan ook dat er voldoende vitamine D zit in het gras en het aangeboden ruwvoer.

Jonge paarden

Vitamine D is belangrijk voor de groei en onderhoud van het skelet. Bij dit onderzoek is gebruik gemaakt van volwassen paarden waarbij de vitamine D ‘gebruikt’ wordt voor het onderhoud van het skelet. In het onderzoek is de behoefte aan vitamine aan vitamine D bij jonge paarden niet meegenomen.

Voor jonge paarden speelt vitamine D een belangrijke rol bij de groei van het skelet. Bij jonge paarden die veel tijd in de stal doorbrengen is een supplement wat vitamine D bevat een belangrijke aanvulling op hun voeding.

Paarden op stal

Het onderzoek laat ook volwassen paarden die het merendeel van de tijd op stal gehouden worden buiten beschouwing. Voor deze paarden is de belangrijkste bron van vitamine D zongedroogd (!) hooi. De basisbehoefte aan vitamine D¹ is 6,6 IE per kilo lichaamsgewicht. Een volwassen KWPN’er van 550 kilo zou dus 3.630 IE vitamine D per dag moeten krijgen.

Naast goed, zongedroogd ruwvoer kun je het voer van je paard aanvullen met bijvoorbeeld Balanstri Equi. Deze olie bevat Omega-3 en vitamine D en is een gezonde en verantwoorde aanvulling op het voer!

1)            NRC Nutrient Requirement for Horses 2007

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden, wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer
Waarom heeft mijn hond een slechte vacht?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vachten maar een ding hebben ze gemeen: de vacht...

Lees meer
Mijn paard heeft artrose.. wat nu?

Artrose is een vorm van gewrichtsslijtage, waarbij het kraakbeen beschadigd raakt. Een op de vier...

Lees meer