fbpx

Glucosamine: natuurlijke ondersteuning voor gezonde gewrichten voor je paard

Glucosamine is een populair voedingssupplement in de paardenwereld. Het wordt gebruikt als een natuurlijke aanvulling op het dieet van je paard, met name voor de ondersteuning van gezonde gewrichten. Wat zijn de voordelen van glucosamine voor paarden en waarom kiezen er steeds meer paardeneigenaren voor een supplement wat glucosamine bevat? 

Glucosamine ‘smeert’ je paard

Glucosamine is een verbinding gemaakt van fructose en het aminozuur glutamine en een bouwstof van kraakbeen. Het is een lichaamseigen stof die voorkomt in bijna alle weefsel en in hoge mate rond de gewrichten. Glucosamine stimuleert de aanmaak van synovia (gewrichtsvloeistof) wat zich bevindt in peesschedes, slijmbeurzen en gewrichten. Deze gewrichtsvloeistof kun je zien als smeermiddel wat de gewrichten soepel laat bewegen. Naast het bevorderen van de beweging draagt gewrichtsvloeistof bij aan gezond en sterk kraakbeen.

Een van de belangrijkste voordelen van glucosamine voor paarden is dus de ondersteuning van de gewrichten en het kraakbeen. Net als bij mensen kunnen de gewrichten van paarden slijten, zeker bij intensieve trainingen of op oudere leeftijd. Dit zijn situaties waarbij je paard extra behoefte heeft aan glucosamine. Door het toevoegen van glucosamine aan het dieet van je paard kun je bijdragen aan het behoud van gezonde gewrichten. 

Glucosamine paard

Vermindering van ontstekingen

Glucosamine zou ook een ontstekingsremmend effect hebben door remming van verschillende pro-inflammatoire mediatoren. Ontstekingen in de gewrichten kunnen pijn en ongemak veroorzaken bij paarden. De ontstekingsremmende eigenschappen van glucosamine kunnen ontstekingen in de gewrichten verminderen. Dit kan weer resulteren in verlichting van pijn en een soepeler bewegend paard. Ook de omega – 3 vetzuren in visolie werken bewezen ontstekingsremmend. De toevoeging van glucosamine in Balanstri Move zorgt voor extra ontstekingsremmend effect voor je paard

Artrose

Artrose is een degeneratieve aandoening die voornamelijk het gewrichtskraakbeen treft. Het ontstaat vaak als gevolg van normale slijtage en overbelasting. Bij een beschadiging van het kraakbeen treedt een (tijdelijke) ontstekingsreactie. Als de beschadigingen te groot zijn of het gewricht onvoldoende rust krijgt, kan de ontstekingsreactie aanhouden. Dit kan leiden tot verdere beschadiging van het kraakbeen, dunner en slechter van kwaliteit worden van de gewrichtsvloeistof, en het veroorzaken van pijnklachten. Als gevolg hiervan is er een verhoogd risico op nieuwe of verdere beschadigingen en ontstekingen. Artrose is onomkeerbaar maar met ondersteuning van bijvoorbeeld omega-3 uit visolie en glucosamine kun je je paard verlichting geven.

Ondersteuning van de Algemene Mobiliteit

Naast het specifieke effect op de gewrichten kan glucosamine ook de algehele mobiliteit van je paard verbeteren. Het kan helpen bij het behouden van soepele bewegingen en het verminderen van stijfheid. Dit is vooral waardevol voor oudere paarden die vaak last hebben van stijve gewrichten en verminderde mobiliteit. Ook de visolie in Balanstri helpt met het soepel houden van de spieren en gewrichten van je paard. Door glucosamine toe te voegen aan de visolie ontstaat er een krachtig supplement wat je paard echt kan helpen comfortabeler en vrijer te bewegen.

Kies het juiste glucosamine supplement

Als het lichaam van een paard niet voldoende glucosamine kan produceren en het paard bewegingsklachten vertoont, kan een supplement helpen. Bij het kiezen van een glucosamine supplement is het belangrijk om niet alleen te letten op glucosamine, maar ook op andere belangrijke hulpstoffen zoals MSM, chondroïtine en omega-3. Het voedingssupplement Balanstri Move bevat zowel glucosamine als alle andere belangrijke hulpstoffen, waardoor het de gewrichten van je paard optimaal kan ondersteunen!

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Gamma-oryzanol plus visolie : Spieren!

Lees meer
Alles over antioxidanten voor je paard

Lees meer
Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer