fbpx

Vijf tips voor een glanzende vacht voor je paard!

Een glanzende vacht met appeltjes laat zien dat je paard goed in zijn vel zit en in goede conditie is. Met een goede poetsbeurt laat je de vacht nog meer glanzen maar ook de juiste voeding is van invloed. Hoe krijg je nu een mooi glanzend paard met appeltjes?

Appels in de vacht komen relatief vaak voor bij grijze paarden en schimmels en worden minder vaak gezien in andere kleuren, zoals bij vossen of bij bruine paarden. De vachtkleur, inclusief de aanwezigheid van appels, wordt genetisch gecontroleerd. Niet-genetische factoren, waaronder regelmatige verzorging en een uitgebalanceerd dieet, kunnen de vacht en de appeltjes van een paard echter verbeteren. Hoe kun je je paard aan zo’n mooi glanzend velletje helpen ? Hier zijn vijf tips:

1.  Laat je paard bewegen

Voldoende beweging en buitenlucht doet al wonderen. Een paard wat veel buiten staat met soortgenoten zal geestelijk en lichamelijk veel beter in zijn vel zitten. Dit weerspiegelt zich in zijn vacht. Natuurlijk zal een wintervacht veel minder glanzen maar ook een donzige wintervacht moet er gezond uitzien.

2.   Voer je paard glanzend!

Zorg ervoor dat je paard een goede kwaliteit voer krijgt, of het nu brok, muesli of hooi is. Ook luzerne kan vanwege het hoge gehalte aan eiwitten helpen om de vacht van een paard te laten glanzen. Let op, luzerne kan te veel eiwitten bevatten voor sobere paarden!

3.   Vet voor een nog dieper glanzende vacht

Geef calorieën in de vorm van vet. Dit kan door een goed voer te kiezen dat rijk is aan vet of door het bij te voeren in de vorm van een supplement. Vet in de vorm van olie of vetrijke voeding verbeterd niet alleen de kwaliteit van de vacht, het zorgt ook voor een mooie glans. Let op als je paard te zwaar is. Je kunt dat beter geen voer geven wat rijk is aan vet maar kiezen voor een olie waarbij je dagelijks een kleine dosis kunt geven.

Glanzende vacht 4.   Houd de huid gezond

Sommige paarden kunnen overgevoelig zijn voor insecten- of vliegenbeten en krijgen allergische reacties of netelroos. Dit kan effect hebben op de vacht. Probeer te voorkomen dat je paard gebeten wordt door insecten door op tijd te beginnen met vliegendekens of eczeemdekens of zet je paard binnen tijdens zonsopgang en zonsondergang. Dit zijn de momenten waarop de vliegen het meest actief zijn.
Van bepaalde omega-3 supplementen zoals Balanstri omega-3 is bekend dat ze helpen bij problemen die verband houden met overgevoeligheid voor insecten zoals jeuk.

5.   Bacteriën en wormen bij je paard

Bescherm je paard tegen bacteriën en wormen. Zo kan regenschurft de huid erg aantasten en zorgen voor een doffe, plukkerige vacht. Regenschurft kun je eenvoudig voorkomen door een regendeken om te doen als je paard lang in de regen moet staan. Laat de mest van je paard geregeld onderzoeken op wormen en pas het ontwormen hierop aan. Een van de symptomen bij een worminfectie is een doffe vacht.

Glans is niet altijd een teken van gezondheid?

Ook al glimt je paard je tegemoet en kun je de appeltjes tellen, als je paard te zwaar is, is hij niet gezond. Opvallend veel paarden met overgewicht hebben een prachtig glanzende vacht maar alle extra kilo’s zorgen wel voor klachten op de korte en lange termijn. Heeft je paard overgewicht? Probeer je paard verantwoord af te laten vallen, evt met behulp van een voedingsdeskundige!

Bron: Kentucky Equine Research center 

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer