fbpx

Het coronavirus of COVID-19 virus en honden

Bij dierenartsen komen er veel vragen binnen over het coronavirus/COVID-19 en het risico van dit virus voor je hond. Hieronder hebben we de vier belangrijkste vragen en antwoorden met betrekking tot honden op een rijtje gezet.

Kan het coronavirus COVID-19 honden ziek maken of zich verspreiden via je hond?

Op dit moment (10 april 2020) is er nog geen bewijs dat honden ziek kunnen worden van COVID-19 of dat zij dit virus verspreiden. De overdracht van het coronavirus lijkt vooralsnog alleen van mens op mens te gaan en er is nog geen hond ziek geworden van COVID-19.

Het Center for Disease Control and Prevention (CDC) geeft de volgende aanbeveling. Beperk het contact met je hond en andere dieren terwijl je ziek bent. Hoewel er geen meldingen zijn dat er honden ziek worden van het COVID-19 virus of dat het overgedragen kan worden door honden wordt het toch aanbevolen dat mensen die ziek zijn het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is.

Laat, indien mogelijk, een ander lid van je huishouden voor je hond(en) zorgen terwijl je uitziekt. Vermijd contact met je huisdier zoals aaien, knuffelen en laat je hond niet aan je gezicht of handen likken of snuffelen. Als je toch voor je hond moet zorgen terwijl je ziek bent, was dan je handen voor en na de omgang met je huisdieren.

Als mijn hond in contact is geweest met iemand die het coronavirus heeft, kan het dier de ziekte dan overbrengen op mij?

Alhoewel het COVID-19 virus lijkt te zijn voortgekomen uit een dierlijke bron, verspreidt het virus momenteel alleen van persoon naar persoon. Er is geen enkel bewijs dat honden ziek kunnen worden van dit coronavirus of het kunnen verspreiden. Wel is het raadzaam je handen te wassen na het aaien of knuffelen van het dier.

Wat moet ik doen als mijn hond een onverklaarbare ziekte krijgt en in de buurt was van een persoon met het coronavirus?

Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend van honden besmet kunnen raken of ziek kunnen worden door COVID19. Met wat tot nu toe bekend is lijkt het erop dat het virus zich alleen van mens tot mens verspreidt. Als je hond een (onverklaarbare) ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met je dierenarts. Het is dan wel belangrijk van tevoren te melden dat je een ziek huisdier meeneemt dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. Hierdoor kan de dierenarts/kliniek rekening houden met een eventuele isolatie (quarantaine).

Voor het laatste nieuws verwijzen we je door naar de site van De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde

Bronnen:
World Organization for Animal Health

WSAVA – Global Veterinary CommunityCenter for Disease Control and Prevention

Centre for Disease Control and Prevention (CDC) 

Janneke

Janneke Hofstra is een dochter van een van de oprichters van Bioactri B.V, het moederbedrijf van Balanstri en Effektri. Naast een studie in communicatie en diverse commerciële functies is Janneke sinds 2013 onderdeel van het bedrijf en heeft ze Balanstri opgezet en de product-range verbreed met andere veterinaire voedersupplementen, alles op basis van omega-3 visolie aangevuld met antioxidanten uit olijfolie.

Recente berichten

Gamma-oryzanol plus visolie : Spieren!

Lees meer
Alles over antioxidanten voor je paard

Lees meer
Omega-3 visolie voor paarden – alles wat je moet weten!

Lees meer