fbpx

Sneller herstel na de training voor je paard?

Waarschijnlijk ken je het wel. Na een zware training of een lang stuk hardlopen kun je best wat spierpijn hebben de volgende dagen. Voor paarden is dit niet anders. Na flinke inspanning zoals een zware les of wedstrijd kunnen ze de dagen erop wat stijver zijn en last van de spieren hebben. Hoe kan Balanstri Omega-3 je paard helpen met een sneller herstel na een zware training?

Wat veroorzaakt spierpijn?

Spierpijn en de bijbehorende stijfheid wordt veroorzaakt door belasting van de spieren. Door deze belasting ontstaat er microtrauma, ofwel zeer kleine scheurtjes in het spierweefsel.  Ontstekingen veroorzaakt door de kleine scheurtjes zijn een normaal onderdeel van het proces als de spieren zichzelf proberen te herstellen.

Een uitgebreid onderzoek van de Canadese onderzoeker Micheal Lindinger* toont aan dat er bij een ongewone of intensievere training overmatige oxidatieve stress optreedt die een grotere ontstekingsreactie veroorzaakt in de spieren. Dit veroorzaakt dit dan ook stevige spierpijn en stijfheid.

Sneller herstellen na de training

Door voeding en bepaalde supplementen kun je het herstel van de spieren versnellen en je paard daarmee helpen zich weer sneller fit te voelen. De meeste supplementen die ondersteunen bij training zijn gericht op spieropbouw en bevatten doorgaans de aminozuren (eiwitten) lysine en dimethylglycine.

Het onderzoek van Lindinger* toont aan dat de omega-3-vetzuren EPA en DHA uit vis en antioxidanten de spieren sneller helpen te herstellen.
Hoe werkt dat?  EPA en DHA, essentiële vetzuren visolie werken ontstekingsremmend en helpen zo de ontstekingsreactie van de spieren te verminderen. Ook antioxidanten zoals zoals vitamine E en selenium werken ontstekingsremmend. Balanstri Omega-3 Equi bevat EPA, DHA en antioxidanten, een natuurlijke vorm van vitamine E en werkt dus dubbel effectief.
Een extra dosis olie kan je paard helpen met een snellere genezing van zijn spieren na een zware inspanning

The day after… Rust of lichte beweging geven aan je paard

Hoewel rust belangrijk is voor het herstel, is het aan te raden een lichte training te doen om het gevoel van spierpijn te verminderen. Een lichte inspanning stimuleert de bloedsomloop en de productie van endorfine. Begin langzaam en houd het makkelijk, je paard zal je dankbaar zijn!

* Lindinger, M. I., J.M. MacNicol, N. Karrow, et al. 2017. Journal of Equine Veterinary Science 48:52-60.

Effects of a novel dietary supplement on indices of muscle injury and articular GAG release in horses. 

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Gamma-oryzanol plus visolie : Spieren!

Lees meer
Alles over antioxidanten voor je paard

Lees meer
Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer