fbpx

Dekhengsten en Omega-3, de voordelen!

Van de omega – 3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) is algemeen bekend dat ze ondersteunen bij tal van aandoeningen. Zo helpen ze bij het verbeteren van de kwaliteit van de vacht, verminderen allergische reacties en remmen ze ontstekingen, bijvoorbeeld in de gewrichten. Minder bekend is dat omega – 3 vetzuren ook voor fokkers zeer interessant zijn.

Het toevoegen van EPA, DHA en antioxidanten aan het dagelijks rantsoen van dekhengsten heeft de volgende voordelen:

  • Een betere beweeglijkheid van de zaadcellen in zowel vers als gekoeld sperma
  • Het verhoogt de beweeglijkheid van de zaadcellen na ontdooien van diepgevroren sperma
  • Het vertraagd de natuurlijke achteruitgang van de beweeglijkheid van de afzonderlijke zaadcellen in diepgevroren toestand

Deze voordelen blijken uit een aantal studies die gedaan zijn voor het Kentucky Equine Research center in Amerika.

Een studie van Goedde¹ wijst uit dat het toevoegen van 15 gram DHA per dag aan het rantsoen van dekhengstenzorgt voor een betere beweeglijkheid van de zaadcellen in zowel vers als gekoeld sperma.

Adams² gaat zelfs een stap verder in een ander onderzoek en geeft aan dat een dagelijkse toevoeging van EPA en DHA uit bijvoorbeeld visolie aan het voer van dekhengsten nuttig is voor het verhogen van de bewegelijkheid van spermatozoa equine (spermacellen) ná het ontdooien van ingevroren sperma.

Tenslotte laat het onderzoek van Schmid – Lausigk en Aurich³ zien dat een aanvulling van omega-3 vetzuren en antioxidanten op het dieet van dekhengsten de natuurlijke achteruitgang van de beweeglijkheid van de afzonderlijke spermacellen in gekoelde en bevroren toestand vertraagd. Ofwel, gekoeld sperma blijft langer vers en beweeglijk.

Lijnzaad is weliswaar de bekendste bron van omega-3 vetzuren maar het percentage EPA en DHA hierin is erg laag. Visolie is een natuurlijke bron van EPA en DHA en wordt door het paard prima opgenomen. De omega-3 olie van Balanstri is hoog in EPA en DHA en natuurlijke antioxidanten.

Bron: Benefits of Omega-3s for stallions – KER

Onderzoeken naar de voordelen van Omega-3 uit visolie voor fokkers:

1) *Goedde, L.D., K.M. Brennan, B.A. Ball, et al. 2015. Effects of feeding a yeast-based supplement containing selenized yeast, vitamin E, and a DHA-rich microalgae on sperm motion characteristics. Journal of Equine Veterinary Science 35(5):438.

2) Adams, L.A., S.T. Grady, J. Seale, et al. Supplementing fatty acids to improve sperm characteristics.

3) Lausigk, Y.S., and C. Aurich. 2014. Influences of a diet supplemented with linseed oil and antioxidants on quality of equine semen after cooling and cryopreservation during winter. Theriogenology. 81:966-973.

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Gamma-oryzanol plus visolie : Spieren!

Lees meer
Alles over antioxidanten voor je paard

Lees meer
Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer