fbpx

Fijne kerstdagen.. Voor jou en je hond!

De feestdagen staan weer voor de deur! Veel huizen zijn al gezellig versierd met een mooie kerstboom en lichtjes en er wordt extra aandacht besteed aan lekker eten en drinken. Maar hoe zorg je dat je hond ook geniet van de feestdagen?

Kerstboom en kerstdecoratie – veilig voor je hond? 

Slingers, dennentakken, dennennaalden, scherpe hangertjes, ballen, kerstverlichting…. Je hond kan deze zien als zeer interessante speeltjes. Helaas is zijn ze oh zo gevaarlijk als ze per ongeluk opgegeten worden. Er kunnen beschadigingen optreden in de keel, slokdarm, maag of darmen.

Zorg ervoor dat onderin de kerstboom geen breekbare dingen, versieringen aan ijzerdraadjes  of chocoladekransjes hangen en bedenk dat de spar in de lijst van giftige bomen staat. In de naalden zitten terpenen (vluchtige olie) die klachten geven wanneer ze opgegeten worden of ze per ongeluk in de drinkbak van de hond terecht komen. Klachten die op kunnen treden bij het eten van naalden zijn braken, diarree, irritatie van de mondholte en of keelholte. Als je een afgezaagde spar in huis hebt zorg dan dat je hond niet kan drinken van het water waar de boom instaat!

Ook kerststukjes of  de Kerstster vormen een risico. Van de kerstster is het sap van de stengels en bladeren giftig. In het kerststukje kunnen ook schadelijke planten verwerkt zijn, let vooral op Hulst en Maretakken.  Kerststukken met lelies, aronskelken, amaryllis of hyacinten kunnen ook beter buiten bereik van je hond gezet worden. Heeft je hond aan de planten of de kerstboom geknaagd? Raadpleeg dan je dierenarts!

Verstop al het lekkers buiten bereik van je hond

Rond de feestdagen is er vaak extra veel lekkers in huis. Chocolade, sommige noten (pistache, macademia, walnoten en pinda’s)  en gerechten met uien of rozijnen zijn giftig voor de hond.  Zet al het lekkers dus buiten bereik van de nieuwsgierige natte neus van je hond. Waarschuw ook je eventuele gasten, zij weten niet altijd dat ons eten gevaarlijk kan zijn voor je hond.

Gun je hond zijn rust

Als jij als baasje al enigszins in de stress schiet met de feestdagen , hoe moet je hond zich dan wel niet voelen? Allerlei nieuwe geurtjes en indrukken in huis door de versiering, de boom en de gasten. Dit kan voor je hond ook stress opleveren. Zorg  er bij veel drukte of lawaai er altijd voor dat je hond zich kan terug trekken op een voor hem veilige plaats. Dit kan zijn bench of mand zijn, zorg ervoor dat deze bereikbaar is en bescherm zijn recht op rust en privacy als hij zich terug trekt. Kleine kinderen of nieuwsgierige gasten  moeten je hond dan ook met rust laten.

Maak het gezellig met je hond

Je hond verwennen met extra eten is geen goed idee. Deze lege calorieën kunnen zorgen voor overgewicht en buikklachten. Houd gewoon de vaste voertijden en –hoeveelheden aan en vergeet niet je hond zijn dagelijkse dosis Balanstri te geven. In plaats van extra voer kun je beter kiezen voor een lange wandeling of voor een nieuw speeltje waar jullie samen plezier van hebben. Dit is goed voor jullie band én voor de gezondheid!

Geen zin in de kerst thuis?

Heb je geen zin in al dat gedoe en alle drukte van de kerstdagen? Dan kun je samen met je hond ook een hotel of huisje boeken ergens. Een ideale site hiervoor is Dogs included, hier vind je allerlei accommodaties in binnen-  en buitenland waar je samen met je hond welkom bent!

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer
Kurkuma voor paarden: Een natuurlijke boost voor de gezondheid van je paard

Lees meer
Chondroitine voor honden, wat zijn de voordelen?

Chondroïtine voor honden. Wat zijn de voordelen en waarom is het zo'n populair supplement voor...

Lees meer