Hond labrador Balanstri Effektri voer eten

Effektri heeft een nieuwe naam

Hond labrador Balanstri Effektri voer eten

Effektri heeft een nieuwe naam gekregen: Balanstri! Maar niet alleen de naam is veranderd, ook de uitstraling en de fles in aangepast. Wees gerust, de kwaliteit olie die je van ons gewend bent, blijft – we hebben namelijk al het best mogelijke product met hoge kwaliteit ingrediënten en wetenschappelijke onderbouwing. Aan onze olie hebben we niets veranderd. Ook de prijs van onze producten blijft hetzelfde. Genoeg redenen dus om de gezondheid van je dieren (of jezelf) te blijven ondersteunen met onze producten!  

Wat is er dan wel veranderd?

De vertrouwde olie zit vanaf nu in een nieuwe, innovatieve fles. Bij een hoge kwaliteit olie hoort namelijk ook een fles die het olie nog beter beschermt en fris houdt. De nieuwe flessen laten geen zon- of daglicht door en beschermen zo de kwetsbare visolie beter tegen ranzig worden. Daarnaast hebben wij met onze nieuwe doseerdop het afmeten en uitschenken van de juiste hoeveelheid nog makkelijker gemaakt! Zo weet je altijd dat je precies de juiste hoeveelheid olie voert aan je hond. paard of kat. 

Waarom deze verandering?

De naam Balanstri gebruikten wij tot nu toe alleen voor onze producten voor mensen, maar in feite zijn onze dierproducten hetzelfde. We houden ons namelijk aan dezelfde strenge wetgeving in onze dierproducten en gebruiken dezelfde kwaliteit ingrediënten omdat we vinden dat jouw dieren dezelfde kwaliteit verdienen. Met een nieuwe verfrissende huisstijl gaan we de producten voor dier en mens dus dichter bij elkaar brengen. Gezonde dieren verdienen namelijk ook gezonde baasjes en andersom!

Blijft het merk Effektri bestaan?

Ja, wij blijven het merk Effektri voeren maar dan alleen in Noorwegen, Zweden en Finland. Voor deze landen behouden we het merk Effektri samen met de bijbehorende huisstijl en fles. Het merk Effektri zul je in Nederland en België niet meer tegenkomen, hier veranderen we alles naar Balanstri.

Categorieën

Hond, Paard

Recente berichten:
Gerelateeerde producten:
Balanstri Enhance kurkuma voor paard

Balanstri kurkuma voor je paard

59,95
Balanstri Essential visolie voor honden

Balanstri Essential visolie voor honden

23,9941,99

Gerelateerde artikelen

Brandnetels voor paarden

Paard

Brandnetels voor paarden

Er zijn op de wereld 35 soorten brandnetels, in Nederland hebben we slechts 2 soorten: de grote brandnetel of Urtica dioica en de kleine brandnetel ofwel de Urtica urens. De grote brandnetel is meerjarig, kan bijna 3 meter hoog worden en heeft een sterk vertakte wortelstok die ondiep groeit en zich wijd kan verbreiden. In paardeweides komt vooral voor op de plek maar gemest wordt, de plant groeit namelijk goed op stikstofrijke grond. De kleine brandnetel is eenjarig en wordt niet hoger dan 60 centimeter. 

Brandnetels, onkruid of superkruid?

Brandnetels worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Hoewel ze vaak als onkruid of als een vervelende plant worden gezien vanwege de kleine brandhaartjes die op de bladen en stengel zitten, bieden brandnetels talloze voordelen voor de gezondheid van zowel mensen als dieren. Voor paarden kunnen brandnetels ook een waardevolle toevoeging aan het rantsoen zijn. In dit artikel lees je alles over de werking van brandnetels voor paarden, de combinatie met kurkuma en hoe je zelf brandnetels kunt knippen en drogen. Brandnetels zijn rijk aan voedingsstoffen zoals:

  • Vitamines: A, C, K
  • Mineralen: IJzer, calcium, magnesium en silicium
  • Antioxidanten en flavonoïden
  • Essentiële aminozuren

Wat doen brandnetels voor je paard?

Verdere voordelen van brandnetel en brandnetel extract zijn:

  1. Brandnetels zitten vol antioxidanten – Dit zijn stoffen die gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Schade veroorzaakt door vrije radicalen houdt verband met veroudering, evenals met kanker en andere schadelijke ziekten. Studies tonen aan dat brandnetel extract het aantal antioxidanten in het bloed kan verhogen.
  2. Ondersteuning van de bloedsomloop – Brandnetel bevat ijzer en chlorofyl. IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen. De chlorofyl geeft de plant zijn groene kleur geeft en is het plantaardige equivalent van hemoglobine, de stof die in het bloed is betrokken bij het zuurstoftransport via de rode bloedplaatjes.
  3. Stimuleert de stofwisseling – Brandnetels kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering en de nieren ondersteunen in het afvoeren van gifstoffen.
  4. Gezonde vacht en hoeven – De aanwezige mineralen dragen bij aan een glanzende vacht en sterke hoeven.

Zelf brandnetels knippen en drogen voor je paard?

Het is heel makkelijk om zelf brandnetels te prepareren voor je paard als je onderstaande stappen volgt:

Knippen: Gebruik handschoenen en een schaar om brandnetels te knippen. Je kunt het beste voor jonge, gezonde planten kiezen. Mijdt in ieder geval brandnetels langs (drukke) wegen of in drukbezochte gebieden. De planten nemen namelijk eenvoudig zware metalen en andere vervuiling uit de lucht en bodem op. Daarnaast doen honden graag hun plasjes over brandnetels.
Drogen: Hang de brandnetels op een droge en goed geventileerde plek. Zodra ze goed gedroogd zijn prikken ze niet meer en kun je ze makkelijk verkruimelen.
Voeren: Je kunt gedroogde brandnetels mengen door het voer of los aanbieden. De meeste paarden vinden brandnetel erg smakelijk!

Liever zelf geen brandnetels knippen en drogen? Gedroogde brandnetels zijn goed verkrijgbaar. Let wel op dat je kiest voor een product dat geschikt is voor menselijke consumptie dan weet je zeker dat je de beste kwaliteit hebt.

Liever vloeibare brandnetel?

In plaats van gedroogde brandnetel kiezen veel mensen voor een extract van brandnetel. Bij een extract worden de actieve bestanddelen uit de plant geconcentreerd in vloeibare vorm. Dit zorgt ervoor dat het supplement krachtiger is en makkelijker wordt opgenomen door het je paard. Vloeibare extracten passeren sneller de darmen en komen directer in de bloedbaan terecht, waardoor ze effectiever zijn. Balanstri Enhance bevat brandnetel extract en krachtige kurkuma.

Conclusie

Brandnetels zijn een waardevolle toevoeging aan het dieet van je paard. Ze ondersteunen de bloedsomloop, werken ontstekingsremmend en bevorderen een gezonde stofwisseling. In combinatie met kurkuma kunnen ze een krachtig supplement vormen ter ondersteuning van gewrichten en algemene gezondheid. Of je nu kiest voor een supplement met brandnetel of zelf brandnetels droogt, het toevoegen van deze plant aan het dieet van je paard kan veel voordelen bieden!

Artrose bij paarden

Artrose, Paard

Artrose bij Paarden

Artrose bij paarden: wat je moet weten?

Stel, je paard beweegt al een tijdje wat lastiger en na onderzoek stelt de dierenarts artrose vast. Dat is even heel hard slikken! Artrose is een chronische aandoening die niet te genezen is maar met het juiste management en goede ondersteuning kun je je paard wel helpen zich goed te voelen.

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening bij paarden. Het is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast. Het gewricht bestaat uit twee botten die omhuld zijn door een laagje kraakbeen met daartussen gewrichtsvloeistof. Bij paarden met artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit, waardoor deze laag dunner wordt en beschadigingen ontstaan. In ernstige gevallen kan het kraakbeen zelfs gedeeltelijk verdwijnen, waardoor het gewricht minder goed kan bewegen en schokken kan verdragen.

Artrose kan in het hele lichaam van het paard voorkomen, maar de meest voorkomende plaatsen zijn vaak de benen, de hals, de rug of het si-gewricht. Om artrose vast te stellen is een onderzoek van de dierenarts en röntgenopnames nodig. Het is belangrijk om artrose tijdig te herkennen en te behandelen, zodat het paard zo min mogelijk last heeft van de aandoening en comfortabel kan blijven bewegen.

Oorzaken van artrose bij paarden

Artrose kan bij paarden door verschillende factoren worden veroorzaakt:

  • Overbelasting Intensieve training of zware arbeid kan leiden tot slijtage van het gewrichtskraakbeen.
  • Afwijkende beenstand Een incorrecte beenstand kan extra druk op bepaalde gewrichten uitoefenen, wat slijtage versnelt.
  • Gewrichtsinfecties Infecties kunnen het kraakbeen beschadigen en bijdragen aan de ontwikkeling van artrose.
  • Ouderdom Naarmate paarden ouder worden, neemt de kans op natuurlijke slijtage van de gewrichten toe. Oudere paarden zijn ook sneller overbelast en herstellen langzamer.
  • Trauma Letsel, zoals breuken of verstuikingen, kan leiden tot beschadiging van het kraakbeen en de ontwikkeling van artrose.
  • Overgewicht Extra gewicht betekend ook een extra belasting op de gewrichten

Hoe herken je artrose?

De symptomen van artrose variëren en paarden zijn goed in het verbergen van pijn. Toch zijn er wel wat signalen waar je op kunt letten:

  • Kreupelheid Het paard met artrose in de benen of rug vertoont onregelmatigheden in de beweging.
  • Stijfheid Vooral merkbaar na rustperiodes of als het paard uit de stal komt; het paard heeft moeite om soepel te bewegen.
  • Verminderde prestaties Het paard toont onwil om te bewegen.
  • Buigen of strekken Als de artrose in de hals zit kan het paard moeite hebben met het buigen of strekken van de hals
  • Zwelling: Soms is er een zichtbare zwelling rond het aangetaste gewricht.

Diagnose

Let op, artrose kan alleen vastgesteld worden door een dierenarts! Een nauwkeurige diagnose omvat:

  • Klinisch onderzoek: Een dierenarts observeert het paard in beweging en palpeert de gewrichten op zoek naar pijnpunten of zwellingen.
  • Beeldvorming: Röntgenfoto’s, echografie of MRI-scans kunnen worden gebruikt om de mate van kraakbeenschade en botveranderingen te beoordelen.
  • Gewrichtspunctie: Het analyseren van gewrichtsvloeistof kan helpen bij het uitsluiten van infecties of andere aandoeningen.

Management van een paard met artrose

Artrose is een chronische aandoening waarbij eenmaal opgetreden schade aan het gewrichtskraakbeen niet meer goed zal herstellen. Hoewel genezing niet mogelijk is, kunnen verschillende behandelingen de symptomen verlichten en het ontstekingsproces in en rond het gewricht afremmen. In een vroeg stadium kunnen ontstekingsremmers verlichting bieden, terwijl voedingssupplementen met omega-3 vetzuren, glucosamine en chondroitine en speciaal hoefbeslag mogelijk ondersteuning bieden. Regelmatige en eventueel aangepaste beweging en een gezond gewicht helpen de gewrichten soepel te houden.

Effectief management van artrose bij paarden omvat onder andere:

  • Aanpassing van het trainingsregime Lichte, regelmatige beweging helpt de gewrichten soepel te houden zonder overbelasting. Train alleen op goede, verende bodems en vermijd harde ondergronden.
  • Gewichtsbeheersing Een gezond gewicht vermindert de belasting van de gewrichten.
  • Pijnbestrijding Gebruik in overleg met de dierenarts ontstekingsremmende medicatie zoals NSAID’s om pijn en ontsteking te verminderen.
  • Fysiotherapie Therapieën zoals hydrotherapie of massage kunnen de mobiliteit verbeteren en pijn verminderen.
  • Aanpassing van het beslag Speciale hoefijzers of correctief beslag kunnen de druk op aangetaste gewrichten verminderen.
  • Stamcel therapie Alleen mogelijk bij paarden met lichte tot matige artrose.

Ondersteuning via suppletie

Er zijn bepaalde supplementen die de gezondheid van de gewrichten kunnen ondersteunen. Let bij het voeren van supplementen wel op de kwaliteit.

Is artrose te voorkomen?

Helaas is artrose niet te voorkomen, wel kun je het risico hierop verkleinen. Dit begint met de juiste training, afgestemd op de leeftijd en het niveau van je paard. Bouw de trainingen geleidelijk op om overbelasting te voorkomen. Train alleen op geschikte bodems en geef je paard voldoende vrije beweging.

Naast beweging speelt voeding een belangrijke rol. Een uitgebalanceerd dieet en een gezond gewicht verminderen de druk op de gewrichten en verkleinen het risico op slijtage. Regelmatige controle en verzorging van de hoeven ondersteunen een correcte houding en beweging, wat gewrichtsproblemen kan helpen voorkomen.

Tot slot is het cruciaal om blessures en gewrichtsletsels direct te behandelen. Een snelle en adequate aanpak vergroot de kans op een optimaal herstel en vermindert de kans op blijvende schade die kan leiden tot artrose.

Bronnen:

Managing and treating equine osteoarthritis 

Prevention and Treatment for Arthritis in Horses

Conditioning Arthritic Horses: Do’s and Don’ts

maisolie paarden

Paard

Maisolie voor paarden

Maisolie voor paarden – de voor- en nadelen

Maisolie wordt gewonnen uit maïskorrels en is een plantaardige olie rijk is aan linolzuur, een type omega-6 vetzuur. De olie wordt veel gebruikt in de voedselindustrie en als kookolie vanwege de neutrale smaak en de lange houdbaarheid.

Voor paarden wordt maisolie vaak als goedkope energiebron ingezet. Het is goedkoop, overal verkrijgbaar en het heeft een zoete smaak die veel paarden lekker vinden. Dit maakt het een populaire energiebron, vooral voor paarden die extra calorieën nodig hebben. Tegenwoordig weten we echter meer over de invloed van vetzuren op de gezondheid van paarden en dat maakt maisolie minder geschikt als olie voor je paard.

Wat doet maisolie voor je paard?

Maisolie wordt door sommige paardeneigenaren nog steeds gebruikt als extra energiebron. De hoge caloriewaarde kan paarden helpen aankomen en geeft je paard meer energie.

Voor endurance- of eventing paarden of paarden die in een andere duursport actief zijn kan maisolie een goede toevoeging zijn aan het rantsoen dankzij een positieve invloed op de glycogeenvoorraad in het bloed en omdat deze olie volledig omzetbaar is in energie.

Doe je echter meer korte, intensieve trainingen met je paard dan is het gebruik van maisolie echt af te raden. Het toevoegen van maisolie resulteert in een verhoogde melkzuurproductie en een hogere hartslag.

Omdat maisolie zo calorierijk is, wordt het soms ingezet voor paarden die moeilijk op gewicht blijven. In theorie kan dit helpen om dunne paarden extra calorieën te geven zonder extra krachtvoer toe te voegen. Echter, er zijn gezondere alternatieven die hetzelfde effect bereiken zonder de negatieve bijwerkingen van een hoog omega-6-gehalte. Een uitgebalanceerde mix van oliën met een beter omega-3-omega-6-profiel is een betere keuze.

Maisolie versus andere soorten olie

Er zijn verschillende andere soorten olie die je als paardeneigenaar kunt overwegen, waaronder lijnzaadolie, visolie en sojaolie. Alhoewel alle olie energie geeft aan je paard is er wel een groot onderling verschil in gezondheidsvoor- en nadelen.

  • Lijnzaadolie: Rijk aan het omga-3 vetzuur ALA, moet door paarden wel zelf omgezet worden naar de werkzame vetzuren EPA EN DHA. Deze omzetting is slechts 3% tot 7%, de rest is vet.
  • Visolie: De beste bron van omega-3 vetzuren omdat visolie de essentiële omega-3 vetzuren EPA en DHA al bevat. Je paard hoeft niets om te zetten en je hebt dus veel minder olie nodig ten opzichte van de plantaardige olie.
  • Sojaolie: Bevat vooral omega-6 vetzuren, maar in een betere balans dan maisolie. Non-GMO sojaolie is bijna niet verkrijgbaar.
  • zonnebloemolie: Deze olie bevat alleen omega-6 vetzuren.

Verhouding omega 3 en – 6 vetzuren

Het grootste probleem met maisolie is de enorme disbalans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. Het gehalte omega-6 en omega-3 is 50:1 en deze verhouding is bijzonder ongunstig voor een paard. De meeste paarden halen meer dan voldoende omega-6 vetzuren uit hun voeding; de meeste muesli’s en brokken zijn rijk aan omega-6.

Voor omega-3 is je paard afhankelijk van voldoende vers gras en zeker in de winter is dit schaars. Het is belangrijk dat de verhouding tussen omega-3 en omega-6 in balans blijft. Door de huidige manier van voeren is dit niet het geval, wat in verband gebracht kan worden met ontstekingen, een slechte vacht, verminderde weerstand en verminderde vruchtbaarheid.

Geen maisolie

Hoewel maisolie een paar voordelen heeft, zijn er betere alternatieven beschikbaar voor je paard. De hoge hoeveelheid omega-6 vetzuren en het gebrek aan omega-3 vetzuren maakt het een minder gezonde keuze. Als je op zoek bent naar een olie die bijdraagt aan de gezondheid van je paard, kies dan voor oliën met een gunstiger vetzuurprofiel, zoals een goede visolie (geen zalmolie!). Deze helpen niet alleen bij gewichtsbehoud, maar dragen ook bij aan een betere algehele gezondheid en welzijn van je paard.

BTW verhoging op agrarische producten

Hond, Paard

BTW verhoging: Ben jij al voorbereid?

BTW verhogingen zijn niet ons standaard onderwerp maar toch is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Per 1 januari 2025 verdwijnt het lage tarief van 9% op agrarische producten. Het gaat dan om producten die niet voor menselijke consumptie zijn bestemd. Voor ons als dierenliefhebbers betekent dit een aanzienlijke prijsstijgingen voor voer en supplementen.

Huidig laag tarief

Op dit moment geldt er nog een laag tarief voor agrarische producten. Dit betekent dat strooisel, ruwvoer, krachtvoer, voer en supplementen voor paarden, honden en katten een btw van 9% hebben. Helaas gaat dit in Nederland veranderen.

Verhoging van 12%

De btw op al het voer en supplementen gaat met 12% stijgen. Het huidige tarief van 9% wordt vanaf 1 januari 2025 21%. Dit zal het houden van dieren aanzienlijk duurder maken.

Verhoging alleen van toepassing in Nederland

Het is helaas zo dat deze wijziging alleen in Nederland van toepassing is en geen Europese regelgeving betreft. De verhoging van de btw op agrarische producten van 9% naar 21% geldt dus alleen in Nederland. Het heeft echter geen zin om producten in het buitenland te bestellen, omdat het Nederlandse btw-tarief alsnog van toepassing is bij levering aan Nederland. Bijvoorbeeld, als je het voer in Belgie bestelt, moet de Belgische webshop het Nederlandse btw-tarief toepassen voor verzending naar Nederland.

Hogere prijzen vanaf 1 januari 2025

Deze nieuwe wetgeving zal zorgen voor aanzienlijke prijsstijgingen vanaf 1 januari 2025. Ook wij zijn genoodzaakt de prijzen te verhogen omdat we het nieuwe btw-percentage op de supplementen moeten doorberekenen. Hier vind je meer informatie over de wijzigingen in 2025 en 2026 voor paardenhouders.

Als je de mogelijkheid hebt, overweeg dan om in december extra voer en supplementen aan te schaffen.

BTW verhoging op agrarische producten
Gamma-oryzanol voor spieren

Omega-3-6-9, Paard, Spieren & gewrichten

Gamma-oryzanol plus visolie : Spieren!

Wil je dat jouw paard een grotere spiermassa krijgt? Een goede bespiering is belangrijk want spieren leveren niet alleen kracht en uithoudingsvermogen om bepaalde oefeningen uit te voeren, ze helpen ook blessures te voorkomen. Een paard met een goede spieropbouw zal makkelijker en fijner bewegen en heeft meer uithoudingsvermogen.

Wat zijn spieren?

Heel in het kort is een spier een weefsel dat bestaat uit cellen die kunnen samentrekken en ontspannen. Hierdoor is beweging mogelijk. Er zijn drie hoofdtypen spieren: skeletspieren, gladde spieren en het hartspierweefsel.

  • Skeletspieren zijn verbonden met het skelet, zorgen voor bewuste bewegingen en stabiliseren de gewrichten.
  • Gladde spieren spelen een rol bij de spijsvertering en de bloedsomloop.
  • De hartspier pompt het bloed door het lichaam

Spieren opbouwen

Iedereen wil wel dat zijn paard mooi in de spieren zit maar hoe doe je dit? Om direct een misverstand uit de weg te ruimen; de hoeveelheid spiercellen is genetisch vastgelegd bij je paard, je paard kan dus nooit meer spieren krijgen. Wel kunnen de bestaande spieren door training en voeding toenemen in omvang. Hierdoor zullen ook de prestaties en het uithoudingsvermogen van je paard toenemen.

  1. Training – Bouw rustig op en zorg voor voldoende afwisseling. Wissel geregeld tussen aanspanning en ontspanning tijdens de training en las voldoende (stap)pauzes in. Denk ook aan rust- of hersteldagen en natuurlijk voor vrije beweging. Hoe beter de conditie van je paard, hoe beter de energie in je spieren waardoor je paard langer kan werken zonder te verzuren. Tip, gebruik ook eens een hartslagmeter bij het trainen!
  2. Voeding – Eiwitten zijn heel belangrijk voor een goede spieropbouw. Eiwitten bestaan uit aminozuren, dit zijn bouwstenen voor de spieren. Essentiele aminozuren moet het paard via de voeding krijgen, deze kan hij niet zelf aanmaken.

Supplement voor extra spiermassa?  

Balanstri Muscle Pro is een krachtig supplement dat speciaal is ontwikkeld om de spieropbouw van je paard te ondersteunen. Dit supplement combineert drie effectieve ingrediënten: Gamma oryzanol, omega-3 visolie en krachtige antioxidanten. Deze natuurlijke stoffen kunnen een groot verschil maken voor de spiermassa en algehele gezondheid van je paard.

Wat is gamma-oryzanol?

Gamma-oryzanol is een stof die van nature voorkomt in rijstzemelen. Het staat bekend om zijn positieve effecten op het spier- en uithoudingsvermogen. Gamma-oryzanol kan op verschillende manieren bijdragen aan de spieropbouw bij paarden:

  • Het stimuleert de aanmaak van spiereiwit
  • Het vermindert de afbraak van spierweefsel
  • Het verbetert de doorbloeding van de spieren

Door deze effecten kan gamma-oryzanol helpen om de spiermassa van je paard op een natuurlijke manier te ondersteunen en te versterken.

Onderzoek bij mensen toont meerdere gezondheidsvoordelen aan van gamma-oryzanol, waaronder antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Het is ook bestudeerd voor anti-kanker, anti-diabetische en cholesterolverlagende effecten. [1] [2]

Bij paarden blijkt dat gamma-oryzanol een anabool effect heeft op spiergroei. Uit onderzoek blijkt verder dat het de prestaties verbetert door vermoeidheid te verminderen en lactaat-accumulatie in weefsels te verlagen. [1][3][2][4][5]

De voordelen van visolie voor spieren

Visolie bevat de waardevolle essentiële omega-3 vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen de spieren op verschillende manieren ondersteunen:

  1. Omega-3 vetzuren verminderen spierpijn en stijfheid na inspanning
  2. Ze bevorderen het herstel van spierschade
  3. Ze ondersteunen de spierfunctie en het uithoudingsvermogen
    Door visolie aan het dieet van je paard toe te voegen, kun je dus bijdragen aan gezonde en sterke spieren.

Antioxidanten voor gezonde spieren

Werkende spieren produceren vrije radicalen, die bijdragen tot onder meer spiervermoeidheid, spierschade en ontstekingen. Voldoende hoge toevoegingen van antioxidanten om deze vrije radicalen te neutraliseren is dan ook essentieel.

Combinatie van gamma-oryzanol en visolie

Het mooie van gamma-oryzanol en visolie is dat ze elkaar aanvullen als het gaat om spieropbouw en -herstel. Waar gamma-oryzanol de spieraanmaak stimuleert, ondersteunt visolie het herstel en de functie van de spieren. Door beide stoffen te combineren, kun je dus een synergetisch effect creëren voor optimale spieropbouw bij je paard.

Balanstri Muscle Pro is een natuurlijke manier om de spieropbouw te ondersteunen zonder gebruik te maken van kunstmatige middelen.  

Bronnen

  1. Scavariello, EM. and Arellano, DB. Gamma-oryzanol: un importante componente del aceite de salvado de arroz [Gamma-oryzanol: an important component in rice brain oil]. Arch Latinoam Nutr. 1998
  2. Ramazani, E. et al. Biological and Pharmacological Effects of Gamma-oryzanol: An Updated Review of the Molecular Mechanisms. Curr Pharm Des. 2021.
  3. Waraksa, E. et al. A rapid and eco-friendly method for determination of the main components of gamma-oryzanol in equestrian dietary and nutritional supplements by liquid chromatography-Tandem mass spectrometry. J Pharm Biomed Anal. 2019.
  4. Szczeniak, KA. et al. Transcriptomic profile adaptations following exposure of equine satellite cells to nutriactive phytochemical gamma-oryzanol. Genes Nutr. 2016.
  5. Chodkowska, KA. et al. Simultaneous miRNA and mRNA Transcriptome Profiling of Differentiating Equine Satellite Cells Treated with Gamma-Oryzanol and Exposed to Hydrogen Peroxide. Nutrients. 2018.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31085396/

Investigation of nutriactive phytochemical – gamma-oryzanol in experimental animal models > https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jpn.12428

Antioxidanten en paarden

Paard

Alles over antioxidanten voor je paard

Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het behoud van de gezondheid van zowel ons als die van onze paarden. Deze stoffen strijden tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen, die bijdragen aan het verouderingsproces en de ontwikkeling van diverse ziekten. Wat zijn antioxidanten precies, hoe werken ze, en waarom zijn ze zo belangrijk voor ons? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van antioxidanten, hun werking en in welke voedingsmiddelen ze te vinden zijn.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn voedingsstoffen, zoals bepaalde vitamines en mineralen, die belangrijk zijn voor de gezondheid. Ze beschermen het lichaam tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die ontstaan tijdens oxidatie processen in het lichaam. Hoewel vrije radicalen ook nuttige functies hebben, zoals het onschadelijk maken van indringers, kunnen ze in te grote hoeveelheden schade aanrichten. Antioxidanten neutraliseren deze vrije radicalen en voorkomen zo dat ze het lichaam beschadigen. De term ‘antioxidant’ is een verzamelnaam, net zoals ‘medicijnen’, omdat elke antioxidant zijn eigen specifieke werking heeft. Antioxidanten komen voor in voeding, maar zijn ook verkrijgbaar als supplement. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, selenium en bèta-caroteen, koper, zink, co-enzym Q10 en OPC.

Vrije radicalen

Het lichaam produceert zelf vrije radicalen. Dit is goed want vrije radicalen helpen het immuunsysteem verkeerde bacteriën te doden of melkzuur op te ruimen. Als reactie op externe factoren zoals fanatiek sporten, stress, vervuiling of UV-straling produceert het lichaam extra vrije radicalen. Een overmaat aan vrije radicalen kan leiden tot oxidatieve stress, wat de cellen en weefsel kan beschadigen. Het teveel aan vrije radicalen speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld hoef- of spierbevangenheid, huidallergie, vaatziekten of luchtwegklachten en tasten het immuunsysteem aan. Antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen en beschermen de gezonde cellen en weefsels tegen overtollige vrije radicalen.

Maakt je paard zelf niet voldoende antioxidanten aan?

Een gezond paard in natuurlijke leefomstandigheden zal voldoende antioxidanten aanmaken. In Nederland en België worden paarden echter nauwelijks meer echt natuurlijk gehouden en er is meer lucht- en bodemvervuiling aanwezig. Daarnaast vragen wij veel meer van onze paarden. Training, wedstrijden en verhuizingen of transport zorgen ook voor extra aanmaak van vrije radicalen.

Natuurlijke bronnen van antioxidanten voor je paard

  • Vers gras – Vers gras zit boordevol vitamine E, een krachtige antioxidant. Als je paard in de zomer iedere dag op de wei komt zal hij niet snel een tekort aan vitamine E ontwikkelen. Let wel, in de winter of op een schrale weide krijgt je paard minder vitamine E binnen.
  • Groente of fruit – Er zijn bepaalde groentes en fruit die veel antioxidanten bevatten en in kleine hoeveelheden als gezonde snack aan paarden gevoerd kunnen worden:
    – Wortelen (bètacaroteen)
    – Appels (vitamine C)
    – Bosbessen (flavonoïden en vitamine C)
  • Kruiden – Ook kruiden kunnen antioxidanten bevatten:
    – Rozenbottels (vitamine C)
    Kurkuma (bevat de zeer krachtige antioxidant curcumine)

Antioxidanten in voer en supplementen

In sommige paardenvoeders en supplementen worden ook antioxidanten toegevoegd. Let dan wel op het volgende:

  • Kwaliteit van de ingrediënten – Kies voor hoogwaardige, zuivere ingrediënten. Synthetische varianten zijn vaak minder goed opneembaar.
  • Dosering – Meer is niet altijd beter
  • Combinaties – Let op mogelijke interacties tussen verschillende antioxidanten en andere voedingsstoffen. Selenium en vitamine E vullen elkaar bijvoorbeeld goed aan.
  • Specifieke behoefte – Houd rekening met de individuele behoeften van je paard, zoals leeftijd, gezondheid en prestatieniveau. Jonge, drachtige of presterende paarden kunnen andere behoeften hebben.

Antioxidanten voor je paard – wetenschappelijk onderzoek

Dietary Supplements of Vitamins E, C, and β-Carotene to Reduce Oxidative Stress in Horses: An Overview
Antioxidants and your horse
Oral vitamin E supplementation on oxidative stress, vitamin and antioxidant status in intensely exercised horses
The effect of oxidative stress during exercise in the horse

Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen